Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, dezvăluiri despre căderea unui greu baron: Înseamnă sfârșitul epocii Ponta în PSD

În ultimul episod al emisiunii ”Dosar de politician”, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit despre căderea baronului lui Ponta, Ion Călinoiu și a explicat cum Călinoiu era cât pe ce să rămână în funcție cu complicitatea ANI și a prefecturii Gorj.

Vă prezentăm explicațiile jurnalistului de investigații Silviu Mănăstire:

„Unul dintre cei mai grei baroni PSD, din toate punctele de vedere, pe nume Ion Călinoiu, a fost scos din funcție după 12 ani de domnie neîntreruptă în județul Gorj. Călinoiu a ocupat până recent funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj. În ciuda dosarelor penale și a sentinței definitive de incompatibilitate dată de ANI, Călinoiu s-a ținut cu dinții de scanul de jupân până în ultima clipă. Prefectul de Gorj l-a suspendat într-un final acum câteva zile, deși în mod legal, baronul Călinoiu trebuia să-și piardă funcția acum șase luni.

Jumătate de an Călinoiu a folosit tot felul de tertipuri pentru a rămâne șef de județ; există plângeri penale și informații care arată că baronul a făcut presiuni, a fost protejat și ținut în funcție de oameni din instituții publice, în disprețul legii, ceea ce demonstrează cât de puternic a fost acest personaj poreclit „baronul lui Ponta”.

Căderea baronului Călinoiu de la Gorj înseamnă și sfârșitul epocii Ponta în PSD. Informațiile arată că între Ponta, Ion Călinoiu și primarul de la Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, a existat o frăție politică profitabilă care a început acum 12 ani. Victor Ponta, în calitate de șef al corpului de control al premierului, s-a deplasat în 2003 la Gorj unde l-a executat pe baronul de atunci Nicolae Mischie. Mischie trebuia dat exemplu în fața unei țări isterizate de corupția regimului Năstase. Năstase credea că sacrificarea lui Mischie va liniști spiritele.

În martie 2004, Ponta a fost promovat ministru. La câteva luni Ion Călinoiu devenea și el președintele Consiliului Județean, iar Florin Cârciumaru primar la Târgu Jiu. În toamna anului 2004 cei doi îl ajuta pe Ponta să devină deputat de Gorj, Mischie intra, în mod normal, la pușcărie. Începând cu anul 2004, apoi 2008 și 2012, Victor Ponta va beneficia de ajutorul neîntrerupt al baronilor Călinoiu și Cârciumaru pentru a se alege deputat, în special în 2012 când Ponta a oferit o demonstrație de forță împotriva lui Dan Diaconescu, contracandidatul acestuia.

După ce Ponta ajunge premier, cei doi baroni de Gorj devin lideri importanți ai PSD. Jaful practicat de PSD la Gorj se traduce prin falimentarea Complexului Energetic Oltenia făcută sub privirile lui Călinoiu și Cârcimaru.

Baronul Călinoiu are pe cap o serie de dosare: recent a fost trimis în judecată pentru fals în declarații într-un dosar constituit la sesizarea ANI, care a constatat că fostul președinte al CJ Gorj nu a menționat în declarațiile de avere anumite sume de bani pe care le-a câștigat în iunie 2013 și iunie 2014, venituri obținute de la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic și de Inspectoratul Școlar Județean Gorj.

În luna septembrie 2015, baronul Călinoiu a fost declarat în mod definitive incompatibil de către Curtea de Apel Craiova. În mod ciudat Agenția Națională de Integritate a ținut decizia instanței la sertar și nu i-a cerut fostului prefect de Gorj, Alin Văcaru să-l revoce pe Călinoiu. Iar prefectul Văcaru, omul lui Călinoiu, nu a întrebat nici el ANI dacă baronul trebuie revocat sau nu.

Întâmplător sau nu, gorjeanul Claudiu Teodorescu a fost membru în Consiliul Național de Integritate (organismul de conducere al ANI) până în ianuarie acest an. Teodorescu este și el „băiatul de suflet” al baronului Călinoiu și a ocupat și el funcția de prefect de Gorj, iar apoi cea de secretar general in ministerul Justiției. Evident, gorjeanul Teodorescu fusese promovat la București de primul gorjean al țării, adică de Victor Ponta; printre altele Teodrescu a lucrat și la cabinetul parlamentar al lui Ponta.

Dacă procurorii DNA ar avea curiozitatea să investigheze relațiile și afacerile făcute în regimul Ponta de oameni promovați sau aduși în guvern din județul Gorj, ar rămâne plăcut surprinși. Așadar, baronul Călinoiu era cât pe ce să rămână în funcție cu complicitatea ANI și a prefecturii Gorj. Însă, conform relatărilor din presa locală, șeful Direcției Juridice din Prefectura Gorj a înaintat noului prefect Gheorghe Paraschivu propunerea de revocare a lui Călinoiu, sub forma unui autodenunț penal. Șeful Direcției juridice a recunoscut ilegalitățile la care a participat pentru protejarea lui Călinoiu și a cerut protecția DNA”, a explicat Silviu Mănăstire.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *