Sindicaliştii au protestat în Piata Victoriei. Prima rundă de negocieri pe ordonanţa trenuleţ a eşuat

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În Piața Victoriei a fost protest sindical astăzi. Mii de oameni, nemulțumiți de măsurile impuse prin ordonanţa trenuleţ au scandat în fața Guvernului. Angajaţi ai CFR, silvicultori, dar şi poliţişti şi militari pensionari din mai multe federaţii sindicale cer autorităţilor să revină asupra măsurilor de reducere a cheltuielilor. O primă rundă de negocieri care a avut loc azi la guvern a eşuat.

Poliţişti, silvicultori, cfr-şti, mineri sau siderurgişti sunt nemulțumiți că prin măsurile din ordonanţa trenuleţ le-au scăzut salariile chiar și la jumătate. Și, mai mult, riscă să rămână fără locuri de muncă.

Pensionarii militari şi în rezervă sunt și ei nemulţumiţi că din cauza lacunelor legislative au rămas cu pensii mai mici.

În jurul orei 15, protestatarii au fost anunţaţi că în Piața Victoriei vor sosi şi manifestanţii din Parcul Tineretului.

Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Mircea Dogaru, a făcut un apel iar parte dintre protestatari au rămas în Piață, alții s-au retras.

Protestul sindicaliștilor în Piața Victoriei, anunțat cu mai multe zile în urmă, a început dimineață iar organizatorii au anunțat că nu vor interacționa cu participanții la alte manifestații planificate astăzi.

ACTUALIZARE Traficul rutier a fost reluat pe Bulevardul Lascăr Catargiu, după ce susținătorii lui Georgescu au blocat circulația în centrul Capitalei, a anunțat Poliția Rutieră.

ACTUALIZARE Jandarmeria neagă informația că ar fi folosit substanțe iritant-lacrimogene: “În Piața Victoriei persistă un miros provenit de la o petardă aruncată de manifestanți înspre dispozitivul de jandarmi. Subliniem faptul că jandarmii nu au folosit substanțe iritant-lacrimogene sau alte mijloace din dotare”.

ACTUALIZARE Un grup de protestatari a exercitat presiune asupra dispozitivului de jandarmi, încercând ruperea cordonului de protecție, tulburând desfășurarea manifestației în condiții pașnice și ordinea publică.

Persoanele implicate în incident vor fi identificate pe baza imaginilor operative.

ACTUALIZARE ‘Din cauza sosirii mulțimii de participanți din Parcul Tineretului, organizatorul adunării publice din Piața Victoriei a declarat activitatea încheiată, nedorind să se asocieze cu aceștia. De asemenea, o parte dintre participanții sosiți din Parcul Tineretului au folosit fără drept recuzita montată în Piața Victoriei, urcându-se pe scenă și ținând discursuri la sistemul de sonorizare’, anunță Jandarmeria Capitalei.

Delegaţi ai sindicatelor, repartizaţi pe ramuri de activitate, au fost invitaţi la negocieri cu reprezentanţii Guvernului. Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, Silviu Geană, la discuţii ar urma să participe şeful Cancelariei prim ministrului şi reprezentanţi ai ministerelor.

În piaţa Victoriei, protestatarii suflă în vuvuzele şi afişează mesaje precum „Noi am jurat, v-am apărat. Voi aţi jurat şi ne-aţi furat”, „Nu suntem nesimţiţi sau golani. Suntem militari. Daţi-ne drepturile suspendate de 15 ani”, „Militarii nu au pensii speciale”, „Suportăm intemperii, nu stăm prin sufragerii”, „Aşa nu se mai poate”, „dreptul nostru greu munci, voi din pix l-aţi nimicit”, etc.

„Acest miting reprezintă, în fapt, o continuare a celor trei proteste care au fost organizate la finalul anului trecut, la data de 26 septembrie la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, 25 octombrie şi 29 noiembrie la Guvernul României, la care au participat aproximativ 50.000 de persoane, nemulţumite de condiţiile de muncă, de salarizare şi de pensionare. La sfârşitul anului 2024, liderii politici aflaţi la guvernare au promis partenerilor sociali măsuri importante privind salarizarea şi pensionarea în România. Personalului civil şi militar li s-a promis în cadrul întâlnirilor de dialog social de la Guvernul României şi în consultările de la Parlamentul României, că vor adopta o legislaţie a pensiilor care să rezolve inechităţile şi care să asigure menţinerea puterii de cumpărare a pensionarilor raportat la coşul minim de consum pentru un trai decent. În context electoral, promisiunile au curs cu duiumul şi anume, că nu se vor face disponibilizări, reorganizări, restructurări, privatizări şi că veniturile salariaţilor nu vor fi afectate. Imediat după finalizarea alegerilor parlamentare, am văzut cu toţii cât valorează promisiunile politicienilor aflaţi la putere în România”, susţin reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, într-o postare pe Facebook.

Printre revendicările protestatarilor se numără: abrogarea „Ordonanţei Trenulet” în baza deciziei obligatorii a CCR, Nr. 496/3 octombrie 2023; aplicarea Legii 153/2017 a salarizării, în forma promulgată, la toate categoriile socioprofesionale; respectarea statutelor profesionale ale ceferiştilor şi silvicultorilor; aplicarea Legii 223/2015 a pensiilor militare, în forma promulgată, prin anularea tuturor prevederilor din OUG-uri; deblocarea „imediată” a Legii 559/2024, pentru rezervişti; deblocarea, pentru pensionarii civili, a Proiectului Legislativ reparatoriu, 524/2024, care repara toate nedreptăţile introduse în Legea 360/2023; acordarea aceloraşi drepturi militarilor şi politiştilor care au îndeplinit misiuni de luptă, pe teritoriul şi în afara teritoriului României; eliminarea din Programul de guvernare 2024-2028, a măsurii de reducere a numărului direcţiilor silvice, asumată de Guvern pentru a fi implementată în primele 6 luni ale anului 2025; îndeplinirea tuturor solicitărilor prezentate în 26 septembrie 2024, 25 octombrie şi 29 noiembrie 2024, de către delegaţia sindicatelor civile: ceferişti, mineri, silvicultori, siderurgişti, energeticieni, poliţişti, transportatori, lucrători din sănătate, învăţământ, revoluţionari etc.

Preşedintele Federaţiei Transportatorilor Feroviari, Rodrigo Maxim, a precizat că CFR-iştii au ieşit în stradă pentru că „ordonanţa trenuleţ” interzice angajările şi plata orelor suplimentare.

„Suntem în stradă datorită faptului că Guvernul României nu înţelege că CFR-iştii sunt angajaţi care muncesc la foc continuu şi nu au cum să-şi micşoreze activitatea şi nu înţelege că trebuia să nu vină cu „ordonanţa trenuleţ”, care să interzică schimbul de generaţii. Oamenii se pensionează şi nu se angajează pentru că aceste „ordonanţe trenuleţul”, şi cea de anul trecut şi cea de anul acesta, interzic angajarea. „Ordonanţa trenuleţul” de anul acesta interzice şi plata orelor suplimentare. Orele suplimentare nu se pot compensa şi în aceste condiţii, conducerea CFR Călători anulează trenurile de călători”, a transmis Rodrigo Maxim printr-o postare pe pagina de Facebook a Confederaţiei Meridian.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: