Skip to content
Politică

Vezi asemănările inedite dintre revoltele din 90 și protestele de acum. Cum trebuie să se coalizeze tinerii

Profesorul universitar Marian Munteanu a fost prezent in emisiunea de sambata seara de la ora 20, la postul realitatea TV. Figura-simbol al Pieței Universității, fostul lider al studentilor din perioada ’89-’91 a vorbit despre protestele din această săptămână din București, dar și din țară.

Munteanu a transmis in primul rand un mesaj de condoleante famililor victimelor si si-a exprimat solidaritatea fata de cei care se lupta sa traiasca. Acesta a realizat o paralelă inedită între mișcările studenților „golani” din Piața Universității a anului 1990 și actualele proteste de stradă ale societății civile care își dorește o nouă clasă politică reprezentativă pentru interesele majorității.

Potrivit lui Marian Munteanu, manifestațiile de acest tip au nevoie de un mesaj articulat, coerent, reprezentativ cu idei clare care să identifice și să revendice principii de maximă importanță pentru indivizii societății: „In 1990 Piata Universitatii a fost continuarea in forma organizata a manifestatei din 21 decembrie 1989. Ea nu a aparut din neant, a fost rodul unei indelungate pregatiri, de 4-5 luni de zile. Usor-usor s-a ajuns la intelegerea unor nevoi fundamentale, iar generatia mea a vent cu mesaje articulat, coerent si clar si sa nu amestece temele astfel incat sa se creze o dispersie. Pe noi ne interesa un sistem democrativ, respectarea drepturilor omului si solicitam clasei pol emergente sa se construiasca pe baza acestor norme. In principal, marile solicitari ale pietei de atunci sunt indeplinite. Pentru ca avem un stat european, un sistem legislativ (…) si din punctul de vedere al aplicarii normelor justitiei, ma refer la procesul cu Mineriada, sunt semne ca si lupta aceasta de reasezare. (…) Ce nu s-a realizat, si aici vina apartine in primul rand clasei politice si societatii civile de atunci, celor care pretindeau ca reprezinta societatea civila.”, a punctat fostul lider batut crunt de mineri la 14 iunie 1990.

În plus, Munteanu a clarificat și care este rolul societății civile și menirea sa: „Noi nu ne-am construit mecanisme de selectie si de interventie la nivelul societății civile in ultimii 25 de ani. Asta e punctul fundamental cerut, sa ne creăm capacitatea de a interveni in acest proces. Politicienii, majoritatea nu au făcut ei asta, societate civila trebuie sa intervina când politicienii nu-si fac treaba. Trebuie sa fie organizata, sa se constitutie niste grupuri, sa-si elaboreze temele si mai ales sa-si aduca aminte de vorba lui Bărnuţiu (Simion Bărnuțiu,  unul dintre liderii Revoluţiei de la 1848-n.red.) care spunea ”Tineti cu poporul sa nu rataciti!”. Când vrei sa intervii in arhitectura unui stat trebuie sa tii cont de nevoile unui stat, sa tintesti lucrurile cu adevărat importante si sa tii cont de lucrurile aplicabile. In 1990 nu aveam Constituție, nu aveam legi, acum exista acest lucru. Ceea ce trebuie sa faca acum este sa actioneze intr-un cadru democratic. Eu am fost de cateva ori acolo, am salutat faptul ca din punctul de vedere al violentei, demonstratia a fost ireprosabila, ceea ce le da sansa ca efortul lor sa ajunga (…)  sa fie un pas inainte din punctul de vedere al eficientei.”, a punctat fostul lider al studenților.

Marian Munteanu a explicat și de ce nu au reusit protestatarii sa-si gaseasca un lider autentic: „Studentimea se organizase, eu am fost unul dintre cei care au contribuit la organizarea ei. Va dau un singur exempu: in timpul demonstratiei maraton, Liga Studentilor impreuna cu alte asociatii (…) aveau un mecanism de organizare a demonstrației, numai oamenii de ordine erau de la 500 pana la 1500 de oameni. Demonstrația când a ajuns in 17 mai au participat peste 150 000 de oameni.”

Totodată, liderul studenților de la revoltele din 1990 a precizat că și atunci existau agitatori și infiltrați care încercau să sestabilizeze nucleul dur al protestelor prin fel și fel de diversiuni: „Sa stiti ca si atunci erau infiltrari. Ca studenti aveam un avantaj, ne cunosteam intre noi. Au fost facute, (diversiunile-n.red.) dar erau descurajate. Noi sanctionam imediat orice abatere de la spiritul civic, de la bunul simt, era sanctionat orice forma de agresivitate.” și a explicat faptul că unitatea este extrem de importantă în cazul unor astfel de manifestații, unitate centralizată în jurul unor valori și criterii cu care majoritatea trebuie să se identifice: „Noi am facut aceasta demonstrație sub semnul credintei in Hristos, Eminescu, Avram Iancu si toate aceste valori erau impartasite de aproape toata lumea, daca ar fi încercat, nu aveau nicio sansa.”

Nu în ultimul rând, Marian Munteanu a oferit și un punct de vedere asupra atacurilor tinerilor protestatari la adresa Bisericii, punctând că: „Biserica se confrunta ea insasi cu mari probleme. Biserica e departita de stat, nu pune taxe, nu organizeaza ministri. Evident ca sunt multi oameni nemultumiti inclusiv in sanul bisericii. Eu cred ca lucrurile trebuie separate.”, a conchis liderul studenților protestelor din 1990.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *