Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire devoalează cine este proaspăt numitul judecător la CCR: un „elev” al lui Ion Iliescu

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit miercuri la ”Dosar de politician” despre Marian Enache, proaspăt numit judecător la Curtea Constituțională.

În acest sens, Silviu Mănăstire devoalează că Enache nu are calitatea sau experiența de a fi judecător CCR, nefiind recunoscut în mediul juridic.

Pentru că Marian Enache va fi timp de nouă ani judecătorul CCR  influențând „destinul acestei țări aflate în plină criză instituțională”Silviu Mănăstire îi prezintă CV-ul: „un FSN-ist al anilor 90, girat de Liviu Dragnea și Tăriceanu”. 

Vă prezentăm explicațiile jurnalistului de investigații:

„Politicienii nu mai sunt interesați să facă autostrăzi, să atragă fonduri europene sau să protejeze agricultura românească: politicienii vor să facă justiție, iar procurorii și judecătorii au ajuns să facă politică.

O știre neluată în seamă spune că un anume deputat UNPR, fost PSD, actual independent pe nume Marian Enache a fost numit judecător la Curtea Constituțională de către Senatul României. Funcția de judecător CCR este cea mai importantă poziție din sistemul de Justiție, în special pentru oamenii de rând. Acești judecători ar trebui să ne garanteze nouă, românilor, că trăim într-o democrație, în care suntem egali toți în fața legii. Sunt nouă judecători la Curte cu mandate de nouă ani și nimeni nu-i poate demite sau revoca. Curtea Constituțională este garantul democrației, locul unde se clarifică legile sau locul în care se hotărăște cine este președinte, a se vedea suspendarea lui Băsescu. În consecință, este vital pentru societate ce fel de oameni sunt numiți judecători la CCR.

Sursele publice arată că Enache nu are nici pe departe calitatea sau experiența de a fi judecător CCR. Enache nu este recunoscut în mediul juridic, iar traseul său profesional demonstrează că este un politruc de rang inferior. Nu este nici măcar un politician cu greutate în PSD, cum a fost de exemplu Toni Greblă. Nimeni nu știe exact cine l-a propus și cine l-a susținut pe Marian Enache pentru că în România lipsa de transparență la numirea în funcții a demnitarilor este regula de bază.
 
Marian Enache va fi timp de nouă ani ditamai judecătorul CCR și va influența destinul acestei țări aflate în plină criză instituțională. Enache a ajuns deputat de Vaslui în 1990 din partea Frontului Salvării Naționale. Enache era unul din băieții de încredere a tătucului Ion Iliescu, astfel că a fost pus în comisia de redactare a noii Constituții democratice alături de celebrul Antonie Iorgovan. Între anii 1996 și 2000, acest Marian Enache a mai obținut încă un mandat de deputat, timp în care a avut doar 14 inițiative pentru modificarea unor legi existente, care au fost însă respinse în totalitate. Cu alte cuvinte, deputatul Enache a muncit într-un an pentru trei proiecte și jumătate de legi, care s-au dovedit inutile.
 
În anul 2000, deputatul Enache dispare din viața politică, iar CV-ul său profesional nu spune ce a făcut în continuare. Enache amintește doar că în anul 2000 a fost cadru didactic universitar, fără să știm unde a predat, ce a predat și cât timp. În anul 2011, adică după 10 ani, Marian Enache amintește că s-a angajat la Camera Deputaților într-o funcție administrativă, acea de secretar general adjunct al Camerei. El a fost susținut în funcție de UNPR. Așadar, noul judecător al marii Curți Constituționale are o gaură în CV de 10 ani. În anul 2012, judecătorul Enache se întoarce în Parlament în calitatea de deputat UNPR de Neamț.

Pentru că Enache s-a dovedit a fi un jurist eminent, bun cunoscător al Constituției, el a fost numit membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport .Timp de patru ani, acest Enache a frecat menta, cum se spune popular, pe băncile Camerei Deputaților. Enache a avut în patru ani patru interpelări parlamentare, privitoare la problemele sătenilor din zona Valea Muntelui din Neamț. La capitolul legislativ, competentul jurist Enache, acum ajuns judecător, a reușit să treacă două legi în patru ani de mandat. Legile lui Enache se numesc așa: Legea pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală și Legea pentru înfiinţarea Muzeului Naţional de Artă „Constantin Brâncuşi”, muzeu care încă nu s-a înființat din lipsă de bani, evident. În rest, toate inițiativele legislative ale lui Enache, de modificare de legi sau legi în sine propuse, au fost respinse.

Deputatul Enache a devenit puțin celebru, doar puțin, cu propunerea legislativă numită „declararea zilei de 18 februarie dretp Ziua Primarului”. De ziua primarului, televiziunea publică TVR era obligată să transmită toată ziua sărbatori câmpenești și dansuri populare, iar primarii primeau bani ca să organizeze sărbătoarea.

Așadar, acesta este CV-ul politrucului Marian Enache un FSN-ist al anilor 90 ajuns judecător la Curtea Constituțională, fiind girat de Liviu Dragnea și Tăriceanu. PSD-iștii au o vorbă: tot înainte că înainte era mai bine!”, a explicat Silviu Mănăstire.

https://www.youtube.com/watch?v=SZ0iF0KXtI0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *