Skip to content
Sănătate Societate

Sindicatele cer retragerea proiectului de OUG prin care se reglementează accesul spitalelor private la bani publici

Bucuresti FM

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” solicită retragerea proiectului de Ordonanţă de modificare a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii prin care se reglementează accesul liber al spitalelor şi clinicilor private la fonduri bugetare. Asta după ce ministrul Victor Costache a pus în dezbatere publică un proiect de lege care permite accesul nelimitat al spitalelor private la decontări din banii publici, scrie adevarul.ro.

„Banii colectaţi în fondurile publice de sănătate trebuie să fie folosiţi în interesul bolnavilor, direcţionaţi către servicii medicale, nu pentru a acoperi investitiile private din domeniu si a produce profituri”, spun sindicaliştii.
Aceştia atrag atenţia în contextul în care în România, alocarea bugetară pentru sănătate este cea mai mică din Uniunea Europeană, că „direcţionarea către sistemul privat a unor sume din ce în ce mai însemnate din aceşti bani publici erodează şi va eroda şi mai mult serviciile oferite de spitalele publice, va limita şi mai mult accesul populaţiei la serviciile de sănătate şi va accentua decalajul dintre săraci şi bogaţi”.  
„Având în vedere că fondurile alocate pentru programele naţionale de sănătate nu vor creşte, o mare parte dintre pacienţii care sunt trataţi în unităţile de stat vor fi direcţionaţi către spitalele private, unde vor fi în situaţia de a plăti suplimentar sume pe care doar foarte puţini şi le vor permite”, subliniază sindicaliştii.
Reamintim că Ministerul Sănătăţii are în dezbatere publică o Ordonanţă prin care spitalele şi clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depăşită capacitatea furnizorilor publici.
„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanţă care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

2 comentarii la “Sindicatele cer retragerea proiectului de OUG prin care se reglementează accesul spitalelor private la bani publici

 1. Cine plm sunt sindicatele?!!
  Se trateaza in Romania macar unul din liderii centralelor sindicale?!
  Si-au imunizat locurile la conducerea acestor centrale, practic firmele lor private, si de acolo vorbesc in numele sindicalistilor care nu au habar ce coc acesti imbogatiti ai Revolutiei!

 2. Cei care muncesc in spitale private nu se inscriu in sindicatele care doar le mananca banii!
  Cei din spitalele de stat sunt toti inscrisi in sindicate si cotizeaza la bunastarea liderilor!
  E normal ca mogulii sindicali sa isi apere sursa de venit!
  Spitalele de stat, unde muncesc votanti psd, dispretul fata de bolnavi e ca o boala cronica!
  Ca si jefuirea bolnavilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *