Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, dezamăgit de bălăcăreala din PE: Suntem de mâna a treia! EXCLUSIV

psnews.ro

Jurnalistul Silviu Mănăstire a oferit joi pentru PSnews.ro un comentariu dezamăgit după scandalul din ziua precedentă din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE), acolo unde ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost încolțit nu de către eurodeputatul Monica Macovei și scriitorul Gabriel Liiceanu, ci și de unii activiști grupați sub sloganul „#REZIST”, care fuseseră aduși acolo cu avionul chiar de către Macovei.

„Mi-a lăsat o senzație de bălăcăreală de-asta mioritică mutată la Bruxelles. Suntem cei mai pârâcioși dintre europeni – ne pârâm, ne contestăm, ne «promovăm» (cu ghilimelele de rigoare)”, a opinat Mănăstire.

În continuare, ziaristul a arătat de ce dezbaterea din PE a degenerat, ratând ocazia de a fi o discuție aprofundată despre problemele justiției din România și degenerând, în schimb, într-o răfuială dintre ministrul Toader, pe de o parte, și tandemul Macovei-Liiceanu, de cealaltă parte.

Nici Tudorel Toader nu a scăpat de criticile lui Silviu Mănăstire, realizatorul de la B1 TV scoțând în evidență lipsa acestuia de experiență politică.

„Monica Macovei are pârghii de influență la Bruxelles și era de așteptat să facă ce a făcut. Tudorel Toader, în schimb, nu are niciun fel de experiență politică, deși orice ministru, când intră într-un cabinet (chiar și într-unul tehnocrat), un ministru are un profil politic. Domnul Toader trebuia să aștepte sau să știe că va fi atras într-o capcană de comunicare. Și a fost, practic, adus, executat acolo… Aia a fost o execuție filmată – omul și-a asumat-o. Toader poate fi un bun tehnician și un jurist OK (și, într-adevăr, este), dar ca experiență politică e zero barat. Iar cu toată simpatia pentru colegii jurnaliști sau ce erau pe-acolo (unii jurnaliști, unii dintre ei activiști civici – fiindcă acum nu se mai face diferența dintre activist civic și jurnalist): ei l-au executat pe Toader. Nu am motive să cred că l-au executat pentru că n-au crezut în ceea ce a spus ministrul acolo”, a detaliat Mănăstire.

În continuare, Silviu Mănăstire i-a pus la zid pe activiștii „#rezist” care merseseră în Comisia LIBE, acuzându-i că se ascund în spatele titulaturii de „jurnalist”.

Îi văd oarecum ca oameni de bună-credință, dar nici jurnaliști nu mai sunt unii dintre ei. Treaba jurnalistului nu e să facă militantism. Nu ai de ce merge, să faci militantism politic, să te plasezi într-o tabără. Tu trebuie să relatezi sau să dezvălui (dacă e treaba ta), dar n-ai ce merge tu în plenul Parlamentului European și a face pro bono pentru Monica Macovei. Macovei e om politic. Nu ai de ce să te bagi în siajul unui om politic și, prin acțiuni publice explicite, să faci politică. N-ai ce căuta în piață, să protestezi… Evident că ai dreptul la opinie (ți-o exprimi pe Facebook, dacă ai un Facebook personal), dar, în timp ce-ți faci meseria, s-o faci relatând lucruri, prezentând fapte, documente (dacă ești reporter, jurnalist de investigații), publicând editoriale de opinie (dacă ești senior editor sau dacă ai o poziție de publicist într-o redacție)… Acum lucrurile sunt amestecate. Dar repet: nu-i suspectez de rea-intenție. Bănuiesc că ei cred în ceea ce au scris acolo, cu siguranță (nu-s genul de oameni care să spună altceva decât ceea ce cred), dar tot au făcut militantism politic, tot n-aveau ce căuta acolo. Ei trebuie să-și facă treaba unde lucrează…” a declarat Silviu Mănăstire pentru PSnews.ro.

Revenind la impresia generală lăsată de cearta din comisia europarlamentară, ziaristul a deplâns obiceiul românilor de a face circ și de a se denunța unii pe alții și a avertizat că acest obicei ne va costa poziția în UE, în ipoteza în care va fi pus în aplicare unul dintre scenariile așa-numitei „Europe cu mai multe viteze”.

„Revin la ceea ce am spus: circ! Noi suntem pe locul întâi la pâră. Și în Olanda e luptă politică (au fost alegeri acum), și în Marea Britanie, și în Franța, dar nimeni nu-și ridică poalele-n cap cum își ridică românii. Și de-aia suntem disprețuiți: pentru că avem stilul ăsta latin și balcanic, în același timp: ne reglăm conturile, ne prezentăm ca fiind de fapt un popor slab… Ăia se uită la noi și zic: «Idioții de români! La ce să te aștepți de la români? Românii se toarnă între ei, se ceartă»… Nefiind uniți, nici nu ai cum să ai pretenții la masa puterii din Europa, la împărțeala banilor, la tot ce înseamnă sfere de influență, la decizii și așa mai departe. Tuturor le convine o imagine a României așa cum am văzut-o ieri.

Crezi că în Franța nu sunt probleme pe justiție? Sunt anchetați Le Pen, Macron, Fillon… Probabil că ăsta va câștiga alegerile prezidențiale, deși are dosar penal. Da, dar Franța nu vine să-și pună poalele-n cap. Sau Germania. Deci imaginea a fost una de țară de rangul 3. Nici măcar de mâna a doua – că tot discutăm despre Europa vitezelor. Vor fi două viteze, însemnând probabil țările de la Vișegrad și o să fie ceilalți, de mâna a treia. Din păcate, cred că noi vom fi cei de mâna a treia, cu bulgarii (sau poate bulgarii se salvează) și încă doi-trei dintr-ăștia, fantomatici”, a încheiat gazetarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *