Simion, acuzat oficial de destabilizarea R. Moldova. Pericolul pentru România și ce ar trebui să facă autoritățile

George Simion
Sursa foto: Facebook / George Simion

Mihai Isac, expert în relații internaționale, a comentat, în exclusivitate pentru PS News, ultimele declarații ale premierului R.Moldova, Dorin Recean, privind motivul pentru care instituțiile de la Chișinău au luat decizia de a-i prelungi lui George Simion interdicția de intrare în țară.

„În primul rând, această decizie este o decizie suverană a instituțiilor din statul Republica Moldova, iar declarația domnului Recean vine ca răspuns la solicitarea premierului român, Marcel Ciolacu, de acum câteva zile, ca autoritățile din Republica Moldova și cele din Ucraina să clarifice motivele acestor decizii (n.r – de a-i prelungi lui George Simion interdicția de intrare în țară). Dar desigur, putem vedea și alți lideri ai partidului AUR care pun la îndoială integritatea teritorială a vecinilor noștri, și mă refer aici la Ucraina și Republica Moldova, neluând în seamă faptul că suntem în mijlocul unui război hibrid general lansat de Federația Rusă împotriva, inclusiv împotriva României și a aliaților noștri din Uniunea Europeană și NATO. Desigur, revenind la decizia care îl privește pe dl. Simion, sunt motive ale serviciilor de securitate de la Chișinău pentru această decizie. Este foarte clar că aceste motive au fost comunicate părții române pe canale neoficiale, pentru că nu vedem nicio reacție virulență din partea autorităților de la București și a altor partide politice pentru această decizie.

Deci, este clar că motivele sunt serioase, pentru că altfel cred că Președinția sau Guvernul ar fi luat o poziție față de această decizie împotriva unui parlamentar al statului român. Ceea ce este îngrijorător este faptul că, pe lângă George Simion, mai sunt și alți lideri politici ai partidului AUR care pun la îndoială diferite acțiuni publice integritatea teritorială a Republicii Moldova și a Ucrainei, deschizând practic o cutie a Pandorei și alimentând mașina de propagandă pro-rusă din România și nu numai. Anul 2024 este un an electoral important pentru România, cu patru tururi de alegeri, și actorii politici de la București, indiferent dacă sunt la guvernare sau în opoziție, ar trebui să fie mult mai atenți la declarațiile lor și la acțiunile lor, pentru a nu sprijini războiul rus”, a declarat Mihai Isac, expert în relații internaționale, în exclusivitate pentru PS News.

Sursa foto: tvrmoldova.md

Întrebat în legătură cu acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă autoritățile din România după dezvăluirile îngrijorătoare ale lui Dorin Recean în ceea ce îl privește pe președintele AUR, George Simion, expertul în relații internaționale a susținut că:

„În primul rând, în România, spre deosebire de Federația Rusă, există libertatea de expresie. Este greu de oprit un astfel tip de discurs. Pur și simplu autoritățile ar trebui să explice clar, și aici revine un rol și societății civile, desigur, și eventual și mass-media, să explice mai clar care sunt urmările acestor declarații. Pentru că pe hârtie sună bine. Aceste declarații sunt adresate unui tip de electorat cu simpatii de dreapta sau de extremă dreaptă. Dar autoritățile ar trebui eventual să studieze inclusiv legislația germană și nu numai, prin care se încearcă prevenirea discursului de ură și prevenirea activității partidelor considerate xenofobe sau de extremă. Sunt anumite exemple în Uniunea Europeană și desigur, aici dau Germania, care este un stat care poate fi luat model în ceea ce privește modul democratic în care în care funcționează.

Și autoritățile române ar trebui să adopte noi pachete legislative pentru a preveni antisemitismul și extremismul în general. Pentru că acest discurs de ură nu va face decât să escaladeze în perioada următoare, odată cu apropierea europarlamentarilor din vară. Europarlamentarele vor fi un barometru în ceea ce privește simpatia politică și sprijinul electoral pentru partide extremiste, iar ascensiunea unei partid de extremă dreaptă din România în Parlamentul European și eventual, consolidarea prezenței acestuia în Parlamentul României, ar aduce după sine pericolele pe care le vedem în Ungaria sau în Slovacia. Deci, posibila apariție a unui pol politic care să susțină venirea la București a unui regim politic tip Viktor Orban nu ar face decât să ne aducă la coada Europei și trebuie să înțelegem că în aceste vremuri sensibile, cu armata rusă practic la graniță și cu un război hibrid care amenință direct România, orice astfel de acțiune nu ar face decât să ducă la slăbirea capacității statului român de a-și apăra proprii cetățeni și totodată, de a apăra cetățenii români din Republica Moldova”.

„Nu cred că mai vrea cineva o repetare a perioadei când România se afla sub jugul unui regim cu sediul la Moscova”

„Modul în care aceste partide propun schimbarea în timp de război a granițelor poate fi interpretat inclusiv ca un act ostil împotriva acestor state. Și atâta timp cât România nu acceptă un astfel de discurs din partea unor lideri marginali din comunitatea maghiară din România, atunci este normal ca și alte state să aibă pretenții similare din partea unor reprezentanți ai statului român. Pentru că, respectând dreptul la liberă exprimare, acești lideri de politici de care m-ați întrebat ar trebui să înțeleagă mai bine istoria și să înțeleagă că, fără susținerea Ucrainei, în acest moment ne putem trezi cu armata rusă la graniță și ne putem trezi cu nave militare rusești pe Dunăre.

Nu cred că mai vrea cineva o repetare a perioadei când România se afla sub jugul unui regim cu sediul la Moscova. Iar această fascinație pe care unii lideri de extremă din România o au pentru rusul Vladimir este îngrijorătoare. Dar, desigur, aici este nevoie de o educație și nu este o problemă care o să dispară prea curând. Este vorba de o problemă generațională de educație care va fi rezolvată doar prin consolidarea instituțiilor statului român și prin ducerea la capăt a reformelor în domeniul justiției și nu numai. Atâta timp cât la București vedem anumite semnale de slăbiciune, propaganda rusă va folosi discursurile doamnei Șoșoacă sau domnului Simion pentru a ataca frontal democrația românească, care este o democrație în consolidare”, a mai susținut Mihai Isac, expert în relații internaționale.

„George Simion face parte din efortul de destabilizare în R.Moldova” – Dorin Recean

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că președintele partidului AUR, George Simion, face parte „din efortul de destabilizare” a țării. Acesta este motivul pentru care instituțiile de la Chișinău au luat decizia de a-i prelungi interdicția de intrare în țară. Autoritățile de la București ar fi fost informate cu privire la acest detaliu.

„Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova”, a declarat premierul Dorin Recean, luni, la Pro TV Chișinău.

Președintele partidului AUR, George Simion, participă „la un efort de destabilizare în Republica Moldova. Este o decizie a instituțiilor care au determinat acest factor de risc și au luat decizia corespunzătoare”, subliniat oficialul de la Chișinău.

„Acest lucru i l-am comunicat și premierului Ciolacu”, a menționat Dorin Recean.

Premierul Marcel Ciolacu declara la finalul lunii trecute că va formula o adresă către omologii Ucrainei şi Republicii Moldova ca să afle motivele pentru care preşedintele AUR are interdicţie de a intra în aceste două ţări.

Cu această ocazie, liderul AUR a acuzat Chișinăul că „mimează iubirea faţă de România doar atunci când le convine lor” și a menționat că va milita în continuare pentru unirea celor două state româneşti şi dispariţia graniţei de la Prut, potrivit News.ro.

La începutul acestui an, autoritățile din Republica Moldova au anunțat că interdicția de intrare în țară pe numele lui George Simion a fost prelungită cu încă cinci ani, până în data de 1 octombrie 2028.

Liderul AUR a fost declarat persona non grata pentru prima oară în Republica Moldova în anul 2018.

„George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani”, declara Valentin Dediu, fost director interimar al serviciului secret (SIS) al țării, pentru TVR Moldova.

De asemenea, Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat anul trecut că George Simion are o interdicție de trei ani de intrare pe teritoriul țării.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a detaliat într-un raport de zilele trecute că Rusia desfășoară operațiuni de informații împotriva Republicii Moldova asemănătoare celor utilizate înainte de invaziile din Ucraina, din 2022, dar și din 2014.

Aceste operațiuni ale Moscovei s-ar referi în special la transmiterea unor informații neadevărate sau inexacte și care ar fi de natură să stabilească un cadru care să „justifice” o posibilă escaladare a Rusiei împotriva Republicii Moldova.

 

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: