Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire face analiza spectacolului cătușelor din România: Domnilor, dacă tot vă împușcați reciproc…

În ultima ediție a emisiunii „Dosar de politician”, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit despre plina sărbătoare a arestărilor și cătușelor în care ne aflăm de doi ani.

Vă prezentăm pastila de investigații a lui Silviu Mănăstire:

”Judecătorii îi acuza pe procurori de abuzuri, procurorii îi acuza pe politicieni că vor să le obstrucționeze activitatea, ambasadele țipă că vine Rusia peste noi și că trebuie să continuăm arestările.
În România nu se vorbește despre economie sau despre problemele sociale așa cum se întâmplă în țările civilizate, ci despre Justiție și politică. România a devenit o țara sudamericană: acolo, pe modelul lui Che Guevara există lupte revoluționare ce durează decenii, luptă pentru Justiție, luptă pentru Adevăr, luptă pentru Anticorupție și așa mai departe.

Ceea ce vedem la televizor, dar înțelegem foarte puțin, inclusiv noi jurnaliștii, este consecința unui război subteran pentru putere ce se poartă între serviciile de informații, între magistrați și politicieni.

Anumiți generali din SRI, SIE, de la SPP sau de la serviciul Armatei vor să rămână în funcții cu orice preț. De un an și jumătate președintele Iohannis refuză să debasifice sistemul de Securitate al țării: toți șefii din servicii, care dețin în mod real puterea în țara, sunt oamenii promovați de fostul președinte Băsescu. Aparent, aceștia îl slujesc acum pe Iohannis și se află în conflict cu Traian Băsescu.

Acesta este motivul primului război subteran: Băsescu se luptă cu generalul Coldea de la SRI, cu doamnă Kovesi de la DNA și cu doamnă Stânciu, fostă șefa a Înaltei Curți de Justiție. Aceste trei personaje cheie în România au fost inventate de Băsescu. Motivul războiului dintre Băsescu și cei trei rămâne necunoscut: toate indiciile însă duc spre arestarea Elenei Udrea și a lui Mircea Băsescu.

Al doilea război subteran se poartă între SRI, SIE și DNA. Deloc întâmplător în ultimii doi ani, parchetul anticorupție a arestat mai mulți oameni de afaceri despre care se spune că ar fi apropiați „sentimental să zicem” de serviciul de informații externe. DNA l-a executat pe mogulul media, Dan Adamescu, DIICOT l-a reținut puțin pe afaceristul Cristi Burci, alte dosare se pregătesc pentru gruparea afaceriștilor de la Monaco, condusă informal de Dragoș Dobrescu, un băiat care miroase și el a parfumuri externe. Zilele trecute procurorii au cerut arestarea altui personaj de legendă, anume Elan Schwartzenberg, fugit de doi ani în Israel. Tot procurorii DNA au deschis o bătălie ciudată cu cel mai bogat miliardar din Israel pe nume Beny Steinmetz, pe care au vrut să-l aresteze în dosarul prințului Paul. Este amuzant cum procurorii din România, o țara care nu contează, cred că îl pot arestă pe unul dintre cei mai bogați și influenți oameni din lume, care miroase și el pregnant a Mossad.

În timp ce procurori DNA au beneficiat de sprijinul SRI și au băgat la răcoare mulți băieți din externe la conducerea SIE a revenit Mihai Razan Ungureanu, un domn care înțelege foarte bine jocul de putere. Fără nicio legătură cu revenirea lui MRU am văzut cum judecătorii Curții Constituționale au decis pe neașteptate că parteneriatul dintre DNA și SRI este neconstituțional. Mai pe românește DNA nu te mai poate arestă cu ajutorul SRI, cum se întâmplă de vreo 10 ani în România. În paralel, anumite zone din mass media au declanșat atacuri la adresă SRI, a generalului Coldea și a doamnei Kovesi. La fel de întâmplător, alte părți din mass media l-au atacat pe șeful SIE Ungureanu: pentru că s-ar fi certat cu președintele Iohannis și refuză să-și dea demisia. Deși nimeni nu va recunoaște public războiul dintre oamenii SRI și oamenii SIE este în plină desfășurare.

Am să mai dau un element: afacerea Black Cube, adică a spionării șefei DNA. După arestarea angajaților firmei de securitate din Israel, doamnă Kovesi a declanșat un atac frontal la adresă serviciului de informații externe. SIE a răspuns că nu face poliție politică asemenea securității lui Ceaușescu, cu trimitere directă la practicile DNA și SRI din ultima perioadă. Războiul dintre SIE pe de-o parte și DNA și SRI de cealaltă parte a devenit deja cvasipublic. Încet- încet au început să se scurgă informații din scandalul Black Cube, care acreditau ideea că spionarea șefei DNA ar fi fost făcută cu binecuvântarea SIE. Însă, în momentul în care afacerea Black Cube se pregătea să explodeze în farfuria SIE, în România a apărut scandalul Hexi Pharma. Așa am aflat cum Serviciul Român de Informații de data asta a protejat mafia din sănătate. A naibii coincidența! Un mic sfat la final pentru băieții din servicii, chiar și pentru Iohannis: domnilor, dacă tot va împușcați reciproc, pe spatele acestei țări, faceți-o mai discret, că se vede de la o poștă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *