Skip to content
Alegeri locale 2020

Silviu Mănăstire: Ecuația politică s-a complicat teribil la București. La prima vedere scenariile arată prost pentru Dreapta

PS News

Jurnalistul Silviu Mănăstire comentează, într-o postare pe pagina de Facebook a emisiunii ”Dosar de politician”, negocierile dintre PNL şi USR-PLUS privind stabilirea candidaţilor la alegerile locale din acest an.

Ecuația politică s-a complicat teribil la București. Este de neînțeles totuși de ce partidele anti PSD nu au ajuns la un numitor comun rațional.

La prima vedere scenariile arată prost pentru Dreapta (cu amendamentul ca PLUSReii sunt o grupare neo marxista progresista). Doar in condițiile unui val negativ major anti PSD atunci pot fi câștigate patru sectoare din cele șase.

Cel mai sordid personaj politic este Vlad Voiculescu, care a negociat azi noapte doar in interes personal, ca numele sau sa fie scris negru pe alb in protocolul de colaborare cu PNL pentru funcția de viceprimar general, punând condiția sa primească atribuții exclusive pe anumite domenii. Adică, dacă Nicușor Dan ajunge primar va avea puteri limitate.

Ecuația politica s-a complicat teribil la București. Este de neînțeles totuși de ce partidele anti PSD nu au ajuns la un…

Publicată de Dosar de Politician pe Sâmbătă, 1 august 2020

Astfel:

Sectorul 1 – Clotilde Armand (USR), cu un viceprimar PLUS și unul PNL. Dacă in cursa intra și Ioana Constantin- PMP și un candidat Pro România (Alianța București 2020) voturile se vor împarți dramatic. Este suficient ca PMP sa rupă 10 procente din bazinul de dreapta (adică doar de la PNL) astfel ca Dan Tudorache sa câștige din nou, la mustața, primăria.

Sectorul 2 – Radu Mihaiu (USR), cu doi viceprimari PNL. Mihaiu a fost impus personal de Barna și Ghinea, cei trei colaborând examen de eficient (pentru ei) la ministerul Fondurilor Europene in guvernarea Cioloș. Liberalii pierd astfel primăria sectorului 2 unde Dan Cristian Popescu poate câștiga chiar și independent. Popescu era singurul liberal câștigător sigur al alegerilor. Este greu de crezut ca organizatia PNL sector 2 va face campanie pentru necunoscutul Mihaiu. La limita, dacă voturile se vor împarți echilibrat intre Popescu și Mihaiu, atunci Neculai Ontanu (PSD) poate câștiga, incredibil, un nou mandat de primar (al cincilea).

Sectorul 3 – Adrian Moraru (PNL), cu doi viceprimari PLUS. Moraru a fost impus candidat de către Violeta Alexandru, in baza relației personale, acesta fiind consilier la ministerul Muncii. Nicio șansa pentru Moraru in fata lui Negoita. Intrarea in cursa a lui Mihai Neamtu (PMP) va face ca Moraru sa se claseze pe locul trei.

Sectorul 4 – Simona Spătaru (PLUS), cu doi viceprimari PNL. Venită de la Suceava, necunoscuta Spataru, fără nicio experiența administrativă legată de sector, nu are nicio șansa, nici măcar pentru un scor decent. Mai ales ca fostul președinte USR de la sectorul 4, dat afara de Barna, va candida și el.

Sectorul 5 – Cristian Băcanu (PNL), cu un viceprimar USR și unul PLUS. Lipsit de notorietate și experiența administrativă avocatul Bacanu, originar din Iasi, nu are nicio șansa reala. Paradoxal, Bacanu poate ajunge primar doar in scenariul in care Mariean Vanghelie intra in cursa și rupe suficiente voturi din bazinul PSD/ Florea. Același rol îl va avea și Popescu- Piedone, anunțat și el drept candidat. Dacă adăugăm și voturile pe care PMP le poate rupe din Dreapa atunci situația se complica și mai tare. Spre deosebire de fostul viceprimar liberal Croitoru, Bacanu nu are vreo legătura cu administratia sectorului.

Sectorul 6 – Ciprian Ciucu (PNL), cu un viceprimar USR și unul PLUS. Este cea mai strânsă bătălie pentru un sector. Ciucu are însă ghinionul ca PMP îl va arunca in competiție pe unul dintre adversarii cei mai vocali ai primarului Mutu. Votul negativ se va împarți intre PMP și alianța PNL- USR- PLUS, avantajandu-l pe primarul in funcție”, mai scrie jurnalistul.

Lista candidaților PNL-USR-PLUS

Sectorul 1 – Clotilde Armand (USR), cu un viceprimar PLUS și unul PNL

Sectorul 2 – Radu Mihaiu (USR), cu doi viceprimari PNL

Sectorul 3 – Adrian Moraru (PNL), cu doi viceprimari PLUS

Sectorul 4 – Simona Spătaru (PLUS), cu doi viceprimari PNL

Sectorul 5 – Cristian Băcanu (PNL), cu un viceprimar USR și unul PLUS

Sectorul 6 – Ciprian Ciucu (PNL), cu un viceprimar USR și unul PLUS

La insistențele USR, protocolul coaliției electorale ar urma să stabilească clar și numele viceprimarilor, inclusiv pe cel al lui Vlad Voiculescu pentru Primăria Capitalei, pentru că, susțin sursele PS News, oamenii lui Dan Barna din USR nu au încredere în Nicușor Dan.

Cum arată bătălia pentru București

Primăria Capitalei: Gabriela Firea (PSD) și Nicușor Dan (PNL-USR-PLUS). În competiție ar putea intra și Traian Băsescu (PMP) și un alt candidat susținut de Pro România și Partidul București 2020.

Primăria Sector 1: Daniel Tudorache (PSD), Clotilde Aramand (PNL-USR-PLUS),  Ioana Constantin (PMP)

Primăria Sector 2: Neculai Onțanu (PSD), Radu Mihaiu (PNL-USR-PLUS), Dan Cristian Popescu (Independent)

Primăria Sector 3: Aurelian Bădulescu (PSD), Robert Negoiță (București 2020), Adrian Moraru (PNL-USR-PLUS), Mihai Neamțu (PMP)

Primăria Sector 4: Daniel Băluță (PSD), Simona Spătaru (PNL-USR-PLUS), Ștefănel Marin (PMP)

Primăria Sector 5: Daniel Florea (PSD), Cristian Băcanu (PNL), Lucian Iliescu (PMP), Cristian Popescu Piedone (PPU-SL)

Primăria Sector 6: Gabriel Mutu (PSD), Ciprian Ciucu (PNL-USR-PLUS), Ștefan Florescu (PMP).

1 comentariu la “Silviu Mănăstire: Ecuația politică s-a complicat teribil la București. La prima vedere scenariile arată prost pentru Dreapta

  1. @ Ăsta nu a remarcat că legea administrației publice locale este aceeași pentru toți primarii și că primarii au funcții executive cu atribuții și puteri limitate, ?
    O notă proastă pentru nivelul de cunoștințe al celor ce realizează „emisiuni” , ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *