Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, dezvăluiri despre legăturile primarului Cherecheș, candidatul din pușcărie

În ultimul episod al emisiunii „Dosar de politician”, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit despre candidatura lui Cătălin Cherecheș la primăria din Baia Mare, dar și despre legăturile acestuia și modul în care a ajuns să facă ce vrea în județ.

Vă prezentăm explicațiile jurnalistului de investigații Silviu Mănăstire:

 

„Facem azi o vizită în Maramureșul istoric. Morosenii sunt oameni faini care au ghinionul să aibă politicieni penali. Peste câteva zile se va întâmpla un fenomen care va intra probabil în cartea recordurilor-primarul orașului Baia Mare Cătălin Cherecheș va fi ales pentru un nou mandat din… pușcarie. Cherecheș este arestat pentru multiple fapte de corupție însă judecătorii au decis că poate candida la primărie chiar și din spatele gratiilor-de exemplu celebrului Piedone i-a fost interzis dreptul de a candida tot de către judecători. Așadar Maramureșul este fascinant din punct de vedere politic, mai ales că înaintea lui Cătălin Cherecheș fostul primar de 20 de a ani al Băii Mari Cristian Anghel a făcut și el pușcarie.

Alte atracții ale județului-pe lângă primarul Cherecheș care se pare că va fi ales din pușcărie-sunt întinsele domenii de vânătoare și pădurile din Maramureș. Unul din șefii la nivel național al AGVPS-adică al asociației vânătorilor din România este sigheteanul Horia Scubli. Acest Scubli ocupă funcția de membru în consiliul de conducere al AGVPS. Numele Scubli nu ne spune mai nimic: însă AGVPS-ul îl are că președinte al consiliului tocmai pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale. Așadar sigheteanul Horia Scubli este colegul și amicul lui Isărescu de vânătoare. Această asociație a vânătorilor, AGVPS-ul, este o organizație extrem de influentă care reunește politicieni, oameni de afaceri și evident generali din serviciile de informații. Pe lângă vânătoare, la AGVPS se mai practică și sportul tradițional al traficului de inflenta, al combinațiilor și afacerilor dubioase. Despre asta o să vorbim mai pe larg.

Personajul despre care vrea să vă vorbesc pe larg este Horia Scubli. Pe lângă vânătoare acest Scubli se pregătește să devină primar al orașului Sighet din partea PSD. Scubli a fost în ultimii 20 de ani un veritabil jupân al pădurilor din Maramureș pentru că a fost șef de ocol silvic și apoi director al regiei pădurilor din județ-ROMSILVA. La Romsilva Horia Scubli s-a intersectat cu Dorel Cherecheș, tatăl celebrului primar arestat Cătălin Cherecheș. Când vorbim despre Romsilva la Maramureș imaginați-vă mii de hectare de pădure jefuite annual. La Sighet Horia Scubli și prietenii săi de la PSD fac afaceri profitabile de-o viață mai ales că timp de 12 ani primar al orașului Sighet a fost Eugenia Gojda. Madam Gojda a fost la un moment dat cea mai longevivă primăriță a PSD și protejată președintelui Ion Iliescu. PSD-istii de la Sighet sunt conduși acum de către omul de afaceri Sorin Vlasin patronul companiei de construcții Orizont SRL.

Inițial, Vlasin ar fi trebuit să fie candidatul PSD pentru primăria Sighet însă afacerile lui Vlasin sunt conectate direct tocmai la bugetul primăriei. În perioada în care Horia Scubli a fost viceprimarul orașului Sighet șeful său de partid Vlasin a derulat contracte de milioane de euro cu primăria Sighet. Scubli s-a ocupat personal de implementarea proiectuluii Campusului școlar al liceului forestier din Sighet. Ministerul Dezvoltării a alocat o sumă consistentă de aproape 4 milioane de euro pentru realizarea campusului. În urma unor verificări făcute după derularea contractului reprezentanții ministerului au constatat că primăria Sighet a aranjat licitația pentru extinderea liceului forestier. Pentru a putea umfla valoarea contractului de construcții primăria Sighet a încheiat peste 15 acte adiționale cu firma de construcții a PSD-istului Sorin Vlasin.

Ministerul Dezvoltării susține că prin actele adiționale obiectul contracului de lucrări a suferit o modificare substanțială devenind diferit față de contractul încheiat inițial modificări care dacă ar fi fost incluse în procedura inițială de achiziție ar fi permis atribuirea contractului unui alt ofertant. Cu alte cuvinte după ce au măsluit licitația PSD-istii de la Sighet au schimbat și obiectul contractului. Ministerul a considerat că au fost deturnați circa 500 de mii de euro din valoarea totală a proiectului. Suma nu este impresionanata dacă o comparam cu hoțiile făcute la București. V-a dat acest exemplu al micului oraș Sighet pentru a înțelege un fenomen. Din păcate majoritatea primarilor și consilierilor locali pe care îi veți alege duminica aceasta văd primăriile ca o sursă de bani pentru afacerile lor. De la cele mai mari orașe, până la comune și sate, jaful din bani publici este singura rațiune de a există a partidelor politice”, a explicat Silviu Mănăstire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *