Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire dezvăluie încrengăturile din „Republica de la Ploiești”: „Un grup de securiști și politicieni cu grade”

" "

În ultima ediție a emisiunii ”Dosar de politician”, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit despre numeroasele cazuri de corupție din „Republica de la Ploiești”, așa cum acesta a numit județul Prahova din punct de vedere politic.

Astfel, jurnalistul Silviu Mănăstire dezvăluie încrengăturile din Prahova: „Un grup de securiști și politicieni cu grade”.

" "
" "

Vă prezentăm explicațiile jurnalistului de investigații Silviu Mănăstire:

„Ani de zile jocurile economice și politice au fost făcute în Republica Ploiești de un grup de securiști și de politicieni cu grade. Corupția este la Prahova la ea acasă: procurori și judecători prahoveni s-au amestecat și ei în cloacă. Mircea Cosma, fostul șef al Consiliului Județean, poreclit Moșul, anchetat în cateva dosare penale, reușește să controleze în continuare organizația PSD cu girul lui Liviu Dragnea. Fiul său deputat, Vlad Cosma, Sebastian Ghiță, Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieștiului, dar și celălalt fost primar, Andrei Voloșevici, sunt toți anchetați pentru corupție. La aceștia se adaugă, în dosarele penale, politiști, procurori și judecători sau personaje din lumea interlopă, toți fiind conectați la rețelele de influență și de furat bani publici din Prahova.

Pentru că, în esență, povestea din Republica Ploiești este despre furatul din bani publici, în special de la Consiliul Județean controlat încă de baronul Mircea Cosma. Acum Moșul Cosma se pregătește să-și transmită supremația din județ către un băiat de comitet cum se spune: numele său este Emanoil Savin și este primarul orașului Bușteni. Savin a dezertat recent din PNL și va candida din partea PSD la Consiliul Județean Prahova, dar și la primăria Bușteni. Savin este pregătit de gruparea Cosma să fie ales apoi în funcția de președinte al Consiliului Județean – conform noii legi, președintele de județ se alege dintre consilieri.

Acest primar de la Bușteni, Emanoil Savin, este un rechin politic de apă adâncă: a trecut pe la partidul lui Voiculescu, pe la PSD, apoi a sărit la PDL-ul lui Băsescu, iar acum s-a reîntors în PSD. Numele său apare în diverse controverse, în special legate de afaceri imobiliare făcute în județul Ilfov, dar și la Bușteni. Emanoil Savin deținea la un moment dat peste 10 terenuri valoroase, cel puțin un hotel, patru apartamente, două case și sume importante de bani în bănci sau bani dați cu împrumut.

Un prim indiciu al bogăției lui Savin îl găsim în relația sa de afaceri, încă nelămurită, cu afaceristul ilfovean Nae Nicolae, cel care a decedat într-un tragic accident (mașina lui Nicolae a fost lovită de tren la o trecere de cale ferată). Accidentul lui Nae Nicolae este, de asemenea, un episod nelămurit și ciudat: afaceristul deținea terenuri extrem de valoroase în Ilfov și sume impresionante de bani: de exemplu, în anul 2009, acest Nae Nicolae deținea într-un singur cont 4,3 milioane de euro. Partenerul primarului Savin, acest Nae Nicolae, era supranumit prințul afacerilor imobiliare din județul Ilfov. Savin și Nae Nicolae, alături de o anume Maria Gherghe, o femeie de afaceri implicată în tranzacții cu cupru, au controlat societatea Acumulatorul SA.

De aici primarului Savin i s-a tras un prim dosar penal, de care însă a scăpat miraculos. Presa locală din Ploiești a relatat că primarul Savin a luat un credit de la o bancă din Bușteni prin intermediul companiei sale Sanoplast SRL. Banii din credit au fost transferați către compania Acumulatorul din București de unde au fost retrași de către acționarul firmei și omul de încredere al primarului Savin, acest Nae Nicolae. Printr-un interpus, spune presa locală, Nae Nicolae a cumpărat un teren în suprafață de 2,3 hectare de teren în comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov. Povestea relatată de presă provine din dosarul penal deschis pe numele directoarei de bancă din Bușteni, cea care i-a acordat creditul de 435.000 de dolari primarului Emanoil Savin.

Interesant este că directoarea de bancă a explicat în fața procurorilor dedesubturile afacerii. „După ce i-am dat banii lui Savin, prin creditarea unei firme din Bușteni, acesta mi-a spus că terenul este pe numele lui Nae Nicolae și că va fi vândut unei firme străine, cu un milion de dolari, iar acești bani vor fi împărțiți la patru persoane, și anume: Nae Nicolae, Emanoil Savin, Viorel Hrebenciuc și Sergiu Sechelariu”.

Povestea se întampla în timpul guvernării Năstase, când Viorel Hrebenciuc era la apogeul influenței sale. Sergiu Sechelariu amintit în declarație a fost secretar de stat la ministerul Transporturilor și fratele fostului baron Sechelariu de la Bacău. O parte din terenul cumpărat cu banii primarului Savin și intermediat de Nae Nicoale ajunge în posesia lui Sechelariu. În final, directoarea de bancă este condamnată la șapte ani de închisoare, iar politicienii sunt lăsați în pace, în frunte cu primarul Savin”, a explicat Silviu Mănăstire.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *