Skip to content
Politică Video

Silviu Mănăstire, despre România cu Dan Bucura EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul celei mai noi ediții a Interviurilor PSnews, devenite în această săptămână Dialogurile PSnews a fost jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire.

În cadrul interviului, Silviu Mănăstire a vorbit despre campania electorală din acest an, pe care o consideră „total nespecifică și profilului nostru de alegători și profilul nostru ca popor”, spunând că 5 iunie va fi o prezență foarte mică la vot, lucru ce ar însemna o „lipsă de reprezentativitate și legitimitate”, care va genera situații aberante, iar primarii și consiliile locale nu vor avea posibilitatea să realizeze proiecte pentru comunitate.

Totodată, Silviu Mănăstire și-a spus părerea referitor la cine crede că va câștiga alegerile locale din 5 iunie, atât la Primăria Capitalei și la primăriile de sector, cât și în marile orașe din România.

De asemenea, jurnalistul a vorbit și despre liderii-cheie din politica românească: fostul președinte Traian Băsescu, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, dar și despre fostul premier Victor Ponta și despre scenariul unei posibile reveniri a acestora în prima linie.

Dan Bucura: Invitatul Dialogurilor PSnews de astăzi este un bun prieten al meu, jurnalist de presă scrisă, rebrand-uit și el ca și mine, ca și mulți dintre noi în momentul în care presa scrisă a murit încet, dar sigur, în zona televiziunii, analist, comentator, este un personaj pentru care, recunosc, sunt sunat de amici, de cunoștințe: “ce-are, dom’le, cu mine?”. Bine ai venit, Silviu Mănăstire!

Silviu Mănăstire: Te salut, Dane!

Dan Bucura: Înainte de a trece la dialogurile noastre, chiar te-aș întreba live: dom’le, ce-ai cu ei?

Silviu Mănăstire: Nimeni nu are nimic cu politicienii…

Dan Bucura: Sigur că da, glumesc. Toți sunt victime când le vine rândul.

Silviu Mănăstire: Bun, formatul ăsta de emisiune pe care l-am gândit a fost chiar un format gândit, atunci, în 2012, tocmai pentru alegeri și pentru a informa alegătorii (da, erau alegerile parlamentare din 2012), se numea Dosar de candidat, în formatul inițial. A fost un format gândit pentru a pune pe masa opiniei publice în special din zona locală, pentru că presa de la București are tendința de a se ocupa mai mult de problemele centrale și de a pune în acoladă, în paranteză, ce se întâmplă în județe. Da, celebrele discuții despre baronii locali, despre ce se întâmplă în politica locală. Da, asta a fost ideea, și a prins pentru că problemele oamenilor din țară sunt la fel de importante ca discuțiile, dezbaterile și scandalurile de la București.

Dan Bucura: Ce facem cu campania electorală? O campanie, hai să nu zicem moartă, dar care abia gâfâie, personaje care sunt așa, parcă ascunse, pitulate pe ici pe acolo – cea mai atipică din ’90 până astăzi. Ție cum ți s-a părut?

Silviu Mănăstire: Da, a fost o campanie total nespecifică și profilului nostru de alegători și profilul nostru ca popor, suntem un popor latin, ne place dezbaterea, ne place dezbaterea, ne place confruntarea. Să dau un exemplu: în Italia sau în Spania sau în țările din sudul Europei, mai latine, totdeauna alegerile au o doză de efervescență, de luptă, de competitivitate . În nordul Europei, lucrurile sunt mai așezate. Noi am încercat să grefăm pe spiritul nostru latin un tip de campanie așa, anglo-saxon, mai sec, mai controlat, mai nu-știu-ce și s-a dovedit o mare gafă și un mare bluff, până la urmă, a celor care au gândit legea asta. Concluzia va fi, rezultatul acestei campanii proaste și îngrădite de legea proastă (repet) făcută, rezultatul va fi o prezență foarte slabă la vot și o lipsă de reprezentativitate conexată cu existența unui singur tur. Deci, vom avea…

Dan Bucura: Nu crezi că o să se mai întâmple emulația care s-a întâmplat la alegerea lui Iohannis, când au ieșit oamenii la vot?

Silviu Mănăstire: Nu, nici vorbă.

Dan Bucura: O să fie apatie.

Silviu Mănăstire: O să fie apatie. O să fie o prezență foarte mică la vot, iar prezența mică la vot înseamnă lipsă de reprezentativitate. Vom avea cazuri în care vor veni, să spunem, 30% prezență la vot din alegători și se va alege din 30% unul cu 20-25% din cei 30% prezenți.

Dan Bucura: Deci legitimitate zero.

Silviu Mănăstire: Deci legitimitate aproape zero. Vor fi primari care vor ajunge și nu vor reprezenta nici măcar 15-20% din întreaga comunitate. Ceea ce nu mai seamănă deloc a democrație și nu, cum să spun eu, nu face bine nici clasei politice, nu face bine nici societății. Și va duce, chestiunea asta va duce la situații aberante de genul că, după doi-trei ani de zile, primarii în funcție și consiliile locale să nu mai aibă posibilitatea să facă proiecte pentru comunitate.

Dan Bucura: Vorbeai de legea proastă, că a fost de fapt un pachet de legi, începând de la ordonanța lui Dragnea cu primarii, pe care toată lumea a digerat-o spunând: “lasă, că poate o să ne folosească și nouă”, după aceea, poveste acu un singur tur – bun, nu-i de ajuns, de-acum e de-acum patru ani, tot e o prostie legată de legitimitatea de care vorbeam. Și până la urmă, ultima găselniță e povestea asta u ultima lună de campanie care practic le-a interzis candidaților să-și mai facă vreun fel de campanie. Nu vezi nimic, nu vezi un banner, nu vezi un mesaj, de confruntări au fugit. Asta înseamnă că precampanie, să spunem așa, a DNA-ului și-a atins scopul și i-a lăsat pe oamenii ăștia în tranșee?

Silviu Mănăstire: DNA-ul a jucat în precampanie, a jucat un pic și la începutul campaniei, o să vedem ce se întâmplă după campanie. Repet: am spus-o și la PSnews, am spus-o și pe B1 Tv, principalul vinovat, dar ca să identificăm și vinovații, dacă tot suntem la formatul ăsta – principalul vinovat are un nume – se numește Mihai Voicu, este un lider important al PNL. El a fost președintele Comisiei. Voicu susține că a negociat cu PSD-ul pachetul acesta de legi electorale, dar el a fost președintele Comisiei. Partea de finanțare, partea de campanie efectivă a gândit-o el. Mișu Voicu pretinde despre el că a e jurist. Nu e jurist, nu are niciun fel de competetnță, cert este că responsabilul este acest Mișu Voicu, cu girul conducerii PNL și, evident, și cu susținerea și cu înțelegerea în zor a PSD-ului. Omul ăsta a gândit modul de finanțare, omul ăsta fără să-i fac neapărat un proces de intenție, îl are pe conștiință pe colegul lui Ludovic Orban. Da, care a pățit-o în precampanie, mergând și încercând să-și finanțeze campania electorală. Sunt convins fără să iau apărarea lui Ludovic Orban că el, Ludovic Orban, a fost lăsat în offside de colegii penali, nu a citit legea, nu a înțeles-o. Deci, Ludovic Orban cred că din prostie a căzut, dacă e să zic așa. Nu a cunoscut legea, nu a cunoscut rigorile legii, pentru că nu se știa legea. Legea nu cred că o cunosc nici ăștia de la vârful partidelor.

Dan Bucura: Dacă tot am vorbit de Orban, cred că pe Orban, într-adevăr, nu l-a lăsat numai Mișu Voicu, l-a lăsat tot partidul din brațe. În mod normal, ar fi trebuit să se pună un glob se sticlă deasupra lui când s-a decis că e candidat și ceilalți să se ocupe: de strâns fonduri, de lobby, de discuții și așa mai departe. Dar, pe de altă parte, pe lângă Mișu Voicu, în campania asta ar mai fi trebuit să fie vizil un, eu știu, un șef de campanie la nivel național, cine e șeful de campanie?

Silviu Mănăstire: Ne referim la PNL? Șeful de campanie este un domn de la Oradea, Ilie Bolojan. La fel, o figură foarte …

Dan Bucura: Ce rol a avut el în campania asta? Cum l-ai văzut că eu nu l-am văzut sub nicio formă? Se știe că face campania la Oradea. Foarte bine. Dar este șeful de campanie la nivel național, adică…

Silviu Mănăstire: Este un personaj…Eu am venit în București în 2008 și m-am mutat în București. Și am o relație oarecum sentimentală cu provincia, așa cum o numesc bucureștenii. Dar trebuie să recunosc că, din experiența ultimilor șapte-opt ani la București, nivelul lor, din păcate, nivelul celor care fac politică în provincie, este mult-mult scăzut în comparație cu nivelul Bucureștiului. Chiar dacă ei se pretind mari gospodari, cum e Ilie Bolojan, chiar și Emil Boc, la vremea lui. Oamenii ăștia nu au alonjă, n-au nici cultură politică, n-au nici alonjă politică și n-au niciun fel de, cum să spun eu, de înțelegere mai cuprinzătoare a ceea ce înseamnă România, da? Faptul că el a făcut treabă și a făcut niște drumuri la Oradea, nu poate să îl califice să fie șef de campanie pentru un partid la nivel național. Bolojan, dacă îl duci la Vrancea, dacă îl duci la Galați sau la Focșani sau la Constanța, nu știe ștrăzile pe acolo. Ar fi avut un om, de talia lui Vasile Blaga, care ar fi putut să-și asume candidatură o șefie de campanie, dar Blaga probabil că dorește să nu mai în prim plan, din motive de dosare, de alte probleme… Penibil, oricum. Penibilă prestația PNL, penibilă și prestația PSD, ca să fim corecți.

Dan Bucura: Deci nici de partea cealaltă n-ai avut un…

Silviu Mănăstire: Șeful campaniei la PSD este un băiat, Adrian Neacșu, care este condamnat cu suspendare, într-un dosar ANI, o figură ștearsă. Bun, PSD-ul are avantajul că a racolat primari prin Onțanu. Dragnea: primarii vor aduce voturi, PSD-ul este un partid de mase, este un partid bine conturat. În concluzie, se prefigurează, așa cum am spus, și pe B1 Tv, împreună cu domnul Cristoiu, o înfrângere, drastică, aș spune eu, a PNL-ului. Și înfrângere asta drastică era acceptabilă dacă se întâmpla în zona rurală, dar de unde? PSD-ul domină de ani de zile. Vor lua bătaie în zona urbană. Nu vor putea…vor fi situații în care vor câștiga liberalii primării de mari orașe, dar nu vor putea face majorități în consiliul local și va fi un haos. După campania asta, administrația în România se va bloca, pentru că nu se vor putea face majorități operaționale. Vor fi primari fără Consiliu. Consiliile vor sabota primarii și vom intra într-un blocaj. Asta se va întâmpla. Două partide relativ mari: PNL-ul sub PSD, PSD-ul mai aproape de 40%, cu un ALDE care va înclina balanța – va fi un haos total.

Dan Bucura: Ce crezi că se va întâmpla cu liderii tradiționali din politica românească? Traian Băsescu, Tăriceanu, Victor Ponta (mă rog, l-am trecut la lideri, deși…na.?

Silviu Mănăstire: Traian Băsescu (am citit și eu interviul lui Mirel Palada, de pe PSnews și alte analize), Traian Băsescu se învârte în jurul unui procent de acceptare, de intenție, de simpatie de 10%, el va scădea încet, dar sigur, cu cât se depărtează de momentul în care a ieșit de la Cotroceni. Traian Băsescu este istorie, este o istorie politică (cum să spun eu…) tumultoasă pentru România, chiar și pentru dreapta românească, Traian Băsescu , repet, este istorie, trebuie să se gândească ce lideri ar putea să impună la PMP, pentru că eu văd PMP, pe ce a construit Traian Băsescu, eu îl văd un partid de 5% care să intre în Parlament. Mai există suficient bazin pentru zona aia, dar trebuie să schimbe liderul. Turcescu, se profilează a fi un lider bun pentru PMP. Ce a făcut în campanie, cum s-a mișcat, discursul, are și publicul lui, Turcescu poate fi o alternativă să preia PMP. Băsescu este istorie, Elena Udrea este istorie. În partea dreapta, dacă Tăriceanu reușește să rămână în picioare va putea cristaliza, tot așa, un ALDE la 10-15% să-l bage în Parlament, să facă o majoritate cu PSD-ul. În schimb, ALDE nu are niciun fel de lider – Daniel Constantin și niște băieți pe acolo, care nici nu există. În partea dreaptă, în continuare PNL, Vasile Blaga și-a ajuns, și-a atins pragul de, cum să spun eu, de eficiență și de alonjă politică. Alina Gorghiu a demonstrat că nu este un lider, că nu poate conduce un partid, tot establishment-ul PNL-ului este distrus. Se vorbește despre un congres. Trebuie să fie un congres despre dezastrul ăsta electoral de la București, care va fi. Dar dacă te uiți prin curtea PNL, nu prea găsești lideri care să preia partidul ăsta. Și va fi o situație în felul următor: dacă îi vor lăsa în continuare pe Blaga și pe Gorghiu să conducă partidul ăsta, îl duc, cu siguranță, sub 20% în toamnă. Dacă îi schimbă, ar putea avea o șansă. Și, în mod paradoxal, un dezastru al PNL-ului, acuma la locale, s-ar putea să fie o șansă și o tamburină pentru la toamnă. Când se trezesc și își schimbă conducerea. Depinde cine va putea să convingă și să preia partidul. Un rol important îl va avea președintele Iohannis. Pentru că nu ne putem ascunde după degete…

Dan Bucura: Credeți că se va transforma într-un jucător în partid, acolo? Or, Iohannis toată lumea îl vede liniștit, cu ale lui..

Silviu Mănăstire: Lasă să se înțeleagă că ar fi liniștit. Eu nu merg pe teoria că… Eu am văzut liniile de atac ale PSD-ului, ale lui Tăriceanu, ale lui Ponta, că Iohannis este absent și așa mai departe. Iohannis nu este deloc absent. Iohannis și-a pus șef la Serviciile Secrete, Iohannis și-a numit procurorul general, Iohannis începe încet-încet să acapareze puterea legitimă pe care o are președintele României și Iohannis va juca și în interiorul PNL. Acuma, pe cine va pune mâna, cine va fi, e greu de spus. Eu intuiesc, în momentul de față, fără să creez neapărat probleme, intuiesc o echipă din vechiul PDL – nu știu, Cătălin Predoiu, dacă reușește să se salvele după candidatura asta ratată. Ghiță Falcă, primar, lider în Transilvania din vechiul PDL (hai să spun câțiva lideri, așa). În vechiul PNL îl văd pe Cristi Bușoi, chiar după abentura, ca să spun așa, eșuată la Primăria Generală, dar este o figură acceptată în Europa, e o figură ok. Deci, oamenii trebuie să-și găsească cât se poate de repede niște lideri ca să poată să se salveze pentru la toamnă. La PSD, lucrurile sunt simple. Dacă Gabi Firea câștigă Primăria Generală a Capitalei (eu am întrebat-o într-o emisiune: ați dori să preluați PSD-ul și Gabi Firea mi-a spus: “nu, că nu dorim, că nu-știu-ce”) este o opțiune foarte serioasă li bună ca să preia PSD.

Dan Bucura: Și să preia cu voie de la Dragnea sau să-l decapiteze pe Dragnea? E o discuție și aici.

Silviu Mănăstire: E o discuție. Dragnea, dacă este înțelept, se va retrage. Dragnea nu mai poate să facă politică. Toată sforțarea asta, convingerea că “dom’le, dacă condamnat fiind, n-a fost condamnat pentru corupție”. Omule, ești condamnat penal, definitiv, conduci cel mai mare partid din România. Gândește-te cum se uită ăia din străinătate la noi! Nu există nicăieri în Europa lider de partid, lider național, politic, care să aibă o condamnare. Nu există așa ceva. Nu, dacă vreți să rămânem în continuare liga a treia a Europei, să fim lângă Bulgaria: OK! Acceptăm și pe Dragnea. Deci, la PSD, eu intuiesc că se va face o schimbare. O văd pe Gabi Firea bine poziționată să preia partidul și cam asta este povestea. Tot ce se întâmpla acuma are repercusiune pe alegerile generale și pe jocul pentru formarea Guvernului.

Dan Bucura: Înainte să trecem la ultima parte interesantă, cu previziunile, prognozele, cine câștigă, unde câștigă, vroiam să te întreb de scenariul acesta care circulă foarte des în spațiul public legat de o suspendare a lui Iohannis, că tot am vorbit de el. Crezi că se vor uni oamenii ăștia în Parlament, disperați, hăituiți de DNA, să încerce să facă ceva în sensul ăsta?

Silviu Mănăstire: Da! Victor Ponta a anunțat… eu cred că există scenariul ăsta, că se discută. Rămâne de văzut dacă îl implementează. Dacă ALDE, PSD, cu aliații câștigă alegerile parlamentare cu 40% și reeditează oarecum momentul USL din 2012, pe un val popular, nu așa de mare ca cel al USL, dar pe un vot popular de 40% în zona de stânga a PSD-ului, PSD poate avea o platformă ca să forțeze suspendarea lui Iohannis.

Dan Bucura: Nu i-ar trebui și un motiv?

Silviu Mănăstire: Motivul îl pregătesc chiar săptămânile și lunile astea: președintele absent, președintele decuplat de la realitățile țării, președintele… cum să spun eu… nesigur, președintele fără agendă externă…

Dan Bucura: Cu niște comentarii la adresa unor sentințe judecătorești definitive poate iarăși…

Silviu Mănăstire: Corect. Povestea cu casa … forțarea procesului – o greșeală strategică a președintelui. Trebuia să o lase acolo – am pierdut definitiv și irevocabil, nu mai forțez. Deși dreptul lui de justițiar era să meargă mai departe, dar în calitatea de președinte trebuia să dea un exemplu – domnule, cu o sentință definitivă și irevocabilă, nu mai forțez. Deci, eu zic că da! E cât se poate de posibil…

Dan Bucura: Și ai vorbit de Ponta. Se reinventează Ponta? Crezi că apare iarăși pe cai mari sau pe un cal alb?

Silviu Mănăstire: Nu-l vor mai lăsa. El dorește. E un om tânăr, politic, dă din coate, are o platformă, are o imagine, susținere bună. Dar imaginea lui Ponta este bună într-o parte din interiorul PSD. Repet, dă din coate, dar nu-l vor mai lăsa. Vremea lui Ponta s-a încheiat.

Dan Bucura: Hai să vedem cum vezi tu alegerile astea locale. Nu în cifre, dar în șanse. La București? Gabi Firea sau poate să mai urce cineva?

Silviu Mănăstire: Problema lui Firea va fi după ce va câștiga Primăria, dacă o va câștiga pentru că a administra un București cu șase sectoare, cu o mie de probleme… În concluzie, eu îl compătimesc pe viitorul primar general al Bucureștiului. Pentru că problemele-s așa de mari, iar rezolvările sunt așa de complicate…

Dan Bucura: … și așteptările sunt mari!

Silviu Mănăstire: … și așteptările sunt mari, încât văd o sabie cu două tăișuri: poate să fie o mare victorie pentru Gabi Firea dar să fie și un mare dezastru peste doi ani de zile când va trebui ca noi și opinia publică și bucureștenii să o întrebe: ce ai făcut? E greu de făcut ceva în următorii doi-trei ani, palpabil, în București.

Dan Bucura: Dar n-are nicio șansă să piardă ca să zic așa … nu cred…

Silviu Mănăstire: Dacă nu se întâmplă ceva extraordinar… pentru că ai văzut – la toate prognozele acum se pune dacă se întâmplă ceva în zona DNA…

Dan Bucura: Apropo de alt scenariu idiot, după părerea mea, pe care îl fac cei de pe dreapta – să se retragă unul în favoarea altuia. Și dacă lovește un meteorit, unul dintre candidați, el va fi pe listă acolo, va avea pătrățica lui, poziția lui, și oamenii îl vor putea vota. Am avut primari care au ieșit din arest preventive primari. Am avut primari care au ieșit desi au decedat în campania electorală. Am avut primari condamnați definitiv la pușcărie care au ieșit primari. Adică, ideea asta că unul se retrage în favoarea altuia… și dacă mâine DNA-ul îi descinde în bătătura Gabrielei Firea și o ia pe ea, Pandele, habar n-am, Gabriela Firea va fi pe listă și bucureștenii vor putea și cred că o vor vota. Deci…

Silviu Mănăstire: Așa este. Vor fi cazuri. E celebrul caz al lui Cherecheș, am făcut și un material – primarul de la Baia Mare, posibil, 90%, se va alege din pușcărie și nu știu ce să zic, apropo de lupta anticorupție, de DNA… E o palmă dată, cu toată dragostea, vorba unui comentator. Cu toată dragostea – când DNA-ul te arestează și te bagă în pușcărie și oamenii îl votează pe ăla băgat de DNA în pușcărie, eu ce să înțeleg ca om, ca jurnalist, ca unul care se ocupă de zona asta publică? Că alegătorii dau o palmă DNA-ului – eu asta înțeleg, nu? O palmă, evident, metaforică.

Dan Bucura: Cel puțin, din punctul meu de vedere, desi nu mi-e simpatic nici ca primar, nici ca politician, Olguța Vasilescu a fost victimizată de DNA prin acțiunea asta.

Silviu Mănăstire: Exact! I-au mai dat încă 10-15 procente. Ăsta-i faptul. Eu nu spun că e bine, nu spun că ăsta e semnul unei societăți normale. Dar a idealiza și a… cum să spun eu… a forța o schimbare a societății, fără să vezi că societatea se mișcă într-o anumită zonă, e o dovadă de… nu știu… de retardism. Bun, oamenii o votează pe femeia aia în proporție de 60-70% – cu dosar, fără dosar, și așa mai departe.

Dan Bucura: Cred că au înțeles și partenerii noștri strategici – Statele Unite (n.r. – ale Americii) – povestea asta pentru că mă uitam zilele trecute, ieri dacă nu mă înșel, a ieșit ambasadorul Klemm să ne spună nouă, românilor, să ne gândim de două ori înainte de a alege corupți în campania asta. Un semnal interesant…

Silviu Mănăstire: Ca să fac o ultimă acoladă… toate instituțiile militalizate din România de forță – servicii, parchete, ș.a.m.d. – trebuie să înțeleagă un adevăr fundamental, de când s-a inventat povestea asta cu democrația acum câteva mii de ani: nimic nu poate să bată votul popular. Și că asta e povestea. Ei sunt numiți în funcții și unii sunt aleși în funcții. Într-o democrație, întotdeauna ăla ales are putere și are reprezentativitate mai mare față de cel numit în funcții. Oamenii ăștia nu au fost aleși! Dacă am avea sistemul american, în care procurorul ar fi numit prin vot popular ar fi altă poveste. Asta e! Repet: nu spun că este o chestie corectă. S-a spus că ar fi un discurs, așa, împotriva luptei anticorupție… nu domnule! Nu e un discurs, e o realitate. Că ăsta nu e neapărat semnul unei societăți sănătoase sau consultate, așa este. Dar asta este lumea în care trăim. Asta este România în care trăim. Nu ne putem uita pe geam și să spunem: domnule, afară este frumos atunci când plouă. Că nu putem face asta.

Dan Bucura: Hai să mergem pe sectoare, să vedem…

Silviu Mănăstire: Pe sectoare și pe marile orașe…

Dan Bucura: Sigur că da. Sectorul 1?

Silviu Mănăstire: Sectorul 1 intuiesc că va câștiga PSD-ul, dar la mare bătălie cu cei de la PNL. Îl avem pe Tudorache și pe Nazare. Eu zic că acolo se joacă la jumate de procent.

Dan Bucura: La Sectorul 2 s-a complicat serios treaba după ce Onțanu a ieșit din…

Silviu Mănăstire: La fel. Și acolo va fi o bătălie la mustață între PSD și PNL, cu amendamentul că liberalul Popescu ar avea mai multe șanse. E situația inversă la Sectorul 1. Dacă pesedistul de la Sectorul 1 are un pic de șanse în fața lui Nazare, aici liberalul are în fața pesedistului, care este un personaj șters. Este fratele Rodicăi Lasar, a fost viceprimar dar are în spate…

Dan Bucura: Am văzut că de trei ori l-a prins Popescu…

Silviu Mănăstire: N-are nicio treabă.

Dan Bucura: De altfel, nu un personaj foarte vocal, nu cu o expunere media extraordinară, dar cum l-a prins în dezbateri, cum l-a tăvălit. Mirel Palada introdusese în ecuația asta de la Sectorul 2, aș vrea să știu și părerea ta, un al treilea personaj cu șanse, pe Mitică Pelican, din partea unui partid mic, ecologist. Crezi că are șanse?

Silviu Mănăstire: Nu are șanse.

Dan Bucura: N-are, nu?

Silviu Mănăstire: N-are niciun fel de șansă.

Dan Bucura: La Sectorul 3? Cred că n-are sens să dezbatem prea mult … e meciul închis, nu?

Silviu Mănăstire: Da. Negoiță câștigă, ce să mai comentăm? Am văzut și declarațiile lui Victor Ciutacu aici, la PSnews, mi-au plăcut și chiar am să-i fur expresia lui Victor – regele Soare. A făcut câte ceva prin sector și n-a avut o poziție, iar liberalii s-au comportat cum s-au comportat și acum, după patru ani de zile, au situația asta.

Dan Bucura: Joacă la mustață, ți se pare, în Sectorul 4?

Silviu Mănăstire: Da. La Sectorul 4, tot așa, candidatul PNL, primarul interimar Răzvan Sava – un personaj lizibil oarecum al PNL – să-l pui primar interimar al Bucureștiului… este primar interimar! În loc de Oprescu! Cu toate păcatele, Oprescu mai înțelegea ceva.

Dan Bucura: Urmașul lui Băsescu până la urmă, dacă o iei așa…

Silviu Mănăstire: Da! Sava beneficiază de susținerea lui Piedone. Și acolo se joacă la mustață cu un câștig sau cu o șansă mai bună pentru candidatul PSD.

Dan Bucura: Nu crezi că a fost o greșeală, ca să nu spune chiar o prostie, faptul că PSD n-a reușit… nu neapărat să-l ia de partea sa, să-l țină cât de cât legat de partid pe Piedone care avea, totuși, un potențial electoral enorm?

Silviu Mănăstire: Băluță de la PSD s-a certat cu Piedone, ei fiind înainte tovarăși politici.

Dan Bucura: Da!

Silviu Mănăstire: Probabil au niște deconturi între ei. O să ne spună probabil DNA-ul în următoarele luni… Un mic amendament legat de 4: jocul cât se poate de incorect al lui Sava, al Alinei Gorghiu, față de Cătălin Predoiu. Când Sava ăsta s-a dus de mânuță cu Piedone prin București, i-a omorât din alegătorii lui Cătălin Predoiu. Și Predoiu știe lucrul ăsta – când a rupt fotografia în emisiunea electorală, Predoiu a făcut-o de nervi și de supărare. A fost un gest corect. Pentru că anumiți lideri ai PNL-ului, Alina Gorghiu în special și acest Sava și alți băieți îi omoară și îi rup voturile lui Cătălin Predoiu, permițând treaba asta între Piedone și Sava. Piedone putea să meargă de mânuță cu Băluță. Dar nu cu dreapta! Nu cu dreapta, cea care a ieșit în stradă și a spus: Colectiv! Crima Guvernului Ponta! Toată nebunia de acolo… Noi, cu criterii, cu Colectiv, toate discursurile doamnei Gorghiu… Nu se cădea din partea PNL-ului să-l ia în brațe pe Piedone.

Dan Bucura: Da… La Sectorul 5 a intrat Marian Vanghelie, cu tot cu dosare și probleme, și a încurcat un pic lucrurile…

Silviu Mănăstire: Le-a încurcat de tot pentru că bătălia se dă între Florea și Vanghelie dar, la fel, eu cred că va fi o bătălie la mustață, da? Pentru că structura…

Dan Bucura: Un activ de partid…

Silviu Mănăstire: Un activ de partid versus un activ personal al lui Vanghelie. Eu cred că bătălia se va da acolo cu o șansă mica pentru Vanghelie. Dar se joacă acolo.

Dan Bucura: Crezi că va mai încerca Vanghelie clasicele sale trucuri cu adus oamenii la vot, cu o anumită parte din votanți scoși altfel, neortodox, să spun așa?

Silviu Mănăstire: Dacă va face, cu siguranță statul de drept o să-i mai dea un mandat de arestare. Vanghelie este țintă, și dacă nu a înțeles lucrul ăsta rău face. Este o țintă și dacă va ieși primar va sta un an jumate, doi ani, până la condamnare.

Dan Bucura: Pe liberalul Raețchi nu îl vezi având o șansă în povestea asta, nu?

Silviu Mănăstire: Nu. Nu există Raețchi. A fost o greșeală strategică. Trebuia să găsească un alt profil de candidat pentru Sectorul 5 din Capitală. Cu tot respectul pentru locuitorii din Sectorul 5, Raețchi nu e un profil. A avut și o chestie simpatică Raețchi ăsta în campanie – a scris un editorial în care a scris: domnule, dar să vedem dacă Dostoievski îl bate pe Vanghelie. Răspunsul către Raețchi este: Nu! Dostoievski nu îl bate pe Vanghelie în Sectorul 5.

Dan Bucura: Și în fine… ultimul, la 6 (n.r. – Sectorul 6)? Și aici, ciudat, nu s-ar zice, pentru că mă așteptam să se bată PNL-ul cu PSD-ul, și PNL-ul probabil și din cauza moștenirii lui Rareș Mănescu a dispărut total…

Silviu Mănăstire: La fel, e o bătălie strânsă între Mutu (candidatul PSD) și candidatul independent Ștefan Florescu. La fel, se poate întâmpla ceva. Mai sunt trei, patru zile. Cu o mică șansă, cu un câștig pentru Mutu care totuși are activ de partid, dar cu un Florescu care face campanie de vreo patru ani de zile. Punând toți candidații ăștia: Firea, Predoiu, Nicușor Dan, sunt doi candidați în București care fac campanie de patru ani: este Nicușor Dan și acest Florescu de la Sectorul 6. Asta fac de patru ani. Să vedem în ce măsură vor avea și rezultate.

Dan Bucura: Ziceai să ne îndreptăm și spre țară.

Silviu Mănăstire: Da…

Dan Bucura: Chiar e interesant. Sunt câteva primării importante din orașele mari în care jocul e închis. La Cluj, de exemplu.

Silviu Mănăstire: La Cluj va fi Emil Boc. Cei de la PNL cred că este candidatul lor. Emil Boc nu este candidatul PNL, este candidatul lui. Este foarte interesant. Îl urmăresc cu atenție pe Boc ce va face după ce va câștiga Primăria. De ce spun lucrul ăsta? După alegerile astea locale, vor rămâne în picioare patru, cinci lideri de în PNL. Restul o să ia bătaie. Și de obicei, după o victorie, ăla care câștigă, poate să dea trendul. Ce o să-I spună Alina Gorghiu sau Vasile Blaga sau alți băieți de la București lui Emil Boc, care va câștiga Primăria Clujului cu 65% sau cu 70%? Ce o să-i mai spună Cezar Preda? Piticule, du-te de aici? Va fi unul dintre primarii care va câștiga la pas un mandat în alegerile astea. Ce o să-i spună conducerea partidului lui Emil Boc? Când Emil Boc o să spună: măi băieți, ia mergeți acasă. Pentru că politica, până la urmă, e pe performanțe și pe rezultate. Cum zicea un alt baron penal al României: Pi valoare și pi voturi, nu? Celebrul Gheorghe Ștefan. Deci, Clujul îl câștigă Boc. La Iași, e o bătălie foarte interesantă în care un candidat tânăr cu un profil interesant al PNL-ului, Bodea, a făcut eforturi foarte mari.

Dan Bucura: Se bate cu urmașul lui Nichita…

Silviu Mănăstire: … se bate cu urmașul lui Nichita, dar la fel, mașinăria PSD-ului îi va zdrobi pe liberali la Iași, cu amendamentul că Bodea, care candidează din partea PNL-ului. Dintre toți candidații partidului, eu am identificat un singur om cu un profil corect – este băiatul ăsta de la Iași care a venit și a luat aeroportul Iași de pe ultimele locuri ca importanță din România și a făcut cel mai modern și cel mai performant aeroport din România la Iași, după o muncă de trei, patru ani de zile – muncind, aducând fonduri europene. Ăsta este un profil bun de administrator, dar nu ajută partidul.

Dan Bucura: Mai este o Primărie importantă, câștigată, așa, la pas de liberali?

Silviu Mănăstire: Ar mai fi o șansă la Ploiești, unde s-ar putea… sunt șanse ca Dobre, un băiat, la fel, tânăr, cu organizație tânără, pentru că acolo DNA a curățat de liberali… vechea echipă a PNL-ului a fost curățată de procurori… Este o echipă tânără condusă de senatorul Iulian Dumitrescu. Este candidatul pentru Primăria Ploiești Dobre. Pot câștiga Primăria Ploiești. Vor avea șanse. Vor câștiga Aradul cu Ghiță Falcă, vor câștiga Oradea. Vor câștiga, probabil, Mureșul cu Dorin Florea care e din partea lor, la fel, urmărit penal. Poate Brașovul, Alba cu Mircea Hava. Vor pierde Constanța – un alt experiment al Alinei Gorghiu. Un experiment greșit al Alinei Gorghiu – vor pierde Constanța, un oraș important în condițiile în care DNA-ul a ras tot PSD-ul din Constanța. A mai rămas unul – viceprimar. Ăla îi va bate pe liberali cu toată campania financiară puternică din spatele admiralului Chițac, sau cum se numește. În concluzie, când tragi linie, vechii pedeliști din PNL își vor conserva pozițiile și vor câștiga Primăriile, iar liberalii vechiului PNL, adică ai doamnei Alina Gorghiu, vor lua bătaie cam din toate…

Dan Bucura: La Timișoara poate să mai miște un pic PNL-ul?

Silviu Mănăstire: La Timișoara, într-adevăr, liberalii vor câștiga. Am uitat de Robu, care, între noi fie vorba, a fost o penibilitate de primar. Un personaj, la fel, care a adus multe zâmbete în presa centrală. La fel, eu miros așa, un mic blat la Timișoara.

Dan Bucura: A supraviețuit. S-a dus de vreo trei, patru ori la DNA, a dat cu subsemnatul în niște spețe, dar uite că nu l-a…

Silviu Mănăstire: … a supraviețuit. Deci, cam asta este imaginea: un PNL care, în mod normal, trebuia și avea loja să-și câștige marile orașe din România, le pierde. Pierde marile orașe din România, ceea ce e foarte grav pentru liberali. Și un amendament: un eșec al acestui leadership al PNL format din Alina Gorghiu și Vasile Blaga, care a luat un partid din decembrie 2014 cu 45% intenție de vot, un partid care a dat președintele României, în opoziție. Duci un partid de la 45% , la sub 30%. Păi unde s-a mai văzut în istoria politică chestia asta, recentă? Stai în opoziție, dai președintele României, și tu te duci la vale.
Dan Bucura: Crezi că și din cauza asta, că a fost o conducere bicefală, unul în stânga, unul în dreapta? Dacă punea un lider măcar știai că își va asuma un rol sau altul?
Silviu Mănăstire: Da, au fost scandaluri. N-au făcut opoziție. A fost în opoziție, dar nu s-au bătut între ei care să fie șef. Deci, în anul 2015, după ce Iohannis a câștigat Președinția, liberalii și-au dat la cioale, cum se spune în fotbal, care să ia fața ăluia și așa mai departe, neînțelegând că dușmanul politic era PSD-ul. După care, lipsa totală de carismă a Alinei Gorghiu și Vasile Blaga. Vasile Blaga este un politician foarte bun, în a organiza legi, în a hrăni și a instrumenta o mașinărie de partid, dar sunt oameni, și Alina Gorghiu, și Vasile Blaga, care sunt la jumătatea intenției de vot a PNL. Păi cum să fii liderul unui partid fără să ai măcar scorul partidului? Dacă partidul meu are 30%, eu ca lider trebuie să am și eu măcar 30%, sau să fiu în zona aia. De preferat, să am în plus și un 5% dacă se poate, pentru că de aia sunt lider! Pentru că se uită un vicepreședinte sau un lider local și spune: pe noi ne conduce o doamnă și un domn care sunt sub partid.

Dan Bucura: Mai sunt câteva zile, duminică o să facem o analiză post-electorală și cu alte lucruri interesante.

Silviu Mănăstire: Mulțumesc. O să accept următoarea invitație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *