Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, dezvăluiri-cheie despre garnitura de baroni penali din fieful grupării PSD Moldova

" "

În ultimul episod al emisiunii ”Dosar de politician”, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire face dezvăluiri-cheie despre garnitura de baroni penali din fieful grupării PSD Moldova.

Astfel, jurnalistul de investigații vorbește despre Dragoș Benea și Gabriel Vlase – doi baroni din PSD Bacău.

" "

Vă prezentăm explicațiile integrale ale jurnalistului de investigații Silviu Mănăstire:

„PSD-ul lui Liviu Dragnea, care stă foarte bine în sondaje, chipurile – nu vrea să renunțe la baronii locali penali. Baronii sunt cei care aduc voturi și dețin în judete adevărate rețele de influență.

Un tânăr baron local care stăpânește județul Bacău este Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, iar un altul este deputatul Gabriel Vlase. Benea este șeful PSD Bacău, iar Vlase este președintele executiv și rivalul lui Benea. Ce este ciudat în legătura cu acest Dragoș Benea este norocul său absolut ieșit din comun.

Aparent, Dragoș Benea este cercetat de procurori DNA într-un mega dosar de corupție, însă, de doi ani, baronașul este menajat, este lăsat practic în pace de anchetatorii DNA, în condițiile în care alți primari sau șefi de județe sunt arestați pentru acuzații mai puțin grave. Benea a fost audiat prima dată în august 2014, casa în care locuiește a fost percheziționată, s-au ridicat probe, documente și calculatoare de la Consiliul Județean Bacău și din locuința sa. Benea a fost condus de mascați la auderi, dar a ieșit repede, apoi a urmat o confruntare cu procurorii și o percheziție informatică. Benea a recunoscut că este cercetat pentru că a semnat mai multe contracte dubioase. Părea ca baronașul Benea va avea mari probleme, însă, în mod ciudat, din toamna anului 2014 dosarul său de corupție s-a cam dezumflat. În acest timp, Dragoș Benea a fost lăsat să conducă județul Bacău și, dacă acum doi ani existau probe împotriva lui, cu siguranță că după atât timp acestea nu mai sunt atât de proaspete.

În comparație cu situația penală a lui Dragoș Benea este dosarul baronului Romeo Stavareche, primarul Bacăului. Pentru acuzații relativ similare, Stavarache a fost arestat, iar dosarul lui Benea este temporizat. Mai există un asemenea caz în care procurorii DNA au operat inițial în forță, în iunie 2013, după care au lăsat dosarele din brațe ani de zile: este vorba de cercetările împotriva primarului de la Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Informațiile publicate de presa locală arată că familia lui Benea este bine ancorată în afaceri. Tatăl lui Dragoș Benea a închiriat un imobil companiei Blue Air în centrul Bacăului după ce Consiliul Județean a semnat un contract cu operatorul aerian. Averea familiei Benea, trecută pe numele tatălui, a mamei baronului, dar și pe numele logodnicei sale, Andreea Nistor, este agonisită în ultimii 12 ani, de când Benea deține funcții publice în județ.

Logodnica și șeful CJ Bacău locuiesc într-o vilă luxoasă trecută pe numele mamei baronului. Mass-media locală suține că familia lui Benea controlează indirect două clădiri de birouri în centrul Bacăului denumite Turnul Buena Vista și clădirea de birouri Carta Office. Oficial, baronul PSD și-a trecut în declarația de avere doar două ceasuri și un cont de câteva mii de lei. Așadar, Dragoș Benea a scăpat momentan de DNA.

Celălalt baronaș PSD de la Bacău, deputatul Gabriel Vlase, este penal și el. Vlase a intrat ca musca în lapte în megadosarul retrocedărilor de pădure în care a fost executat Viorel Hrebenciuc. Combinatorul deputat Vlase a participat pe 6 august 2012 la o întâlnire organizată de deputatul PSD de Brașov Ioan Adam la un hotel din Brașov. Întâlnirea a fost intermediată de președintele PSD Brașov Constantin Niță. Gabi Vlase i-a oferit garanții lui Paltin Sturza, cel care voia să primească retrocedarea de pădure, că după data de 11 septembrie 2012, când problemele cu justiția vor fi finalizate, va interveni la Direcția Silvica Bacău pentru punerea în posesie. Numai că, după izbucnirea scandalului și arestarea deputatului Ioan Adam, acesta a făcut un denunț din care reiese că deputatul Gabriel Vlase trebuia să primească, în schimbul ajutorului său, o sumă de bani ce urma sa fie virată prin intermediul unei societăți de topometrie.

Vlase este cercetat în mod ciudat doar pentru trafic de influență. Deși penal, întâmplător sau nu, deputatul Vlase a fost promovat de Liviu Dragnea vicepreședinte la nivel național al PSD. Vlase a facut diverse studii la Academia de Informații a SRI”, a explicat Silviu Mănăstire.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *