Sindicaliştii BNS au intrat la discuţii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sindicaliştii Blocului Naţional Sindicali (BNS) au ajuns luni după-amiaza la Ministerul de Finanţe, destinaţia finală a marşului care a urmat după mitingul din faţa Guvernului, unde vor protesta până la ora 15:00, nemulţumiţi de fiscalitatea din România.

În prezent, reprezentanţi ai BNS au intrat la discuţii cu o echipă tehnică din Ministerul Finanţelor, condusă de un secretar de stat.

Potrivit preşedintelui BNS, Dumitru Costin, la protest au participat în jur de 2.000 de persoane.

Sindicaliştii au plecat în marş, în jurul orei 12:00, către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi Ministerul Finanţelor.

Reprezentanţii BNS susţin că obiectivul acestui protest este reducerea fiscalităţii pe muncă în România.

„Astăzi, România are una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forţei de muncă din UE: 42,8% faţă de 38,6% media europeană! Peste 87% din sarcina fiscală este reprezentată de contribuţiile sociale percepute pentru finanţarea sistemului de securitate socială. 82,6% din finanţarea sistemului de pensii şi a sistemului de asigurări de sănătate se asigură din contribuţii plătite de persoanele asigurate, în proporţie de peste 97% aceştia fiind salariaţi. Sarcina fiscală pusă pe umerii salariaţilor este mult peste 50% atât cât reprezintă sarcina maximă prevăzută de Convenţia OIM şi Codul european de securitate socială”, au avertizat sindicaliştii BNS.

Potrivit datelor BNS, în 2023, România avea o populaţie ocupată de 7,7 milioane persoane, însă doar 5,6 milioane de persoane au plătit contribuţii de asigurări sociale. 2,1 milioane de persoane ocupate nu au plătit contribuţii, deşi, în unele cazuri, au beneficiat de prestaţii. Calitatea prestaţiilor de protecţie socială este una foarte scăzută. La 65 de ani, speranţa de viaţă sănătoasă este în Romania de doar 4 ani, media UE fiind de 9,5 la bărbaţi şi 9,9 ani la femei.

Blocul Naţional Sindical este o organizaţie sindicală reprezentativă la nivel naţional, cu peste 900 de sindicate în componenţă care totalizează peste 320.000 de membri.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: