Skip to content
Societate

Sindicatul polițiștilor, condus de inculpați. Poliţistul torţionar Viorel Șeicaru cerea mărire de salariu

Facebook

Unul dintre cele mai mari sindicate din Ministerul de Interne, cu aproape 7.000 de membri în toate structurile de poliție, este condus de doi inculpați: un fost polițist cu dosar penal pentru evaziune fiscală și începând de vineri, de un agent arestat preventiv după ce împreună cu mai mulți subalterni a agresat doi tineri.

Viorel Șeicaru, unul dintre cei șapte polițiști ai Secției 16 din Capitală cercetați în dosarul de tortură, este vicepreședinte al Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP). Șeful său, după ce a aflat de problemele acestuia, îi neagă total reprezentativitatea.

" "

Din punctul meu de vedere, mai ales că sunt fondatorul acelui sindicat, nu pot să îmi explic. Dar așa ceva nu poate să existe la noi în România, în absolut nicio țară din lume. Din păcate, sunt niște copii sau oameni maturi, chiar că cel în cauză e un om matur, care atunci când ajunge într-o funcție sindicală, dacă se crede că el poate să facă orice se înșală armanic”, a declarat pentru Digi24 Iulian Surugiu, președintele fondator al SNAP.

Acesta se dezice de întreg sindicatul în momentul în care este chestionat cu privire la vicepreședintele organizației, agentul Viorel Șeicaru, arestat preventiv pentru lipsire de libertate și tortură. „Sunt doar preşedinte fondator al acestui sindicat din 2017, conform actelor ce stau acolo Eu sunt doar preşedinte fondator şi în niciun caz şeful lui Şeicaru”, precizează Surugiu.

Întrebat dacă în această calitate, de sindicalist, este coleg cu Viorel Șeicaru, Iulian Surugiu a negat și a repetat că el este doar președinte fondator al SNAP. Însă Iulian Surugiu are și el probleme penale: este inculpat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu prejudiciu calculat la două milioane de euro.Surugiu este considerat a fi cel mai bogat sindicalist: în 2016, ar fi avut în conturi peste 500.000 de euro.

Împreună cu Viorel Șeicaru, conduce unul dintre cele mai mari sindicate din Ministerul de Interne. Viorel Șeicaru este un polițist cu aproape 20 de ani de experiență și lucra ca șef de tură la Secția 16 din Capitală. Cu ore suplimentare, salariul lui ajungea la 5.000 de lei pe lună. Șeicaru este cunoscut ca fiind un sindicalist foarte vocal.

El a participat la aproape toate protestele prin care polițiștii cereau bani în plus și alte drepturi. „Se fac foarte multe abuzuri la locul de muncă, la secții, cu planificarea, cu ținutul peste program, șefii sunt superconștienți de implicarea sindicatelor”, se plângea Viorel Șeicaru în 2019.

Cine este Viorel Şeicaru, lider de sindicat şi unul dintre poliţiştii Secţiei 16 arestaţi pentru tortură

Viorel Şeicaru, unul dintre poliţiştii de la Secţia 16 din Bucureti acuzaţi de tortură, după ce au sechestrat şi bătut doi tineri, este lider de sindicat. Cunoscut drept unul dintre cei mai vocali sindicalişti din Poliţie, Şeicaru a participat recent la protestele organizate în faţa Ministerului de Interne.

După ce doi tineri le-au reproşat poliţiştilor că nu purtau mască în timp ce aceştia făceau controale de rutină în centrul Capitalei, câţiva agenţi de la Secţia 16 i-au agresat, fiind în prezent reţinuţi pentru tortură. Trei poliţişti ai Secţiei 16 au fost arestaţi preventiv, iar alţi cinci se află sub control judiciar.

Printre cei trei se află şi Valentin Şeicaru, care lucrează în Poliţie de aproape 20 de ani şi care reprezintă interesele colegilor săi din Capitală, fiind liderul lor de sindicat în Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) din România. Şeicaru este, de asemenea, vicepreşedintele organizaţiei. Astfel, Şeicaru a participat la toate protestele organizate de poliţişti în faţa Ministerului de Interne, când au cerut mărirea lefurilor şi alte drepturi.

Acum, Şeicaru nu este acuzat doar de cei doi tineri, ci şi de un alt bărbat care susţine că a fost îmbrâncit şi încătuşat ilegal de acesta într-un episod petrecut în 2019.

Prietenul meu le-a spus de mască, de ce nu poartă mască, după care un poliţist în vârstă a adresat injurii. Şi eu am adresat. Am fost pus la pământ, mi-au pus cătuşele, m-au băgat în maşină, mi-a pulverizat spray paralizant şi mi-au închis uşile. După care m-au dus pe câmp. În drum spre câmp eu întrebam unde mă duc, pentru că nu m-au legitimat. Am ajuns pe câmp, am fost dat jos din maşină cu cătuşele. Mi s-au dat doi pumni în coaste în partea dreaptă, după care am fost pus la pământ, cu faţa în jos, m-au întors cu faţa în sus, m-au bătut cu bastoanele”, a povestit una dintre victime.

Mi-au pus cătuşe, m-au pus pe bancheta din spate, mi-au dat cu spray în ochi, după care pe mine m-au dus undeva în Ferentari”, a relatat prietenul bărbatului, cea de-a doua victimă.

Între timp, liderul sindical de poliţie este arătat cu degetul de mai multe persoane. De pildă, un bărbat susţine că a fost încătuşat ilegal de acesta în 2019. Deşi a depus imediat după incident plângere la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4, abia în această lună a primit citaţie ca să se prezinte la audieri în calitate de parte vătămată.

Acuzele împotriva lui Şeicaru sunt susţinute de alte dovezi care au ieşit la suprafaţă, cum ar fi o filmare din 2018, din Secţia 16, în care trei agenţi lovesc un bărbat în cătuşe. Îşi face apariţia şi Şeicaru care nu intervine şi nici nu ia atitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *