Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, dezvăluiri incredibile despre Borcea. Avere fabuloasă din afaceri cu butelii și șmenuri imobiliare

" "

Luni seară, la postul B1 TV, jurnalistul de investigație Silviu Mănăstire a revenit în pastila sa de investigație din emisiunea „Dosar de politician” cu o nouă anchetă documentată privitoare la modul în care s-a îmbogățit Cristi Borcea, fostul patron al Dinamo, adus în prim planul opiniei publice odată cu scandalul sarcinii Valentinei Pelinei.

Dincolo de partea spumoasă cu femei frumoase și multe și excentricitățile milionarului român, Mănăstire dezvăluie modul în care Borcea a dezvoltat cu abilitate afaceri în sfera imobiliară făcând parte dintr-un grup bine organizat din care făceau parte Radu Mazare, Elan Schwartzenberg și Cristian Poteraș.

" "
" "

Jurnalistul Sivliu Mănăstire a mai prezentat modul în care a intrat Cristi Borcea în anturajul Elenei Udrea și al lui Cocoș jucând pe degete proprități imobiliare de milioane de euro. Redăm o parte din investigația sa, mai jos:
„O privire atenta asupra afacerilor lui Borcea si a legaturilor sale in mediul politic devoaleaza un individ extrem de abil.

O sa va arat ca acest Borcea nu este nici pe departe clovnul pe care il vedem la televizor dansand ca Shakira. Borcea face parte din asa-zisul grup de la Monaco, o echipa de afaceristi transpartinica implicata in mari dosare de coruptie. De-a lungul timpului Cristi Borcea a gravitat in jurul controversatilor Radu Mazare, Elan Schwartzenberg, Cristian Poteras, fost primar al sectorul 6 din Bucuresti si mai apoi sa se aseze la masa lui Dorin Cocos, ultimul fiind eminenta cenusie a marilor combinatii si afaceri din regimul Basescu.

Legenda spune ca averea lui Borcea ar proveni din afacerile cu butelii facute prin intermediul fostei companii de stat Petrom ; documentele arata ca Borcea si mama acestuia au privatizat vechea companie Transpeco, SA ce se ocupa de distributia de butelii cu gaz pentru Petrom, in anii 90.

Fostul amiral Cico Dumitrescu, omul presedintelui Iliescu dupa Revolutie, pretinde intr-o declaratie, ca Borcea a fost lansat in afacerile cu butelii prin intermediul sau. In 2002 insa Borcea era deja pe picioarele lui iar numele sau apare alaturi de cel al primarului Constantei Radu Mazare in primul mare dosar de coruptie ce viza retrocedarile de terenuri. Pe scurt, primarul Mazare a retrocedat averea boierului Movila din Constanta si Mamaia catre o serie de afaceristi printre care si Cristi Borcea.

Borcea a cumparat o parte din drepturile succesorale iar Mazare i-a retrocedat terenuri in natura; fostul patron de la Dinamo le-a vandut apoi pentru milione de euro. Mazare a restituit aproape un milion de metri pătraţi inclusive porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit legii, nu puteau fii instrainate. Insa acest tun de la Constanta arata si altceva: anume ca Borcea se afla inca din anul 2002- 2003 in anturajul lui Radu Mazare. In acest cerc de baieti destepti Borcea i-a cunoscut pe afaceristul Elan Schwartzenberg si prin intermediul acestuia a penetrat in anii urmatori gruparea lui Dorin Cocos.

Asa a ajuns Borcea sa se cunoasca in anii guvernarii portocalii cu Sorin Blejnar, fost sef al Fiscului, cu Elena Udrea sau Cristian Poteras, primarul de la 6. In sectorul 6 din Bucuresti gruparea lui Dorin Cocos a facut legea timp de 4 ani incepand cu anul 2008. Elena Udrea a fost facuta, de primarul Poteras, deputata in cartierul Drumul Taberei.

Iar Cristi Borcea a primit si el o felie din oportunitatile de afaceri de acolo. Fratele lui Elan Schwartenberg, pe nume Fabian, a primit de la primarul Poteras terenuri ce valorau zeci de milioane de euro dupa ce a cumparat si el drepturi succesorale.

Pentru aceste retrocedari Poteras face acum 8 ani de puscarie. Initial Dorin Cocos s-a orientat, dupa bunul sau plac, pe preluarea pietelor si parcurilor din sectorul 6. Cocos a preluat in administrare Piata Crangasi si prin intermediul surorii sale Parcul Moghioros si strandul din parc, ambele plasate in acelasi sector 6.

Tot Cocos a investit impreuna cu controversatul afacerist Dumitru Bucsaru in centrul comercial Grant Shoping Center, evident tot in sectorul 6. Satul probabil de batai de cap Dorin Cocos a cedat administrarea afacerii din Parcul Moghioros lui Cristi Borcea.

Borcea a investit apoi in amenajarea strandului Moghioros si intr-un centru spa, un restaurant si o cafenea distrugand spatiul verde. Interesant este ca in timp ce parcul Moghioros era pasat de la Dorin Cocos catre Borcea, ministrul Elena Udrea aproba o finantare europeana uriasa de 15 milioane de euro destinata tocmai renovarii si reamenajarii parcului.

Cum se face ca banii europeni au ajuns tocmai acolo unde familia Udrea Cocos avea interese nu este greu de imaginat. In ceea ce-l priveste pe Cristi Borcea, la fel ca amicii sai Cocos, Udrea sau Mazare destinul nu pare sa ii fie favorabil. Pe Borcea il asteapta cel putin o condamnare si multe alte dosare. Cum se spune in fotbal „DNA i-a cam bagat mortul in casa”, a conchis Mănăstire în pastila sa de investigație, marca „Dosar de politician”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *