Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, detalii incendiare despre afacerile dubioase din spatele baronilor de Buzău

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit miercuri la emisiunea Dosar de politician de la postul de televiziune B1 TV despre baronii din județul Buzău.

Mai exact, jurnalistul a dezvăluit afacerile dubioase din spatele unor nume grele, precum Ion Vasile și Omar Hayssam.

Vă prezentăm pastila de investigație a lui Silviu Mănăstire:

„Politicienii din Buzău sunt cunoscuți pentru abilitățile de supraviețuitori și plăcerea de a face combinații cu bani publici. Ion Vasile, fostul senator PSD, prietenul lui Omar Hayssam a fost o perioadă bună jupânul zonei. Plâng pădurile Buzăului când aud de Ion Vasile și Omar Hayssam; dosarul celebrei fabrici de cherestea Foresta Nehoiu stă încă nerezolvat de aproape 15 ani.

Constantin Boșcodeală a fost aproape 20 de ani primarul orașului Buzău și numai după ce a fost executat prin numeroase dosare penale a înțeles să se retragă. Boșcodeală a fost condamnat în final la închisoare cu suspendare într-unul dintre dosare.

Alți jupâni din Buzău sunt familia Mocanu, tatăl -Victor a fost președinte al Consiliului Județean, apoi senator iar fiul se delectează cu un mandat de deputat. Mocanii de la Buzău sunt cunoscuți în județ pentru afaceri cu statul, scandaluri și dosare penale. Mocanii nu au culoare politică dar iubesc culoarea banilor: ei au fost PSD-iști, UNPR-iști iar acum se pare că Mocanii au devenit liberali.

În fine, Cristinel Bîgiu fostul președinte PNL a Consiliului Județean Buzău a fost singurul jupân local arestat în flagrant pentru luare de mită în timp ce se află la apogeul puterii sale. Bîgiu a ieșit și el din politică pe ușa din dos.

Dar cine sunt oare moștenitorii acestor iluștri baroni corupți de Buzău? Oficial, noul președinte al Consiliului Județean este un anume Emanoil Neagu. Neagu a ocupat în ultimii ani funcția de simplu consilier județean PSD fiind subalternul și executantul primarului Constantin Boșcodeală. Neagu a condus societatea Urbis Serv, deținută de primăria Buzău, fiind compania care se ocupă în oraș de întreținerea domeniul public, a spațiilor verzi și, foarte important, a drumurilor din oraș. Primăria dădea bani companiei Urbis Serv care la rândul ei angaja alte companii private să facă lucrările. Prin acest mecanism băieții șmecheri: primarul Boșcodeală și Neagu de la Urbis Serv ocoleau licitațiile publice și dădeau banii de lucrări cui doreau. De banii companiei Urbis deținută de primaria Buzău a beneficiat un PSD-ist pe nume Laurențiu Dobrică. Mai mult, acest Dobrică era și el consilier județean PSD, colegul lui Emanoil Neagu, care îi dădea contractele.

De fapt, pentru a lămuri lucrurile, acest Laurențiu Dobrică este un fel de magnat al lucrărilor de drumuri din județ. Dobrică este cel care a tras sforile pentru ca prietenul său Emanoil Neagu să ajungă acum președintele CJ Buzău. Și uite așa, magnatul Dobrică a devenit de fapt noul și adevăratul jupân al Buzăului. Între Neagu și Dobrică există o legătură profundă pe care a identificat-o tocmai Curtea de Conturi. Inspectorii Curții au descoperit că directorul de atunci al Urbis Serv (Emanoil Neagu) primea bani de la primăria Buzau pentru reparaţia drumurilor din oraş iar apoi societatea subcontracta direct lucrările către firma Mecan Construct Patarlagele administrată de Dobrică.

Actualul șef al CJ Buzău i-a livrat amicului Dobrică două contracte de drumuri, unul de 5 milioane de euro şi altul de 8,7 milioane de euro. Curtea de Conturi a arătat că la aceste două contracte s-a încălcat legea achizițiilor publice. Dacă la Buzău ar fi existat procurori curajoși ar fi fost simplu de arătat cel puțin conflictul de interese dintre Neagu și afaceristul Dobrică, cei doi fiind consilieri județeni și membri PSD.

Acest Dobrică este un obișnuit al contractelor cu primăriile din județul Buzău dar și cu Consiliul Județean: în timp ce Dobrică participa la ședințele CJ, firma lui încasa tot de la CJ milioane de euro pentru întreținerea drumurilor sau pentru deszăpezire. De exemplu, în octombrie 2015 Dobrică a inhatat prin firma Mecan Construct circa 4 milioane de euro pentru peticirea drumurilor din Buzău – contractul a venit însă de la compania naționala de drumuri.
În anii 2014 și 2015 primăriile localităților Pătârlagele, Padina, Cislău, Cibilia, Amaru sau Bisoca au atribuit firmei lui Dobrică alte circa 4 milioane de euro. Banii de infrastructură ai județului Buzău se scurg încet dar sigur în buzunarele acestui nou baron local” 

2 comentarii la “Silviu Mănăstire, detalii incendiare despre afacerile dubioase din spatele baronilor de Buzău

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *