Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire identifică asemănările cheie dintre guvernările Boc și Ponta – LIVE TEXT

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire identifică, în ediția de marți a emisiunii „Dosar de politician”, asemănările cheie dintre guvernările Boc și Ponta.

Invitații lui Silviu Mănăstire din această seară sunt: fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu, președintele PMP, Eugen Tomac și secretarul general al PNL, Marian Petrache.

  1. Premierii Emil Boc și Victor Ponta au pierdut controlul de facto al partidelor pe care le conduceau. PD-L l-a schimbat pe Boc cu MRU la Guvern în prima fază, PSD l-a înlocuit deocamdată pe Ponta cu Liviu Dragnea doar de la conducerea PSD.
  2. Emil Boc și Victor Ponta, după 3 ani și jumătate de guvernare, nu mai dețin o majoritate clară în Parlament. UNPR face alianțe alături de PNL, pe vremuri Emil Boc nu reușea să treacă legi în Parlament din lipsa majorității tehnice.
  3. Boc și Ponta s-au prăbușit în sondaje și nu mai contează în deciziile politice majore. Boc s-a prăbușit după măsurile de austeritate luate în 2010, Ponta după pierderea alegerilor prezidențiale și după punerea sa sub acuzare penală de DNA.
  4. Și Boc, și Ponta au încercat pe finalul mandatului lor de premieri să ofere <<pomeni electorale>> prin majorări de salarii și reduceri de taxe. Boc voia să reîntregească salariile tăiate ale bugetarilor înaintea alegerilor locale din 2012, Ponta acum la pachet cu noul Cod Fiscal.
  5. Și Boc, dar și Ponta au fost trădați politic de cei mai apropiați colaboratori, care le-au întors spatele. Ponta a fost trădat și îndepărtat de Liviu Dragnea, Boc a fost lăsat din brațe de Traian Băsescu, în final fostul președinte susținând-o politic pe Elena Udrea în defavoarea fostului premier.
  6. Nici Boc și nici Ponta nu au reușit să ducă la capăt cele două mari promisiuni fundamentale: modificarea Constituției și Regionalizarea României. Și Boc dar și Ponta au încercat dar au eșuat, în contexte politice diferite. Ponta la un moment dat a avut o majoritate de 70 la sută.
  7. Atât Ponta cât și Boc au condus Guvernul din perspectiva unor juriști. Boc a fost avocat, Ponta, procuror. Mentalitatea loc avocațială și lipsa abilităților de manageri i-au făcut pe Ponta și Boc să fie lipsiți de inspitație în domeniul economic. Ponta și Boc au fost administratorii României, nu șefi de guvern cu viziune de dezvoltare. În mod real, România a stagnat în ultimii 8 ani, în ciuda unei creșteri economice firave din ultimii 3 ani.
  8. Ponta și Boc s-au înconjurat de consilieri de slabă calitate profesională. Ponta a excelat la comunicarea în mass media, Boc a lipsit cvasitotal din spațiul public. Ambii își datoreazăă eșecul politic consultaților de imagine care le-au distrus calitățile native de politicieni. Ponta era dinamic și reprezenta o speranță. Boc era un politician cinstit și de încredere.
  9. Nici Boc și nici Ponta nu și-au ales miniștri competenți, ci pe criterii subiective. Boc a acceptat ca baronii partidului să-i impună miniștrii, Ponta a ales să-și numească miniștri la sugestia finanțatorilor de partid, la recomandarea prietenilor, sau pentru a face trocuri politice. A se vedea negocierea cu Tăriceanu.
  10. Atât Boc cât și Ponta au distrus încrederea românilor în clasa politică și au adâncit sentimentul de lehamite față de politicieni. Românii au asistat la un război politic în loc de modernizarea țării. Cei trei piloni fundamentali ai societății au rămas nereformați: Educația, Sănătatea și Sistemul de Pensii.

LIVE TEXT

Sebastian Lazaroiu: Sunt niste asemanari pe care le faceti intre 2 perioade de guvernare total diferite. Boc a mostenit un deficit bugetar si a intrat direct in furtuna crizei economice si a facut fata bine. Asa incat Ponta care a venit dupa el a mostenit o … situatie macroeconomica in curs de stabilizare. Majoritatea lui Ponta, UNPR… Pe Boc l-au tradat ai lui din partid….

Silviu Manastire: Sistemul de pensii din Romania nu este sustenabil.

Sebastian Lazaroiu: Cred ca nimeni nu va reusi sa-l faca sustenabil in perioada urmatoare din motive structurale. Ati mai spus ca niciunul dintre ei nu se pricepea la economie. Boc a invatat, ma uit la Ponta dupa o perioada de 3 ani. Boc asculta de specialistii din economie, asculta de Consiliul Fiscal, de BNR, Ponta…

Silviu Manastire: Realitatea arata ca si Boc si Ponta s-au prabusit in sondaje.

Sebastian Lazaroiu: Victor Ponta sta bine in sondaje.

Silviu Manastire: Pana la urma, destinul lor politic incepe sa semene. Niciunul nu si-au dus la indeplinire regionalizarea (…). Amandoi sunt avocati. Romania a fost condusa in ultimii 25 de ani in pozitii cheie doar de avocati.

Marian Petrache: Fiecare individ tinde sa-si atinga nivelul maxim de competenta. Si daca un om nu e bun de prim-ministru nu inseamna ca nu ar fi bun de alta meserie. Din punctul meu de vedere amandoi au fost prim-ministri slabi. Ponta a fost un om politic mai puternic. Boc a tinut mai mult cont de parerile altora. Niciunul sau altul n-au fost pro-business, iar pe dl Ponta l-a interesat in primul rand mai mult imaginea sa decat orice altceva din guvernare.

Silviu Manastire: Dupa 2010 a urmat dezastrul la imagine. Victor a supracomunicat, consultatii i-au spus – tine-o doar din vorbe.

Marian Petrache: Ponta era unul dintre cei mai activi parlamentari. A intrat intr-o zona in care nu s-a simtit in pielea lui si n-a excelat.

Eugen Tomac: Domnul Boc a fost un prim-ministru extrem de chibzuit. Prim-ministrul Victor Ponta se cam incurca in minciuni. Una spunea dimineata, alta seara. In comparatie cu Emil Boc, pe el nu il auzeati niciodata spunand prostii.

Silviu Manastire: Victor Ponta e pe cale sa termine si el prost pentru ca lucrurile evolueaza.

Eugen Tomac: Instrumentele de manipulare de atunci erau mult mai puternice. Nu si-ar fi permis premierul Boc sa plece 10 zile din tara sau sa nu raspunda la telefon.

Silviu Manastire: Au fost lupte politice, am avut anul 2012, domnul Lazaroiu. Am avut un an relativ… am avut un an in 2013 cand s-a rupt USL-ul. In 2014 marele razboi.

Sebastian Lazaroiu: El si le-a facut singur (Ponta -n.r), pe cand Emil Boc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *