Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, verdict dur pentru Vanghelie și Piedone. Motivele ascunse pentru care candidează din nou

" "

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a comentat, miercuri, în emisiunea „Dosar de politician” de la postul B1 TV cazul a doi foști primari penali: Marian Vanghelie și Cristian Popescu Piedone.

În contextul luptei anticorupție, și a sumelor imense de bani învârtite în afaceri, cei doi foști primari reprezintă două „cazuri patologice de candidatură”, potrivit lui Silviu Mănăstire.

" "
" "

Jurnalistul mai afirmă faptul că este o neobrăzare ca în ciuda acuzațiilor de corupție și a dosarelor în care sunt implicați (numele lui Piedone se leagă de cazul incendiului din Colectiv și nereguli din Primăria sectorului 4, iar cel al lui Vanghelie,  fostul primar al sectorului 5, de un dosar de luare de mită de zeci de milioane de euro).

Redăm mai jos, comentariul pe larg al jurnalistului Silviu Mănăstire făcut în ediția de miercuri a emisiunii „Dosar de Politician”de la postul B1 TV:

„Ca de multe ori, România s-a împărțit în două tabere: unii politicieni și comentatori spun că procurorii DNA fac dosare la comanda serviciilor de informații și că așa – zisa „luptă anticorupție” este făcută prin abuzuri. Aceștia mai spun că anumiți oameni politici trebuie eliminați și asta se vede cel mai bine cu ocazia ultimelor arestări de primari în funcție. Cealaltă tabară susține că procurorii sunt independenți sută la sută și vor să curățe România de flagelul corupție.

Ca de obicei, adevărul s-ar putea afla la mijloc! Multă lume mă întreabă ce părere am despre campania anticorupție, după patru ani de când realizez emisiunea Dosar de politician iar multe din informațiile mele au fost confirmate de dosare în justiție: eu cred că nu trebuie să-i credem nici pe politicieni dar nici să avem încredere oarbă în instituțiile statului. Instituțiile sunt făcute din oameni iar oamenii fac greșeli. Încă nu am văzut un singur procuror care să-și recunoască vina pentru o achitare. De aceea vă recomand să gândiți cu propria minte lucrurile și faptele care o să vă fie prezentate în această campanie electorală, de către mass media sau de instituții.

Eu, personal am o metodă de a judeca un politician suspectat de corupție: dincolo de acuzațiile de corupție, care pot fi confirmate sau nu de judecători prin sentințe, un politician trebuie să dea dovadă de bună credință și de bun simț. Și, foarte important, să-și poată justifica până la ultimul bănuț și averea pe care o deține. Vă pot spune că nu am văzut vreodată un politician condamnat pentru corupție care să fi dat dovadă de bună credință pe parcusul cercetărilor. Am să vă dau câteva exemple ca să mă înțelegeți:

Cristian Popescu Piedone, fostul primar de la sectorul 4 din București, susține după 6 luni că acuzațiile de abuz în serviciu în dosarul Colectiv sunt incorecte: asta deși anul trecut recunoștea cu lacrimi de crocodil că primăria pe care o conducea putea impiedica tragedia în care și-au pierdut viața 64 de tineri. Piedone și-a dat demisia din funcția de primar și a anunțat că s-a retras din viața politică. Înainte de sărbătorile de Paște Piedone a făcut scandal mare cerând judecătorilor să îl lase să candideze pentru al treilea mandat de primar. Judecătorii i-au interzis într-un final candidatura dar l-au lăsat pe lista de consilieri locali. De ce nu are onoare acest Piedone? De ce nu s-a retras cu demnitate așa cum a promis ca face? Piedone susține că locuitorii din sectorul 4 l-ar fi vrut primar în continuare! Ce credeți că ar fi făcut un cetățean de bună credință din sectorul 4 dacă ar fi fost în locul lui Piedone? S-ar fi bagat cu tupeu în față pentru un nou mandat? Așa procedează un primar al oamenilor care putea impiedica, dacă își făcea datoria, moartea atâtor tineri? Ce este sigur însă, e ca Piedone și familia acestuia dețin o avere impresionantă deși Piedone a lucrat mai toată viața la stat, cel puțin în ultimii 15 ani. La fel de sigur este că Piedone a girat timp de opt ani o seamă de afaceri controversate la primăria sectorului 4 iar afacerile încep acum să iasă la lumină. Acestea sunt după părerea mea adevăratele motive ale revenirii în politică a lui Piedone.

Un alt caz patologic de candidatura este cea a lui Marian Vanghelie pentru sectorul 5 din Capitală: la fel ca și Piedone, Vanghelie afișează o bogăție de nabab deși din anul 2000 a fost doar primar pe… persoană fizică. Dacă Vanghelie ar fi acuzat de o șpagă de 1000 de euro poate că alegătorii săi din cartierele Zăbrăuți și Ferentari ar fi putut să-l înțeleagă; adică Vanghelie nu se ajungea cu banii din salariu de primar și a trebuit să pună mâna. Însă, când ești acuzat de șpăgi de peste 30 de milioane de euro, orice simpatizant al lui Vanghelie se întreabă pe bună dreptate: și, dacă a făcut atât, măcar jumătate, de ce vrea Marian din nou la primărie? Vanghelie, al cărui băiat locuiește și studiează în Statele Unite la o luxoasă universitate, ar trebui să răspundă năpăstuiților din sectorul 5 cu ce l-ar ajuta 20 de ani în funcția de primar!

Lista primarilor penali și obraznici care vin să ne ceară voturile este continuată de Romeo Stavarache la Bacău, Cătălin Flutur la Botoșani, Dorin Florea la Târgu Mureș, George Scripcaru la Brașov, Cătălin Cherecheș la Baia Mare, Tudor Pendiuc la Pitești dar și Olguța Vasilescu sau Robert Negoiță.

Fanii acestei emisiuni care îi considerați nevinovați pe acești primari puteți merge să-i votați, prima dată însă, citiți-le măcar declarațiile de avere.”, conchide Silviu Mănăstire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *