Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire dezvăluie jocurile de culise şi înţelegerile secrete de la Primăria Capitalei

Jurnalistul Silviu Mănăstire dezvăluie jocurile de culise şi înţelegerile secrete de la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), după arestarea primarului general Sorin Oprescu.

Silviu Mănăstire a vorbit, în această săptămână, în emisiunea ”Dosar de politician”, despre persoanele care conduc, de fapt, Capitala, pe locul lăsat gol de Oprescu.

Faptele, așa cum s-au petrecut, arată ca Partidul Național Liberal și UNPR-ul lui Gabriel Oprea și-au împărțit „ca la piață” funcțiile și puterea în Primărie, acuză Mănăstire.

El aminteşte că prima înțelegere a fost făcută pentru alegerea primarului interimar Dan Ștefănel Marin, un consilier general din partea UNPR, fost PPDD, „un individ lipsit de experiență și fără nicio calificare certă – acesta susține că a făcut amenajări interioare”.

„Dan Diconescu-OTV râde cu siguranță din pușcărie știind cine este acest Ștefănel și cum a ajuns el în politica mare. Noul primar este așadar un produs OTV-istic”, comentează Silviu Mănăstire.

Realizatorul TV aminteşte că următoarele împărțeli între PNL și generalul Oprea au fost pentru funcția de director al regiei de transport (RATB) și al regiei de termoficare (RADET).

„Deși regiile sunt în faliment, șmecherii de la PNL știu că orice os poate fi ros dacă îți dai interesul.

Noul director al regiei de termoficare este un anume Valentin Viţălariu. Documentele arată că Viţălariu a făcut sau face încă afaceri cu aparate de aer codiționat. El controlează firma HVAC Inter Trade SRL, care a avut în anul 2014 o cifra de afaceri de 50 de mii de euro. Cifra este amuzantă în comparație cu sutele de milioane de euro pe care Vițălariu trebuie să le gestioneze la RADET.

Vițălariu nu are cunoștiințele necesare și experiența pentru a gestiona complicata activitatate a regiei de termoficare, aflată, cum spuneam, în faliment tehnic. Directorul RADET a fost numit politic de către unul din liderii PNL București, un anume Cristian Olteanu. Acest Olteanu trage sforile în partidul liberal, având influență asupra președintelui Alina Gorghiu și a sefului PNL București, Teodor Atanasiu (sau cel puțin așa pretinde Olteanu)”, mai relatează ziaristul.

Alt liberal „șmecher” din conducerea RADET este Gabriel Tănase, fostul director al regiei, declarat incompatibil de ANI.

„Gabi Tănase trage acum sforile la RADET pentru un salariu de consilier de circa 2.500 de euro pe lună. Tănase este protejat politic de căpeteniile liberale Ludovic Orban și Rareș Mănescu, primarul sectorului 6.

După ce Vițălariu și gasca lui Cristi Olteanu au pus mâna pe regia de termoficare la înțelegere cu UNPR, primul lucru pe care l-au făcut a fost să măreasca organigrama cu funcții de conducere la RADET. După cum se observă, la PNL este o foame mare de bani și funcții”, mai punctează Silviu Mănăstire.

Pe lângă primarul Capitalei – Ștefănel Marin –, UNPR a preluat și controlul regiei de transport RATB. La RATB a fost numit politic în funcția de director Radu Orzață, fostul șef al Partidului Poporului pe București și mâna dreaptă a lui Dan Diaconescu.

„Cine este, însă, Orzață și ce-l califică să fie șef la RADET? Evident, mai nimic. Orzață a devenit celebru în 2012, când a fost înregistrat cum cerea bani de la posibilii candidați la Parlament ai PPDD.

Radu Orzață este fiul lui Alexandru Orzață, cel care a condus în România imperiul de afaceri al ruso-moldoveanului Constantin Iavorski. Alexandru Orzață a fost directorul general al combinatului ALRO Slatina, privatizat de ruși. Apoi, Orzață senior a devenit președintele grupului UNICOM HOLDING SA, controlat de Iavorsky. UNICOM a primit din partea ministerului Industriilor monopolul distribuției de pacură către societatea de stat Termoelectrica. Compania a fost implicata la Iași într-o contrabandă cu produse petroliere în valoare de 300 de milioane de dolari iar Orzață senior a fost cercetat penal.

Iavorsky și Orzață au angajat la UNICOM o serie de foști ofițeri SRI care se ocupau cu protecția importurilor de cărbune și păcură. Așadar, noul șef al RADET și lider al UNPR pe București, acest Radu Orzață Junior a avut ce învața de la influentul său tată. Gabriel Oprea trebuie să fie atent la interesul național că poate Orzață Junior privatizează fără să vrea transportul bucureștenilor către niște ruși aflați în paradisuri fiscale”, mai spune Mănăstire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *