Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire dezvăluie dedesubturile politicii din Neamț: Moștenirea lui Pinalti murdărește toți liberalii

Jurnalistul Silviu Mănăstire a vorbit în emisiunea „Dosar de politician” de luni de la B1 Tv despre moștenirea politică a fostului primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, dar și despre realizările succesorului său în fotoliul de primar, liberalul Dragoș Chitic.

Vă prezentăm explicațiile jurnalistului de investigații Silviu Mănăstire:

„Moldova nu este a mea, nu este a voastră, este a urmașilor urmașilor noștri. Cuvintele acestea nu-i aparțin, cu siguranță, voievodului Ștefan Cel Mare, așa cum se crede. Este sigur că în zilele noastre Moldova a fost patronată, pe rând, de diverse clanuri politice, începând cu gruparea Iacubov – Sechelariu – Hrebenciuc de la Bacău, apoi de baronii Solcanu și Nichita de la Iași, urmați în continuare de jupânii Flutur, Fenechiu și Gheorghe Ștefan, zis Pinalti. Dintre toți, Pinalti de la Neamț a fost de departe cel mai savuros, penibil și bogat baron al Moldovei. Acum Pinalti este cercetat în multiple dosare penale.

Pinalti a stăpânit Neamțul timp de aproape 10 ani, iar în vremea guvenării Boc el numea la București miniștri, secretari de stat și directori în companiile de stat. Puterea sa venea direct de la Elena Udrea. După arestarea lui Pinalti în dosarul Microsoft, conducerea primăriei Piatra Neamț a fost preluată de viceprimarul Dragoș Chitic de la PNL.

Acest Chițic este și candidatul liberalilor la alegerile locale pentru primăria Piatra Neamț. Liberalii se chinuie acum să demonstreze alegătorilor că nu au avut nicio legătură cu afacerile și scandalurile lui Pinalti. Însă fostul baron portocaliu este implicat în mai toate combinațiile importante din județ din ultimii 10 ani.

Așadar, moștenierea lui Pinalti îi murdărește cam pe toți liderii liberali din Neamț. De exemplu, actualul primar-interimar Dragoș Chitic are doar două mari realizări profesionale: Chitic a fost timp de șase ani (între 2008 și 20013) viceprimarul orașului Piatra Neamț, adică era teoretic mâna dreaptă a baronului Pinalti. Înainte de asta, Dragoș Chitic a fost timp de 10 ani (între 1998 și 2008) angajatul omului de afaceri Mihai Apopii, prietenul aceluiași Pinalti. Actualul primar interimar de la Piatra Neamț a fost director comecial la companiei Tehnoprod SRL, o fabrica de mobilă, deținută de Apopii.

Acest Mihai Apopii, unul dintre bogătanii județului este și președintele Camerei de Comeț și Industrie de la Neamț și unul dintre cei mai importanți deținători de active imobiliare din orașul Piatra Neamț. Și mai important, Mihai Apopii este unul dintre acționarii principali al echipei de fotbal FC Ceahlăul deținută inițial de Pinalti. De fapt anonimul Gheorghe Ștefan de la Neamț a ajuns o vedetă națională sub numele de Pinalti datorită echipei de fotbal. În 2008, Pinalti a cedat echipa de fotbal omului său de încredere pe nume Vasile Măstăcăneanu care a devenit președintele clubului. Însă Mihai Apopii deținea și el 37 la sută din acțiunile FC Ceahlăul și era acționar principal. Timp de șase ani, primăria Piatra Neamț și consiliul județean Neamț au pompat sume de ordinul milioanelor de euro în echipa de fotbal prin intermediul unor contracte de asociere. Nimeni nu știe cum au fost cheltuiți acești bani, de aceea procurorii investighează acum finanțările de la FC Ceahlăul.

Așadar, poate că Pinalti nu mai este primar, dar umbra sa mai bântuie încă primăria de la Piatra Neamț. Dragoș Chitic, primarul interimar, nu apare implicat în combinațiile lui Pinalti și ale afaceristului Mihai Apopii, cel puțin la prima vedere. Chitic a fost pentru Pinalti un fel de viceprimar de decor, bun de pus în fereastră. Însă între afaceristul Apopii și primăria Neamț condusă de Pinalti s-au derulat câteva tranzacții imobiliare de milioane de euro.

Apopii a facut inițial un schimb de terenuri cu primăria Piatra Neamț: a cedat 1,1 hectare de teren și a primit 1,8 hectare în cea mai valoroasă zonă rezidențailă a orașului. Afaceristul Apopii a început să cumpere pe bandă rulantă terenuri și clădiri deținute de primărie: a preluat terenul de sub fost piață mare a orașului Piatra Neamț, a cumpărat de la societatea primăriei un restaurant și un magazin. Apopii a cumpărat două hectare de teren de la societatea „Publiserv” deținută de primărie pe care l-a revândut cu un profit uriaş plus 850 de mp situați lângă un hypermarket.

Toate aceste tranzacții imobiliare s-au făcut în timp de Dragoș Chitic era viceprimarul lui Pinalti iar beneficiarul Mihai Apopii era fostul patron al lui Chitic. De fapt, Dragoș Chitic a lucrat pentru Mihai Apopii încă de la mijlocul anilor 90 când a fost angajat pe postul de referent la Camera de Comerț și Industrie Neamț”, a explicat Silviu Mănăstire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *