Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, despre Răzvan Sava și afacerea țânțarilor din Capitală

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit în ultimul episod al emisiunii ”Dosar de politician” despre afacerile cu bani publici făcute înaintea alegerilor.

În acest context, jurnalistul de investigații subliniază existența unei „legături directă între alegeri, banii din campaniile electorale și cheltuielile publice”.

În același timp, Silviu Mănăstire face dezvăluiri-cheie despre primarul interimar al Bucureștiului, Răzvan Sava.

Redăm explicațiile jurnalistului de investigații:

„O statistică făcută de romaniacurată.ro arată că, exact în anii electorali 2008, 2009, 2012 și 2014 cheltuielile publice au explodat, atât la nivel guvernamental cât și în primarii și în consiliile județene. Un mic amănunt: România a cheltuit în ultimii 10 ani mai mulți bani decât orice altă țară din Europa pentru autostrăzi și drumuri în condițiile în care de fapt noi nu avem șosele; contractele de infrastructură au fost atribuite cu precădere în anii electorali.

Există așadar o legatură directă între alegeri, banii din campaniile electorale și cheltuielile publice. Mai simplu spus: politicenii sifonează bugetele publice în preajma alegerilor. Un exemplu sugestiv, este un tun care se pregătește chiar acum la Bucuresti. Primarul-interimar al Capitalei, un anume domn Răzvan Sava vrea să semneze fără licitație un contract de 7-8 milioane de euro pentru dezinsecția și anihilarea țânțarilor din București.

De ce avem nevoie de 8 milioane de euro ca să omorâm țanțarii din București? De ce nu se face licitație? Aici vine povestea interesanta. După cum știm în zona Americii de Sud a izbucnit o epidemie generată de virusul ZIKA. Boala se transmite prin intermediul tantarilor. În câteva săptămâni temperaturile vor crește, vine primăvara iar Capitala României nu are un contract pentru serviciile de dezinsecție, adică nu putem omorî țânțarii, care la o adică pot răspândi virusul ZIKA sau virsul West Nile.

În fiecare an bucureștenii sunt speriați de funcționarii din primărie cu posibilitatea răspândirii unei epidemii. Într-adevăr, Bucureștiul, pentru cei care nu știu, este o adevărată patrie a țânțarilor. Însă la mijloc sunt interese de milioane de euro. În această afacere a țânțarilor este implicată de 20 de ani o firmă numită 3D Romania SRL. Societatea a fost înființată inițial de niște „băieti cu ochi albaștri” iar apoi în 2005 a fost cumpărată de o companie multinațională din Danemarca.

Din anul 2010 compania 3D România primește fără licitație câte 8 milioane de euro pe an pentru anihilarea țânțarilor. Licitația nu se organizează din motive de stare de urgență. Timp de 6 ani primarul Oprescu a refuzat, fără să fie tras la răspundere de nimeni, să organizeze licitație sau concesionarea serviciului de deratizare. De fiecare dată angajații primăriei Capitalei spun că neefectuarea serviciului pe o perioadă lungă ameninţă grav starea de sănătate a populaţiei, riscând astfel izbcnirea unei epidemii. Folosindu-se de această șmecherie, același primar Sorin Oprescu a reînnoit, prin încredințare directă, contractual cu firma 3D Romania.

Acum noul primar interimar, acest Răzvan Sava, face și el ce a învațat probabil de la Oprescu. Anonimul Sava a fost consilier general PNL în ultimii 4 ani deci a fost și el părtaș la povestea cu dezinsecția. Sava are însă o mică problemă penală, dacă dă încă 8 milioane de euro pentru omorâtul țânțarilor din București, fără licitație, pe motiv de situație de urgență, este bun de arestat. Legea spune că nu poți încredința de mai multe ori la rând un contract invocând situația de urgență. Oprescu, Sava și toți consilierii aveau timp destul să organizeze o licitație timp de 6 ani.

Încă din anul 2010 contractul de dezinsecție al companiei 3D România a expirat iar viceprimarul de atunci al Capitalei, Victor Iovici a semnat prelungirea acestuia – printr-un act adițional considerat ilegal de autoritatea naționala pentru licitații. Este cât se poate de evident că toată afacerea cu țânțarii din București care sincer poate să provoace amuzament la o adică miroase de la o poștă a corupție. La Budapesta, de exemplu, scriu jurnalistii de la România liberă, aceasta dezinsecșie (omorâtul țânțarilor) costa circa 700 de mii de euro pe an, la București 7-8 milioane de euro.

Un oficial al companiei 3D România a declarat acum câțiva ani că societatea ar fi încasat 42 de milioane de euro în 14 ani de la Primăria Capitalei. Datele oficiale publicate de mass media arată însă că doar în perioada 1996-2010 Primpria a plătit în conturile firmei care omoară țânțarii, suma de 32,2 milioane de euro.

Concluzia este că avem cei mai scumpi țânțari din lume, în țara cu cele mai scumpe autostrăzi plătite dar care există doar pe hârtie este aproape poetic”, a explicat Silviu Mănăstire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *