Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, dezvăluiri despre practicile unei mari companii din energie. De ce plătim facturi atât de scumpe?

Jurnalistul Silviu Mănăstire a făcut, vineri, pe Facebook, dezvăluiri despre practicile unei mari companii din energie, care afectează facturile plătite de români.

Din seria corporaţiilor care „beneficiază de protecția politicienilor, indiferent de partide, și au suficienţi bani pentru a închide gura celor care vor să le critice”, Mănăstire a adus în discuţie „practicile de afaceri «neortodoxe» ale companiei OMV-Petrom, cea mai puternică multinațională cu activități în domeniul petrolier”.

„Românii plătesc o factură la gaze ce conține gaz provenit din producție internă, mai ieftin, și gaz cu 30-50% mai scump, importat din Rusia. Aceste se amestecă și rezultă un preț final. De ce plătim, totuşi, cel mai mare preț la gaz din Europa?” se întreabă jurnalistul.

O primă explicație ar fi, în opinia lui, costurile importului din Rusia.

Cealaltă ar fi aceea că 18% din producția de gaze a României este folosită de austriecii de la OMV Petrom pentru a produce energie electrică.

„Cu alte cuvinte, austriecii scot gazul de la Mediaș, îl ard într-o centrală din localitatea Brazi, produc curent electric, pe care îl vând cu prețuri uriașe. Mai pe șleau, compania OMV Petrom arde gazul românesc și-l exportă sub formă de energie electrică, o super-afacere care aduce sute de milioane de euro profit. Este o afacere privată care se face pe spatele românilor! OMV Petrom consumă aproximativ un miliard de metri cubi de gaze din producția internă a României, ceea ce obligă România să importe acest miliard de metri cubi din Rusia, bineînțeles, la un preț mai mare!” avertizează Silviu Mănăstire.

Jurnalistul susţine că specialiștii au calculat că românii plătesc în plus Rusiei 360 de milioane de dolari din 2012 (de când OMV Petrom exploatează centrala de la Brazi) şi acuză cabinetul Victor Ponta din acel moment că a contribuit la această stare de fapt.

„Practic, OMV a crescut dependența României de gazele Rusiei, în timp ce compania s-a îmbogățit. Cum a fost posibil aşa ceva? În toamna anului 2012, Guvernul Ponta a dat o Hotărâre de Guvern cu dedicație pentru OMV Petrom. În această Hotărâre se specifică faptul că OMV Petrom poate folosi gaz ieftin pentru centrala electrică și nu este obligată să folosească un coș de gaze. Premierul Ponta a inaugutat uzina electrică de la Brazi, alături de comisarul pe energie al UE, Gunther Oettinger. Ce nu a știut Ponta este că astfel va urma falimentul centralelor pe cărbune. Se pare că nu există nicăieri in lume o clasa politică mai anti-națională decat cea din România”, conchide Silviu Mănăstire.

1 comentariu la “Silviu Mănăstire, dezvăluiri despre practicile unei mari companii din energie. De ce plătim facturi atât de scumpe?

  1. Draga Silviu nu pot decat sa te felicit pentru absolut toate informatiile pe care le furnizezi!
    Apreciez in mod deosebit faptul ca esti impartial(asa ar trebui sa fie toate televiziunile si toti oamenii de presa).Continua ca faci foarte bine ceeace faci!
    Personal, nu stiu cum se face de toti oameni necinstiti si hoti ajung in functii importante.Nu am crezut,spre exemplu,ca Iulian Iancu ,PSD,poate fi un om necinstit.Cand il vedeam cum vorbeste la TV….. Am ramas stupefiata cand ai prezentat Dosar de politician cu dedeicatie pt el! Si mai sunt si alyi despre care nu ai fi crezut ca au probleme cu legea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *