Skip to content
Politică

Sindicaliștii de la ANAF îi flutură lui Teodorovici greva pe sub nas

dejeanul.ro

SindFISC, cel mai mare sindicat din Finanțe și ANAF, nu exclude declanșarea unei greve, dacă membrii de sindicat cer începerea unui conflict de muncă, în contextul în care vor fi eliminate, prin hotărâre de guvern, peste 3.000 de posturi neocupate.

Decizia va fi luată În funcție de impactul reorganizării asupra angajaților și activității acestora, anunță sindicaliștii Fiscului, citați de Profit.ro.

Deși greva rămâne o opțiune,  în prezent nu sunt planuri concrete în acest sens, precizează reprezentanții SindFisc, care este cel mai mare sindicat, ca număr de membri, din Finanțe și structurile subordonate, inclusiv din ANAF.

De precizat că orice întrerupere majoră a activității ANAF ar putea conduce la sincope în colectarea veniturilor la bugetul statului într-o perioadă în care Guvernul nu-și permite sub nicio formă astfel de probleme, din cauza defcitului bugetar estimat foarte aproape de limita de 3% acceptată în UE.

Încă de săptămâna trecută au apărut informații în presă că Guvernul va desființa peste 4.000 de posturi, preponderent neocupate, din aparatul bugetar. Cele 21 de ministere ar urma să renunțe la aproape 870 de posturi în total, cele mai puține fiind desființate la Ministerul Afacerilor Externe (5), iar cele mai multe la Ministerul Finanțelor (102).

Grosul posturilor desființate va veni de la ANAF, unde dispar aproape 3.300 de posturi bugetate. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, este cel care susține de mai mult timp acest demers, rezultatul fiind că, în final, din cele 4.138 de posturi care vor fi tăiate, 3.378 sunt din subordinea sa.

Cea mai mare tăiere de posturi neocupate, de fapt singura de amploare, are loc la ANAF, unde dispar 3.276 posturi, mai mult de 10% din totalul actual de peste 27.000. Pe noua schemă ar urma să rămână circa 24.300 de posturi bugetate, din care 24.011 ocupate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *