Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, despre omul-cheie din dosarele de corupție de la Craiova

Jurnalistul de investigaţie Silviu Mănăstire a vorbit, joi, în emisiunea ”Dosar de politician” de la postul B1 TV, despre situația de la Craiova, unde și-au anunțat candidaturile la Parlament Lia Olguța Vasilescu și Mihai Fifor.

Redăm mai jos pastila de investigaţie a lui Silviu Mănăstire:

”Olguța de Craiova va candida doar pentru impresia artistică, oarecum la mișto, deoarece vrea să rămână primăriță. Pentru senatorul Fifor, candidatura ar putea fi extrem de importantă datorită imunității parlamentare pe care i-o dă funcția.

Procurorii DNA au suferit o înfrâgere dură în dosarul de corupție al primarului Craiovei, Olguța Vasilescu. Tribunalul București a desființat mai multe probe culese de procurori, printre care și mai multe înregistrări ambientale. Înfrângerea DNA s-ar putea transforma însă într-un scenariu de coșmar pentru liderii PSD din Dolj.

DNA ar putea da drumul la mai multe dosare care ar putea să-i pulverizeze pe baronul de Dolj Ion Prioteasa, dar și pe senatorul PSD Mihai Fifor. Acest Fifor este, în prezent, președintele Consiliului Național al PSD și este al doilea om ca importanță în PSD după jupânul Dragnea. Fifor este practic omul promovat de Dragnea de pe stradă, el fiind la primul său mandat de parlamentar, dar lipsit de experiență politică.

Fifor are cel puțin un schelet în dulap care îl face vulnerabil. Procurorii fac investigații la Craiova încă din anul 2013 și au strâns zeci de volume și documente despre achizițiile publice făcute de baronul Ion Prioteasa, șeful consiliului judetean Dolj. Prioteasa a derulat între anii 2011 și 2013 un proiect din bani europeni pentru modernizarea Muzeului Olteniei, o instituție aflată în subordinea sa. Muzeul Olteniei a fost condus până în toamna anului 2012 de actualul lider PSD Mihai Fifor. Fifor este absolvent de filosofie și nu are profilul baronului PSD-ist care face combinații cu bani publici. Este cert însă că, în calitate de director al Muzeului, actualul senatorul Fifor a semnat documentația pentru modernizarea instituției de cultură, chiar dacă șmecheriile s-ar fi făcut la Consiliul Județean condus de baronul Prioteasa. Fifor, băiatul lui Dragnea, ar trebui să aibă emoții pentru că procurorii sunt extrem de supărați după înfrângerea în fața Olguței Vasilescu.

În 2013, procurorii DNA l-au pus sub acuzare pe baronul Prioteasa într-un dosar complex în care este acuzat că a aranjat licitațiile publice organizate de Consiliul Județean Dolj, dar și de instituții din subordine, printre care Spitalul Județean sau Muzeul de Artă Craiova. Interesant este că acest dosar al baronului Prioteasa stă la dospit de trei ani, cum se spune, iar DNA nu l-a finalizat încă. Însă dacă procurorii de la structura centrală a DNA îl vor repune pe tapet, gașca PSD-istă de la Craiova ar putea fi pulverizată.

În privința renovării Muzeului Olteniei, de care este legată soarta noului lider PSD, Mihai Fifor, lucrurile se complică și mai mult. Am aflat că societatea care a modernizat pe bani europeni Muzeul Olteniei este patronată de un anume Marian Petcu. Acest afacerist este unul dintre denunțătorii primarului Craiovei, Olguța Vasilescu. Petcu ar fi colaborat cu procurorii DNA în mai multe dosare. Petcu, prin compania de construcții Recon SA, a primit circa șapte milioane de euro pentru renovarea Muzeului Olteniei, o suma exorbitantă pentru dimensiunea lucrării. Acest afacerist Petcu a mai câștigat în ultimii cinci ani zeci de milioane de euro de la Primăria Craiova și Consiliul Județean Dolj. Printre multe contracte se numără reabilitarea Centrului Istoric al orașului Craiova, pentru 13 milioane de euro.

Separat, prin firma Recon, afaceristul Petcu a vopsit fațadele blocurilor din centrul orașului Craiova la solicitarea primăriței Olguța Vasilescu. Numai că afaceristul Petcu a folosit o metodă ingenioasă să-și ia înapoi banii dați sponsorizare. Prin firma Recon a sponsorizat un ONG – apropiat de primarița Vasilescu – iar ONG-ul cu pricina a angajat o altă firmă deținută de același afacerist Petcu pentru a reface fațadele.

Procurorii DNA îl țin așadar sub control pe afacerist cu documente zdrobitoare cum că afaceristul s-a jucat de-a evaziunea fiscală și spălarea de bani. De aceea acest Petcu a devenit un denunțător de baza al procurorilor. Iar procurorii sunt mai determinați ca niciodată să demonstreze că la Craiova a funcționat o mafie politica. Urmează dosare grele în Bănie!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *