Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, dezvăluiri despre o mega afacere cu iz penal de sub nasul unui important lider politic

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a făcut dezvăluiri, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, de la B1 TV, despre o mega afacere de iz penal, petrecută chiar sub nasul unui important lider politic.

Astfel, Silviu Mănăstire a vorbit despre construirea unei clădiri, Cathedral Plaza, care ar fi fost ridicată ilegal, iar „actorii principali ai afacerii” ar fi fost, potrivit jurnalistului, chiar Sorin Oprescu și Eyal Ofer, unul dintre cei mai bogați afaceriști din Israel.

„Astăzi vorbim despre una dintre cele mai urât mirositoare afaceri făcute în zona Primăriei Bucureștiului. Actorii principali ai afacerii sunt Sorin Oprescu și Eyal Ofer, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Israel.

O să vorbim despre modul în care se dau autorizații de construire și despre investițiile imobiliare din București.

Cazul de azi vizează construirea unei clădiri, Cathedral Plaza, în central Bucureștiului. Cathedral Plaza este un caz unic în România prin numeroasele ilegalități și abuzuri făcute în timpul și după construirea clădiri de birouri de mari dimensiuni.Ca să înțelegem miza afacerii vă spun că discutăm aici de o investiție de circa 60 de milioane de euro.

Imobilul a fost construit cu banii miliardarului Ofer, începând cu anul 2006. Acum, clădirea este finalizată nu poate fi folosită, pentru că turnul a fost ridicat tocmai lângă Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din centrul Bucureștiului, fără acordul Episcopiei Bisericii Catolice.

Imaginați-vă că cineva vrea să construiască un turn lângă casa dumneavoastră fără să-I dați acordul. În mod normal nu ar fi posibil. Cei de la Cathedral Plaza au reușit. Mai mult, imaginați-vă că ați putea construe o clădire de 85 de metri înălțime fără autorizație de construcție. Nu-i așa că ar fi imposibil într-o țară civilizată? Cei de la Cathedral Plaza au reușit-o și pe asta. Cum s-a putut întâmpla așa ceva? Unde au fost autoritățile? Detalii acestei afaceri care este acum investigată de DNA scot la iveală complicități între personaje influente din România dar și o problema enormă pe care o are justiția. Anume că șmecherii din România nu dau doi bani pe deciziile judecătorilor.

Ridicarea construcției a fost autorizată de Primăria Sectorului 1 din București pe 24 februarie 2006, iar lucrările au început în martie. În aprilie Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a contestat autorizația, susținând că este afectată structura de rezistență a catedralei. În iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a desființat total autorizația de construcție a clădirii, autorizația fiind dată illegal de primarul liberal Andrei Chiliman. Evident, influentul primar Chiliman nu a fost luat la întrebări încă pe această temă.

În iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița l-a obligat pe primarul Sorin Oprescu să emită decizia privind deființarea, adică dărâmarea turnului Cathedral Plaza iar sentința a devenit definitivă și irevocabilă la începutul anului 2013 prin decizia Curții de Apel Ploiești.

Evident, Sorin Oprescu trage de timp de aproape doi ani și nu vrea să respecte decizia instanței de demolare. Primarul Oprescu are o sensibilitate deosebită pentru oamenii de afaceri din Israel. Zilele trecute, Oprescu a fost în vizită la Israel și Tel Aviv, două destinații pe care primarul Bucureștiului le frecventează foarte foarte des. Deși are sentința justiției pe masă pentru dărâmarea turnului Cathedral Plaza, primarul Oprescu inventează tertipuri șmecherești, lucru la care se pricepe de minune. De doi ani, Oprescu a angajat, chipurile, o companie de specialitate, care să facă o experitză privind demolarea. Apoi Oprescu i-a speriat public pe cei de la Arhiepiscopia Catolică spunând că dacă va dărâma imobilul se poate produce o alunecare de teren care să distrugă și catedrala. Tot Oprescu a anunțat că dărâmarea imobilului va costa circa 20 de milioane de euro, bani pe care vrea să-I plătească din bugetul bucureștenilor, când în mod normal trebuie plătiți din banii constructorului, care a ridicat imobilul ilegal.

Cine este, însă, constructorul și din ce grupare de interese face parte? Vă dați seama că nu oricine poate să construiască ilegal o clădire cu 85 de etaje în central Bucureștiului. Miliardarul israelian a angajat-o pentru derularea acestui proiect pe o anumită doamnă Daiana Voicu, un personaj care se învârte în sferele înalte ale politicii dâmbovițene. Daiana Voicu este parteneră de afaceri cu soția procurorului Marcel Sânpetru. Are relații bune cu același Sorin Oprescu și cu mulți alți primari din zona Bucureștiului. Întâmplător sau nu, Daiana Voicu este fiica lui Marin Voicu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție dar și judecător la CEDO. Marin Voicu este partener de afaceri cu Daiana în numeroase companii care se ocupă, ce să vezi, de investiții imobiliare. De unde rezultă că dacă vrei să faci afaceri imobiliare de success în București, în disprețul legii însă, ai nevoie neapărat de primarul Oprescu și de consultanța unui fost judecător”, a dezvăluit Silviu Mănăstire.

3 comentarii la “Silviu Mănăstire, dezvăluiri despre o mega afacere cu iz penal de sub nasul unui important lider politic

  1. Silviuca draga, le brodezi bine, dar le cam incurci. Avizele si constructia nu s-a facut sub Sorin Oprescu, care este primar NUMAI din 2008. se pare ca erahii bisericii catolice au fost de acord initial cu aceasta constructie, dar nu s-au inteles cu proprietarul la bani si s-au razgandit., deci privesti povestea cam unilateral, asa, ca sa-ti iese si nea Oprescu in poveste.

  2. Pai mai Manastire, care esti tu bisericuta, adica pe tine te freaca grija mai mult de ce nu o darama Oprescu decat cine era primar al Capitalei si al Sectorului 1 in 2006, cand a fost ridicata cladirea aia ??? Si cum de a fost ea ridicata si cu avizele cui ??? Adica de ce vorbesti tu doar de finalul povestii, adica de Oprescu si nu spui o silaba despre Videanu si Chiliman ???

  3. Si inca ceva Bisericuta, eu zic sa se faca demolarea pe banii lui Videanu si Chiliman, pana vedem noi cine a fost de vina. Nu crezi ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *