Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire dezvăluie dedesubturile politicii din Craiova

psnews.ro

Jurnalistul de investigaţie Silviu Mănăstire a vorbit, luni, în emisiunea ”Dosar de politician” de la postul B1 TV despre afacerile dubioase din Craiova și povestea din spatele colonelului Bică.

Redăm mai jos pastila de investigaţie a lui Silviu Mănăstire:

”Nu am scăpat de milițieni și securiști. Milițienii și securiștii au devenit după Revoluție politiști sau SRI-iști, oameni de afaceri, dar și politicieni. Mergem astăzi în Oltenia să întâlnim o brigadă de milițieni și securiști, ca în vremurile bune ale lui Nea Nicu. În 2012 se alegea deputat la Craiova, în Bănie cum se spune, celebrul Gigi Nețoiu. Gigi a fost în tinerețe ”lucrător al securității”, dar apoi a terminat și Academia de Poliție. Nețoiu nu a reușit să-și termine mandatul din cauză că a trebuit să facă puțină pușcărie.

O nouă vedetă cu iz de milițian apare la orizont; la Craiova, pe urmele lui Gigi Nețoiu se înscrie celebrul colonel Gheorghe Bică, devenit și el politician de conjunctură. Povestea colonelului Bică este savuroasă și merită cunoscută. Bică a fost liderul UNPR Craiova alături de penalul Gigi Nețoiu; Nețoiu fusese ales ințial deputat pe listele Partidului Poporului, dar a trecut repede la „interesul național”. După ce UNPR a fuzionat cu PMP, colonelul Bică a prelua conducerea Mișcării Populare din județul Dolj. Bică se visează astfel viitor deputat PMP de Craiova. Amuzant este faptul ca acest Bică a preluat conducerea organizației de la Gelu Vișan; Vișan spunea despre Bică acum câțiva ani că este tocmai coordonatorul din umbra al lumii interlope din Craiova. Asta ne mai lipsea! Așadar, în Parlamentul României se pregătește să intre un fost milițian, șerif peste clanurile de mafioți din Oltenia.

Colonelul Bică a fost ani de zile șeful brigăzii de Crimă Organizată Dolj, dar și șef al Poliției județene. Atât timp cât colonelul Bică a condus „crima organizată”, interlopii locali și-au făcut de cap: s-au tăiat cu săbiile, au ieșit pe străzi și s-au împușcat, într-un cuvânt, au terorizat orașul.

Imaginile luptelor de stradă din Craiova între clanurile interlope sunt deja bine cunoscute. Colonelul Bică a reușit să reziste în funcție până la asasinarea interlopului Mihai Pîrvu zis Caiac. Acest Caiac era mâna dreaptă a afaceristului Doru Petrescu zis Doru Măgaru. Despre acest Doru Măgaru presa locală din Craiova spune că este de ani de zile un fel de naș al lumii interlope din Bănie. Nu întâmplător Doru Măgaru și colonelul Gheorghe Bică, viitor parlamentar, au o relație de lungă durată.

Legăturile colonelului Bică cu personaje dubioase sunt de altfel de notorietate în Craiova. Bică este nașul afaceristului Dinel Staicu, fost milițian și el; Bică l-a nășit pe Dinel când era ditamai șeful Poliției craiovene, iar subalternii lui aveau în lucru dosarele sale penale. Staicu a făcut pușcărie în final după ce nu s-a abținut și a mituit mai multe judecătoare de la Curtea de Apel București.

Până să fie închis Dinel Staicu a fugit de închisoare în Ungaria și și-a schimbat numele în Nuțu. Ca lucrurile să fie și mai amuzante, bine de știut este că fostul șef de crimă organizată este doctor în economie; colonelul Bică a scris lucrarea Economia subterană, temă pe care i-a împrumutat-o și finului sau, Dinel Staicu, care a devenit și el doctor în economie după ce a jefuit Banca Internaționala a Religiilor, motiv pentru care a și făcut pușcărie.

Legăturile de familie ale colonelului Bică sunt însă și mai profunde, Bică este nici mai mult nici mai puțin decât cumătrul lui Emil Bărbulescu, unul dintre nepoții lui Nicolae Ceaușescu.

Revenind la lumea interlopă din Craiova, care este una din specialitățile colonelului Gheorghe Bică, trebuie spus că mass media locală a precizat că Doru Măgaru, tovarășul la cataramă a lui Bică, coordona gruparea denumită Frăția; din gruparea Frăția făceau parte Gigioc, Enriko Constantinescu, Fănel Trandafir zis Cimino, regretatul Caiac, îngropat cu onoruri de mafiot, dar și celebrul Ion Ilie poreclit evident Ilie – Pușcărie. Ca lucrurile să fie clare, nașul lui Doru Măgaru este fostul judecător de la Curtea Supremă Gheorghe Florea. Aceste personaje au beneficiat în mod evident ani de zile de protecția polițiștilor, a procurorilor și judecătorilor.

Este așadar cât se poate de firesc că viitorul deputat, colonelul Gheorghe Bică de la Craiova să aducă în Parlament experiența sa vastă câștigata printre interlopii din Oltenia. Ar fi pacăt să se piardă o muncă de o viață în domeniul crimei organizate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *