Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, previziuni spinoase pentru moțiune. Cum i-a luat Tăriceanu fața lui Dragnea EXCLUSIV

psnews.ro

Jurnalistul Silviu Mănăstire a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a lansat previziuni spinoase pentru moțiunea de cenzură programată a fi votată în aceeași zi.

Încă de la început, Mănăstire a subliniat că moțiunea nu va trece, precizând că diferența va fi una lejeră, de 60-70 de voturi, întrucât în prezent România nu are opoziție parlamentară – iar asta s-a văzut ultima oară la protestul PNL din fața Guvernului, când președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a reușit să strângă sub 100 de oameni. Silviu Mănăstire a profitat de această ocazie, ca să ironizeze lipsa de consistență a lui Orban ca lider politic.

" "

CITIȚI ȘI: Cum s-a făsâit mitingul PNL: doar 80 de oameni au fost prezenți

„Evident: nu va trece nicio moțiune de cenzură. Nu are cum să treacă. Cum zicea Băsescu: va pica la o diferență de 60-70 de voturi – în zona aia. Pentru că marea problemă în România e că, de fapt, nu există opoziție. Practic, ce s-a întâmplat din ianuarie 2017, cu faptul că au ieșit oameni în stradă (unii mai interesați să iasă, alții mai dezinteresați – de bună-credință), strada, de fapt, arată că nu există opoziție politică în România. Ieri ai văzut: au fost 70 de fani de-ai lui Ludovic Orban. Imaginea aia spune cam totul despre starea opoziției. Liberalii n-au nicio treabă; Orban nu are niciun fel de calitate de lider. Până la urmă, se dovedește că avea dreptate și Tăriceanu, când l-a blocat ca să preia partidul (iar după aceea Crin Antonescu s-a debarasat de el): pentru că Orban nu știe nimic altceva în afară de cafenele liberale, în afară de jocuri de culise, strategii și băgat bățul prin gard. Omul n-are niciun fel de anvergură politică, a afirmat realizatorul de la B1 TV.

Nici celelalte formațiuni de opoziție nu stau prea bine, în opinia lui Silviu Mănăstire: Partidul Mișcarea Populară „practic este în moarte clinică”, iar Uniunea Salvați România ar putea fi oricând destructurată, prin racolarea a zeci de parlamentari în coaliția guvernamentală.

„În partea ailaltă, la USR e ca la unitatea militară: ăia combină, fac gherilă politică cu haos controlat. Cu Băsescu s-a terminat – PMP-ul practic este în moarte clinică. Ăștia de la ALDE și de la PSD îi cumpără la bucată. Cred că dacă ar vrea PSD-ul și ALDE acum, ar putea să ia încă 20 de parlamentari la bucată de peste tot – inclusiv de la USR-ul ăsta, despre care zic că e partidul noii generații șamd. 20 de bucăți mâine! Numai că evident că nu vor să ia, ca să nu creeze impresia că devin partid-stat sau coaliție-stat”, a susținut ziaristul.

În acest punct, Silviu Mănăstire a vorbit despre cel mai nevralgic aspect al actualului peisaj politic: faptul că președintele Alianței Liberalilor și Democraților, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a surclasat ca prestanță politică pe omologul din Partidul Social Democrat, Liviu Dragnea – iar semnalul a fost dat de faptul că Dragnea a fost nevoit să facă anumite concesii în favoarea lui Kelemen Hunor și a Uniunii Democrate Maghiare din România.

„Chestia gravă este negocierea netransparentă făcută de Dragnea cu UDMR-ul și concesiile făcute ungurilor. Tăriceanu în momentul de față este practic liderul alianței de guvernare, iar Dragnea este la mâna lui Tăriceanu și a maghiarilor (dar în special la mâna lui Tăriceanu). Iar Dragnea dacă vrea să mai facă ceva pe guvernare, pe decizii, pe modificări de legi, trebuie să-i ceară voie lui Tăriceanu. Și dacă Tăriceanu zice: «nu», nu are ce să-i facă. Deci în momentul de față Tăriceanu este liderul efectiv al majorității”, a punctat Mănăstire.

Întrebat dacă în acest context, al lipsei de forță politică, Ludovic Orban ar trebui să se retragă de la cârma PNL, Silviu Mănăstire a pledat pentru ca președintele Klaus Iohannis să preia de facto conducerea partidului și să impună alt lider în locul lui Orban, după modelul Băsescu-Boc-PDL, întrucât actulul șef din Modrogan se situează momentan sub scorul partidului.

„Nu le dau eu sfaturi liberalilor, dar pentru binele opoziției, ar fi de dorit ca Orban să facă un pas în spate, iar Iohannis să desemneze. Pentru că de fapt liderul informal și singura șansă a liberalilor tot Iohannis este. Să facă un pas în spate, iar Iohannis, cu baronii partidului (care au voturi și resurse), să stabilească un viitor lider, dar liderul respectiv să lucreze tot în siajul lui Iohannis. Iohannis trebuie să facă ce a făcut Băsescu: să-și asume vechiul PD. Pentru că să ne aducem aminte: în 2008, vechiul PD n-a făcut 30% și după aceea a făcut guvernarea cu PSD-ul în 2009. Practic, PD-ul îl avea președinte pe Traian Băsescu. Formal, era unul, Emil Boc. Dar Emil Boc n-avea nicio treabă – toată lumea știa că președintele partidului era Traian Băsescu, de la Cotroceni. Ei: se pare că ăsta este singurul model, pentru că altfel nu dai randament: nu ai resurse de imagine, n-ai resurse de comunicare…

Orban este sub scorul partidului. Noi asistăm la niște paradoxuri groaznice: Orban a venit ca speranță, se vorbea despre un partid de lider… Când a fost campania cu Bușoi, s-a spus: «Nu mergem cu Bușoi, că nu este cunoscut. Trebuie să mergem cu un lider care are notorietate». Ei bine, de un an și ceva, Orban, ca persoană, n-a reușit să depășească scorul partidului”, a detaliat Mănăstire.

Pe de altă parte, realizatorul TV s-a arătat sceptic că, odată eșuată moțiunea, Liviu Dragnea s-ar putea radicaliza în discurs și în acțiuni, devenind mai autoritar. Dimpotrivă: Silviu Mănăstire a reluat ideea avansului de care se bucură acum Călin Popescu-Tăriceanu, gazetarul dând ca exemplu faptul că ALDE controlează acum multe dintre principalele companii de stat din energie.

„Nu. Dragnea, ca persoană, va intra într-o situație complicată. Vezi ce am spus mai devreme despre relația cu UDMR-ul și cu Tăriceanu. Majoritatea va câștiga moțiunea, dar, în mod paradoxal, Dragnea va ieși slăbit, pentru că a fost obligat să negocieze și să facă concesii. Repet: Tăriceanu este, practic, în momentul de față, liderul alianței. Și se vede și din negocierile pe funcții, pe poziții, pe care Tăriceanu le-a făcut în ultima vreme. Gândește-te că toate companiile din energie sunt controlate de oamenii lui Tăriceanu, din ALDE! Gândește-te la Dragnea – un om pe care nimeni nu poate să-l suspecteze că nu știe cu banii. Dar Dragnea i-a cedat lui Tăriceanu Transgazul, Transelectrica, Electrica și Hidroelectrica. Adică practic a cedat controlul a 4 din cele 5 mari companii din energie ale României (poate în afară de Romgaz). Le-a cedat oamenilor de la ALDE, clicii din jurul lui Tăriceanu. Asta spune tot despre forța de negociere pe care o are Tăriceanu în momentul de față asupra lui Dragnea”, a încheiat jurnalistul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *