Silviu Mănăstire: „Niște gânduri privind avionul lui Prigojin”

Susa foto: INQUAM / Octav Ganea

Silviu Mănăstire, într-o postare pe pagina sa de Facebook, comentează că în contextul propagandei suveraniste și a influenței putiniste, există două tendințe dominante. Prima vizează relativizarea războiului Rusiei împotriva Europei, nu Ucrainei, subestimând gravitatea situației. A doua constă în promovarea ideilor putiniste sub lozinci precum „suveranism” sau „nu ne vindem țara”, cu riscul de a atrage naivi în această propagandă. O posibilă preluare a puterii de către susținătorii acestor idei ar duce rapid la faliment și blocaj social.

„Există două tendințe clare în așa-numita propagandă suveranistă, adică fesebistă, putinistă, că tot un drac e: unu, ideea de a relativiza pe toate palierele de discutie războiul declanșat de Rusia împotriva Europei, de fapt – Ucraina este doar o piesă aflată pe granița cu Imperiul Asiatic Rus – și, doi, circularea/ sau ventilarea diverselor teze ale propagandei putiniste sub noțiuni susținute cu agresivitate de genul: “suveranism”, “nu ne vindem țara”, “dacii liberi în Europa”, foste diverse banalități din recuzita Vatra Românească, anii ‘90.

Mănăstire spune că astfel de idei, susținute de gruparea auristo-moscovită, ar putea fi periculoase pentru România, care depinde de sprijin financiar și resurse externe.

„De fapt, lucrurile sunt simple, dacă gruparea hauristo-moscovită ajunge din greșeală la putere, un vis umed, nerealizabil practic, pentru că sunt multe milioane de români decenti și de bun simt care își doresc normalitate si apartenența la Europa, atunci, în această distopie, în maximum șase luni suntem în faliment/ blocaj politic și social.

Europa nu va plăti un cent unui asemenea guvern iar la vârful fondurilor de investiții decizia ar fi la fel de simplă: România nu mai primește bani să își finanțeze datoria. Oricine ar fi in locul lor, chiar si “un Vasile din colțul blocului”, ar proceda la fel: de ce sa finanțezi niște dementi rusofili? Îi trimiți eventual în brațele lui Putin. Vedeți vreun scenariu, vreo șansă, în care Rusia ar finanța cu o rublă, o singură rublă, România? În afara idioțiilor utili suveraniști, care la rândul lor păcălesc alti naivi, care n-ajung nici măcar la rubla aia găurită. După ce Rusia a jefuit România timp de 20 de ani prin sovromuri?

Știu că sună a teorie a conspirației, știu că ati vrea să vă dati cu fundul de pământ de frustrare… vă place sau nu vă place, noi, “dacii liberi” avem nevoie de mulți bani să ținem în viață țărișoara, Statul, Patria etc. Și să nu credeti că există vreun băiat de ăsta neterminat gen Georgică SIEmion care are in șifonier vreo 100 de miliarde de euro sa plătească datoriile, să plătească salariile si pensiile, an de an, mărite la timp, perpetuu. Sau dacă alegeți să credeti așa ceva, e treaba voastră, nu costă nimic sa fii prost sau naiv. În prima fază nu costă, cât dai cu ștampila, însă, în episodul doi, să nu te mire ca românii verzi pe care i-ai votat sting lumina “la țară” sau fug cu mobilierul din palatul Victoria.

Astfel, decizia politica pentru 2024 nu este, să fim cinstiti până la capăt, deloc plăcută sau ideală. Motivul nespus: nu ne place pentru că nu este o decizie emoțională, cum ne face nouă plăcere de fapt, popor latin, nu are rost să fim ipocriți. Nouă ne place să facem revoluții “că la Ploiesti” și a doua zi să ne trezim din mahmureala și să ne intrebam cine achită naibii nota de plată”, mai spune Mănăstire.

Alegerea pentru anul 2024 nu este una ușoară sau plăcută, ci una pragmatică, atrage atenția Mănăstire. România trebuie să decidă dacă dorește să continue pe calea europeană și să-și mențină progresele realizate în ultimii ani. Propaganda putinistă este puternică, punctează acesta, iar cel mai mare risc ar fi ca Partidul Social Democrat (PSD) sau o grupare din cadrul său să aducă la putere ideile și influențele Moscovei, ceea ce ar putea conduce la o criză majoră.

„Decizia reală este una pragmatică: adică, mai vrem in Europa? Hai sa decidem în 2024! Vrem să păstrăm ce am câștigat și ce am primit în 15 ani de apartenență la civilizatie? Sau nu.

Știu că nici ideea faptului că am primit nu e foarte plăcută pentru mulți români, că, deh, există orgolii parohiale, pe care toți le avem mai mult sau mai puțin. Este cert însă ca am primit mai mult “de la Europa” decit am dat și trebuie să acceptăm acest fapt evident. Este suficient să te uiți la fotografiile României, din marile orașe până în mediul rural, în egală măsură, din anii 2007- 2009, și să le compari cu imaginile anului 2023. Pentru sofisticați e suficient să compare PIB-ul anilor 2008- 2009 cu PIB-ul de astăzi al țării.

In concluzie, politic si simplu spus, văzând cât de puternică si bine finanțată este propaganda putinistă, susținută de canalele social- media americane de altfel dar si chineze, pe fondul unor frustrări generale reale din societate cauzate de disparități și nedreptate, rezultă următorul fapt: singurul partid care poate aduce Moscova la putere pe Dâmbovița in 2024 este Partidul Social Democrat (PSD). O grupare din interiorul acestui partid, de fapt. Restul este zgomot de fond și bâlci politic.

Silviu Mănăstire atrage, la finalul postării, atenția asupra posibilității ca anumite comentarii să fie manipulate de propagandiști „hauriști”.

„PS: Pentru trolii hauristi care se vor grăbi să își verse micțiunile în comentariile de mai jos le recomand o călătorie cu avionul lui Prigojin. Asta știe să ofere Rusia! Sau o vacanță la Odessa… “sun and rockets”. Să nu ne pierdem totuși umorul! Rusia nu va câștiga nici măcar o bătălie politică în 2024”, încheie acesta.

 

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL