UPDATE Premierul are noi consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie

facebook/ sindicat eudcatie spiru haret
facebook/ sindicat eudcatie spiru haret

UPDATE 14:32

Directoarea Colegiului I.L. Caragiale spune că „începe să aibă niște rezerve în ceea ce privește continuarea grevei profesorilor. Andreia Bodea a explicat că „sunt niște nuanțe” pe care le sesizează în discursul lui Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație.

Nu îmi place foarte mult ce am înțeles, nu știu dacă am înțeles corect, am senzația că este ceva ce mie îmi scapă. Sunt niște nuanțe pe care le sesizez și în discursul domnului Nistor, care nu existau zilele trecute, dar poate mă înșel. Dacă înainte de a auzi aceste lucruri mă gândeam dacă mă îngrijorează cât vor mai putea profesorii, mai ales cei care sunt singuri și nu dau meditații, să reziste, acum încep să mă întreb dacă fisura nu va veni cumva chiar de unde nu ne așteptam, și anume de la liderii de sindicat. Nu mi se pare că a fost un pas înainte. Sigur, salut și eu disponibilitatea președintelui de a sta de vorbă cu liderii de sindicat și elevii. Sunt numai vorbe în continuare”, a declarat Andreia Bodea la Digi24.

Aceasta a mai precizat că s-ar fi așteptat să li se prezinte o perspectivă mai concretă liderilor de sindicat.

Un acord, nu știm ce conține acel acord, continuăm o grevă în baza a ce? Până la urmă eu ce le spun în această seară părinților și elevilor, pentru că ei nu vin și mâine la școală, pentru că ne aflăm exact în aceeași situație, dar încep să am niște rezerve în ceea ce privește continuarea acestei greve. Pare că niște oameni știu niște lucruri pe care noi nu le știm. Pare că toată lumea se așteaptă ca un lucru iminent să fie oprirea grevei pe data de 8 iunie, dacă pe 9 iunie vom fi la școală să încheiem mediile. Este ceva ce mie îmi scapă și cu siguranță nu îmi place”, a mai spus directorul.

Sindicaliștii din Educație au discutat marți după-amiază cu președintele Klaus Iohannis, care le-a promis că se oferă să gireze un acord între guvernanţi şi sindicalişti, care va conţine grila salarială şi termene clare de aplicare.

Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret”, a transmis că discuția cu președintele a fost „constructivă” și a precizat că membrii de sindicat vor fi informaţi asupra discuţiilor avute cu preşedintele Iohannis şi vor decide dacă angajamentele acestuia pot conduce la detensionarea situaţiei, adăugând că „există această şans㔄Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamente ale preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict. Cred că există această posibilitate în momentul faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri. Este un moment important pentru clasa politică, de recredibilizare prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ. Au obligaţia aceasta faţă de aceşti oameni minunaţi, au această obligaţie faţă de copii, faţă de părinţii”, a spus sindicalistul.

UPDATE 14:10

Administraţia Prezidenţială a anunţat, miercuri, că preşedintele României le-a solicitat liderilor coaliţiei, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii, iar calendarul susţinerii examenelor naţionale să nu fie afectat.

Potrivit comunicatului ”preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa menţinerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situaţia actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat şi vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerinţelor cadrelor didactice”.

”Preşedintele României le-a solicitat liderilor coaliţiei să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii, iar calendarul susţinerii examenelor naţionale să nu fie afectat”, anunţă Administraţia Prezidenţială

UPDATE 14:00

Prim-ministrul Nicolae Ciucă va avea, miercuri, începând cu ora 13,30, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, a anunţat Guvernul.

UPDATE 13:39

Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat miercuri pe liderii coaliţiei de guvernare la Cotroceni, pentru consultări pe tema grevei din învăţământ. La întâlnire au participat Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca, Kelemen Hunor nefiind în București. După discuțiile de la Cotroceni, în care s-a propus un nou „scenariu de lucru”, reprezentanții profesorilor au fost chemați la Palatul Victoria, pentru o nouă rundă de negocieri.

UPDATE 12:53

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri la Palatul Cotroceni cu liderii coaliţiei, pentru discuţii privind greva generală din educaţie. La discuţii participă Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Potrivit imaginilor transmise de Administraţia Prezidenţială, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni participă doar doi lideri ai coaliţiei, liderul PNL Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, precum şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Din partea Administraţiai Prezidenţiale participă Daniela Bârsan, consilier la Departamentul de Comunicare Publică.

Liderul UDMR Kelemen Hunor nu este prezent la întâlnire, acesta fiind plecat în Cluj-Napoca.


Preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat miercuri, la Cotroceni, pe liderii coaliţiei de guvernare pentru consultări pe tema grevei din învăţământ, potrivit unor surse politice.

Administraţia Prezidenţială a transmis că preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat miercuri, la ora 12.00, pe cei trei lideri ai coaliţiei de guvernare la consultări pe tema grevei din educaţie.

Liderul UDMR Kelemen Hunor nu se află în Capitală, fiind la Cluj-Napoca, astfel că nu se ştie dacă va participa la discuţii.

Pe agenda întâlnirii ar urma să se afle şi rotaţia la guvernare, având în vedere că premierul Nicolae Ciucă nu şi-a depus mandatul, conform protocolului coaliţiei, tocmai pentru a soluţiona criza din educaţie.

Marţi, şeful statului s-a întâlnit cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Educaţie în contextul grevei generale declanşate în învăţământ.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat, la întâlnirea cu liderii sindicatelor din Educaţie, disponibilitatea de a garanta, ca mediator, încheierea unui acord politic pentru rezolvarea revendicărilor salariale, a informat Administraţia Prezidenţială.

Aproximativ 10.000 de profesori din toată țara s-au adunat marți, în Piața Victoriei din București. După discuțiile purtate la prânz între liderii celor trei mari federații sindicale și premierul Nicolae Ciucă, sindicaliștii au anunțat că au primit aceeași ofertă pe care au respins-o în trecut, prin urmare greva va continua.

La amiază, mulțimea a plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Aici, sindicaliștii au discutat o oră și jumătate cu președintele Klaus Iohannis, care le-a transmis că nu poate fi adoptat un act normativ de creștere imediată a salariilor, dar a promis că va gira un acord politic care să le rezolve doleanțele prin legea salarizării. Sindicaliștii le-au transmis protestatarilor rezultatele negocierilor, dar profesorii nu au acceptat și au scandat că nu vor ceda și că nu renunță la grevă.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL