Skip to content
Politică

Singura soluție: suspendarea alegerilor

Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a hotărât că Parlamentul este acela care stabilește, prin lege, data alegerilor parlamentare, dar legea se află pe masa președintelui Iohannis, nefiind încă adoptată. Mai mult, președintele o poate retrimite Parlamentului pentru reexaminare, după aceea putând să mai aștepte înainte de a fi obligat să o promulge. Data alegerilor fiind stabilită, în acest moment, de Guvern, președintele este singurul care poate permite ca, în timp util, legea să fie promulgată, iar Parlamentul să se poată pronunța. Iohannis este deci cel care decide, la urma urmelor, asupra datei alegerilor.

Tot Iohannis este și cel mai mare susținător al datei de 6 decembrie. Deși numărul cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 a crescut îngrijorător, iar situația tinde să devină dramatică, președintele ține morțiș ca alegerile să nu fie amânate. Este fără nicio urmă de îndoială că, în acest moment, el își asumă întreaga responsabilitate asupra consecințelor, fiind evident că, dacă organizarea alegerilor locale a condus la creșterea numărului de îmbolnăviri, același lucru se va întâmpla și după organizarea parlamentarelor.

Președintele nu dorește să amâne alegerile dintr-un motiv foarte simplu: îi este teamă că, în martie, data până la care ar putea fi, constituțional, amânate, PNL va pierde o bună parte din sprijinul popular. Teama este justificată, având în vedere că atât criza pandemică, cât și criza economică, pe care aceasta o generează, au efecte asupra credibilității Guvernului.

Totuși, teama de Covid este sau ar trebui să fie mai mare decât teama de pierderea alegerilor. Dacă criza pandemică va scăpa de sub control, așa cum se prefigurează, Iohannis și guvernul vor fi singurii responsabili, iar acuzația va fi una singură: au pus dorința lor de a rămâne la putere mai presus de viața oamenilor.

Există, totuși, o soluție, care să-l scoată pe Iohannis din această situație mai mult decât neplăcută. Ea presupune întoarcerea la starea de urgență și suspendarea (nu amânarea) alegerilor. Practic, alegerile parlamentare ar putea fi suspendate până la ieșirea din criza pandemică. În acest fel, asupra lui Iohannis și a Guvernului n-ar mai exista nici o presiune electorală, ceea ce le-ar permite să se ocupe de pandemie cu toată răspunderea și, bineînțeles, cu succes.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *