Cazurile de infecție cu metapneumovirus uman (HMPV) au crescut în provinciile din nordul Chinei în ultimele zile, în principal în rândul copiilor. Experții din Marea Britanie îi îndeamnă pe cetățeni să fie atenția la simptome.
Daily Mail a dezvăluit că virusul, care se poate dovedi fatal la cei mai vulnerabili, este deja în Marea Britanie și se află „în creștere”.
Ultimele date din Marea Britanie arată că acest virus, responsabil pentru sălile de așteptare aglomerate ale spitalelor din China, a înregistrat o „creștere marcată” în ultimele săptămâni, ușor mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Cazurile de HMPV din Regatul Unit au apărut pentru prima dată în 2001, cu aproximativ patru cazuri pe săptămână detectate prin testele PCR în timpul iernii, în medie.
Dar experții au avertizat că, în prezent, o creștere ascunsă ar putea fi în curs, deoarece virusul poate pândi în organism zile întregi înainte de a provoca simptome revelatoare.
Medicii spun că aceste creșteri de cazuri „nu ar trebui să provoace îngrijorări nejustificate”.
HMPV provoacă de obicei simptome similare cu răceala obișnuită, inclusiv tuse, secreții nazale sau congestie nazală, dureri în gât și febră care se elimină după aproximativ cinci zile.
Dar pot apărea simptome mai severe, cum ar fi bronșita, bronșiolita și pneumonia, la persoane care se confruntă cu dificultăți de respirație, tuse severă sau respirație șuierătoare.
HMPV poate duce la cazuri severe în cazul unor categorii de persoane
Experții i-au îndemnat pe britanici să fie atenți la simptomele asemănătoare gripei din cauza temerilor că ar putea fi de fapt HMPV.
Profesorul John Tregoning, expert în imunologia vaccinurilor la Imperial College London, spune că are simptome foarte asemănătoare – cel puțin la copii – cu virusul respirator sincițial (RSV), care de obicei provoacă simptome ușoare, asemănătoare răcelii. Virusul sincițial respirator se transmite pe cale respiratorie prin picăturile expulzate în aer prin tuse sau strănut.
„Face parte din cocktailul de viruși de iarnă la care suntem expuși și, ca și alți viruși, se va transmite prin tuse, strănut și în picături. Protejați-vă, acoperiți gura când tușiți și spălați-vă pe mâini, toate vă vor ajuta”, a spus profesorul Tregoning.
Similar cu sfaturile legate de Covid și RSV, cei infectați trebuie să „se odihnească, să rămână hidratați și să încerce să nu-l răspândească altora”, a mai afirmat expertul, care a mai adăugat: „Dacă te simți foarte rău, mergi la medicul de familie. Deoarece este un virus, antibioticele nu vor avea niciun efect”.
Spre deosebire de Covid, nu există încă un vaccin sau un tratament antiviral specific pentru HMPV, iar tratamentul implică în primul rând gestionarea simptomelor.
Jaya Dantas, profesor de sănătate internațională la Universitatea Curtin din Australia, a adăugat: „Trebuie să folosim o abordare precaută și măsurată, deoarece știm mult mai multe de la pandemia de Covid. Trebuie să fim testați, să stăm acasă și departe de ceilalți, să purtăm o mască în public și să îi protejăm pe cei mai vulnerabili. La copiii mici, la vârstnici și la cei care sunt imunitar compromis, HMPV poate duce la cazuri severe și se poate muta în tractul respirator inferior și poate duce la pneumonie”.
Alți experți, însă, au avertizat că aceste creșteri de cazuri: „nu este ceva care ar trebui să provoace îngrijorare nejustificată”.
Profesorul Jonathan Ball, virolog la Liverpool School of Tropical Medicine, a precizat: „HPMV este cunoscut din 2001 și circulă la oameni de cel puțin 50 de ani – probabil de mult mai mult. Din păcate, este asociată cu pneumonia, în special la copiii mici, dar acest lucru este, din fericire, rar.”
Profesorul Paul Hunter, expert în boli infecțioase la Universitatea din East Anglia, a spus pentru Daily Mail: „Aproape fiecare copil va avea cel puțin o infecție cu HMPV până la vârsta de cinci ani și ne putem aștepta să avem mai multe reinfecții de-a lungul vieții. Este una dintre principalele cauze virale ale infecțiilor respiratorii la copiii sub cinci ani. În Anglia am văzut o creștere destul de marcată în ultimele săptămâni”.
Cu toate acestea, el a adăugat: „Una dintre problemele implicate în aceste tipuri de infecții este că acestea sunt diagnosticate mai frecvent, așa că nu este întotdeauna ușor de știut dacă, de la an la an, creșterile se datorează creșterilor reale sau doar pentru că diagnosticăm o proporție mai mare de infecții”.
Oficialii din domeniul sănătății de la Beijing au minimizat evoluțiile ca un eveniment anual de iarnă.
Dar Centrul chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a avertizat că ratele de boli asemănătoare gripei sunt în creștere.
În cel mai recent raport al său, în decembrie, datele sugerează că 7,2% din vizitele în ambulatoriu la spitalele locale din provinciile nordice s-au datorat unei boli asemănătoare gripei. Datele pentru partea de sud a țării au sugerat că 5,7% din vizitele în ambulatoriu s-au datorat unei boli asemănătoare gripei. Situația a fost, totuși, sub nivelurile din 2022 și 2023.
Și Marea Britanie se luptă în prezent cu propriul val de gripă. Programele de supraveghere care monitorizează focarul din Anglia sugerează că internarea în spitale de gripă este de patru ori față de cea de acum o lună.
Cifrele arată că peste 4.500 de paturi au fost ocupate de pacienții cu gripă în fiecare zi, pe parcursul săptămânii trecute, în creștere de 3,5 ori față de aceeași săptămână a anului trecut.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News