Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, dezvăluiri despre imperiul UTI-Urdăreanu și pleiada de contracte câștigate cu statul

În ultima ediție a emisiunii „Dosar de politician”, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit despre cazul afaceristului Tiberiu Urdăreanu, proprietarul holingului UTI, și legăturile sale cu oamenii din serviciile de informații.

Astfel, imperiul financiar al lui Tiberiu Urdăreanu pare bine protejat, întrucât „deși a dat spagă pentru a-și proteja interesele de afaceri nu este urmărită penal de procurori”.

" "
" "

Silviu Mănăstire indică faptul că indiciile tratamentului preferențial trebuie căutate în licitațiile publice câștigate, „în contractele de aproape 1 miliard de euro pe care grupul de firme UTI l-a încasat de la stat în ultimii 20 de ani”.

Vă prezentăm pastila de investigație a lui Silviu Mănăstire:

„Acest personaj și-a construit un imperiu financiar din contracte cu statul, de securitate și IT. Rețeta lui de afaceri, așa cum o descriu procurorii în câteva dosare penale, era următoarea: prin grupul de firme UTI Urdăreanu câștiga licitații publice apoi dădea șpagă politicienilor, așa numitul comision sau paraindarat. Urdăreanu a făcut denunțuri și apare că mituior în același timp în cel puțin 5 dosare penale importante. Urdăreanu i-ar fi plătit printr-o firmă un comision de câteva sute de mii de euro fostului primar Gheorghe Nichita de la Iași, la fel Udareanu este suspectat că a dat șpagă sau foloase Olgutei Vasilescu, fostului ministru Constantin Niță sau unor politicieni din Cluj. Tot Urdăreanu l-a agățat, încă nu este clar cum, pe Ludovic Orban, căruia i-ar fi promis 50 de mii de euro pentru campania electorală.

Se observă un prim lucru: compania UTI deși a dat spagă pentru a-și proteja interesele de afaceri nu este urmărită penal de procurori. Conform codului penal și firmele pot fi cercetate penal, mai ales când la mijloc sunt contracte cu statul în care sunt suspecte că au dat șpagă. În mod normal, UTI nu trebuia să beneficieze de lejeritatea procurorilor, lejeritate de care a beneficiat și Udareanu, care se află în libertate deși a recunoscut șpăgile date. Unii spun că se află în libertate tocmai pentru că a făcut denuturile împotriva politicienilor. Lucrurile nu stau chiar așa: Urdăreanu nu a fost un denunțător sincer al procurorilor DNA. Udareanu nu a avut procese de conștiință pentru că a dat spăgi grele ani de zile politicienilor, el nu s-a dus de bunăvoie în față unui procuror să mărturisească. Informațiile arată că inițial, în octombrie 2015, Udareanu a fost reținut pentru 24 de ore în dosarul lui Gheorghe Nichita.

Procurorii au aflat că Urdăreanu a dat spagă din înregistrările ambientale dintre primarul Nichita și omul sau de încredere. La momentul octombrie 2015 Udareanu era un simplu om de afaceri care a dat mită, că mulți alții în România, care în mod normal ar fi trebuit să stea multe luni de zile în arest. Cum s-a întâmplat în alte cazuri. Sunt mii de oameni de afaceri care nu au beneficiat de bunavoinata procurorilor. Urdăreanu a ieșit lejer a două zi din arest și în interval de câteva luni a fost practic reabilitat. Mai mult există indicii, cel puțin în dosarul lui Ludovic Orban, că Urdăreanu a fost un fel de factor provoctor. Urdăreanu nu l-a refuzat pe Orban când acesta i-a cerut bani și nici nu i-a spus că poate să-i dea banii doar în mod legal; pentru că Urdăreanu putea să sponsorizeze legal campania lui Orban dacă ar fi dorit. Compania UTI a sponsorizat de-a lungul timpului multe campanii electorale prin donații.

Toate lucrurile întâmplate la DNA cu acest Tibi Urdăreanu indică o înțelegere la un nivel înalt pentru că acest individ să scape de dosarele penale, mai exact să scape de puscarie. Un alt afacerist care ar fi dat șpăgile pe care Urdăreanu le-a recunoscut nu ar fi scăpat așa ușor. Există cazul afaceristului Nelu Iordache care a înfundat pușcăria mult timp până să fie eliberat după ce a făcut și el denunțuri. Nu-mi plac pariurile dar pot pune rămășag că Urdăreanu nu ar face nicio zi de închisoare asemena lui Dinu Pescariu și Claudiu Florică.

Indiciile acestui tratament preferențial trebuie căutate în contractele de aproape 1 miliard de euro pe care grupul de firme UTI l-a încasat de la stat în ultimii 20 de ani. Acest document pe care îl prezint în exclusivitate conține banii publici încasați de Urdăreanu începând cu anul 2007. În comparație cu Hexi Pharma, afacerea UTI este de 1000 de ori mai mare. UTI a încasat circa 600 de milioane de euro bani publici în asociere cu alte firme. Singură, UTI Grup SĂ a încasat 300 de milioane de euro. Compania UTI Systems SĂ a mai încasat 150 de milioane de euro. UTI Traffic management SĂ a încasat circa 18 milioane de euro. UTI Instal Construct a încasat alte 11 milioane de euro, UTI Internațional 9 milioane de euro iar UTI Constructions alte 10 milioane de euro. Mâine am să vă prezint lista instituțiilor de stat care l-au îmbogățit pe Urdăreanu. În final o concluzie amară: Udareanu a scăpat de pușcărie pe banii noștri ai tuturor, ai românilor”.

https://www.youtube.com/watch?v=jfiblXAmsJw

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *