Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, despre metehnele politicienilor din Dâmbovița. Afacerile dubioase ale baronilor

Jurnalistul de investigații, Silviu Mănăstire, a vorbit miercuri, într-un episod din emisiunea ”Dosar de politician”, despre metehnele politicienilor din Dâmbovița care sunt, potrivit jurnalistului, „proporționale cu numărul dosarelor penale”.

În acest context, Silviu Mănăstire vorbește despre legăturile dintre baronii cu greutate din acest județ: „baronul Țuțuianu și subordonatul său, primarul Stan, se pregătesc de alegeri pe care aproape sigur le vor câștiga la Târgoviște”.

Vă prezentăm explicațiile jurnalistului de investigații Silviu Mănăstire:

„Fie că vorbim de PSD sau de fostul PDL al lui Băsescu, în acest județ au crescut baronii cu greutate. Probabil va mai aduceți aminte de Florin Popescu, fostul șef al Consiliului Județean Dâmbovița sau de deputatul PSD Ion Stan fostul șef al comisiei de control a SRI.

Stan a fost condamnat recent la doi ani de închisoare pentru luare de foloase necuvenite; de fapt deputatul luase bani în campania electorală din 2012 de la oameni de afaceri promițându-le că le dă contracte din bani publici. De fapt asta este și marea problemă de la Târgoviște și Dâmbovița: sărăcia lucie care domnește în oraș și județ. Singurele surse de bani sunt instituțiile publice și primăriile din județ. Iar aceste surse de bani publici sunt căpușate evident de politicieni.

Fostul primar al orașului Târgoviște, Gabriel Boriga este primul edil condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru risipirea banilor publici. Boriga a cumpărat în bătaie de joc, la suprapreț, băncuțe și locuri de joacă în Târgoviște. Acum, la Dâmbovița, marele jupân politic este însă Adrian Țuțuianu, președintele PSD și al Consiliului Județean.

Baronul Țuțuianu și-a pus și băiatul de mingi, politic vorbind, în funcția de primar interimar la Târgoviște. El se numește Daniel Cristian Stan și este viceprimar cu preluare de atribuții. Ca lucrurile să fie clare, acest Cristian Stan este fostul partener de afaceri al baronului Țuțuianu.

Țuțuianu i-a vândut în anul 2012 cabinetul său de avocatura după ce a fost ales președinte al Consiliului Județean. Cabinetul de avocatura Țuțuianu a fost transformat în cabinetul de avocatură Stan și Asociații, însă, ce este mai important, contractele și clienții casei de avocatură au început să crească după ce Țuțuianu și PSD au ajuns la putere.

Clienții casei de avocatură a primarului Stan sunt, evident, instituții publice sau entități care au legătură cu Consiliul Județean Dâmbovița. În anii 2014 și 2015 cabinetul de avocatură Stan, fost Țuțuianu, a încheiat abonamente lunare de asistență juridică cu zeci de primării din Dâmbovița, cum ar fi Sălcioara, Mătăsaru, Gura Sutii, Moreni, Moroieni, Tătărani, Nucet, Dragomireşti, Cândeşti, Slobozia Moara, Vulcana Pandele. De acest cabinet de avocatura se ocupă acum Suzana Stan, soția primarului de la Târgoviște. Doar pentru anul 2014 soția a declarat venituri de peste 120 de mii de euro de la cabinet.

Toate acest contracte de asistență juridică au fost făcute fără licitație publică deoarece au fost gândite sub forma unor abonamente. Primăriile din județ plătesc sumele cuprinse între 1.400 şi 2.500 lei pe lună. Casa de avocatură a primarului de Târgoviște a mai primit contracte fără licitaţie în 2015 şi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa (2.000 lei/lună), Agenţia pentru Dezvoltare Sud Muntenia Călăraşi (6.000 lei/lună), Asociaţia Biroul pentru Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria Călăraşi (5.000 lei/lună), Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dâmboviţa (1.200 lei/lună), Şcoala cu clasele I-VIII Odobeşti (1.000 lei), Universitatea Valahia din Târgovişte (2.000 lei/lună), Primăria oraşului Măcin-Tulcea (3.000 lei), Şcoala Gimnazială Dora Dalles Bucşani-Dâmboviţa (1.500 lei).

Este cât se poate de evident că există o incompatibilitate morala cel puțin între funcția politică a primarului de Târgoviște și sursele de finanțare ale cabinetului său de avocatură. Stan este președintele PSD Târgoviște, Adrian Țuțuianu este președintele organizației județene Dâmbovița.

O parte din primarii de comună și șefii de instituții care au dat bani cabinetului de avocatură, sunt subordonații politici ai celor doi șefi ai PSD din județ. Cabinetul de avocatură încasează bani de la entități aflate în subordinea sau coordonarea baronului, cum ar Spitalul Județean sau ambulanța din Dâmbovița.

Baronul Țuțuianu în persoană încasează la rândul lui 1.600 de euro de la cabinetul de avocatură, suma fiind contravaloarea chiriei pentru imobilul unde funcționează cabinetul. În tot acest context, Țuțuianu și subordonatul său, primarul Stan, se pregătesc de alegeri pe care aproape sigur le vor câștiga la Târgoviște”, a explicat Silviu Mănăstire.

https://youtu.be/9MnWvT8Ch5Y

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *