Incidentul de la ANRE nu este hotărâtor, însă UDMR va părăsi guvernarea dacă, la rotativă, PSD și PNL îi vor lua unul dintre cele trei ministere pe care le conduce, susține consultantul politic Adrian Zăbavă. „După părerea mea, UDMR nu va accepta această renegociere, nu va accepta să aibă pierderi”, a spus analistul, în exclusivitate pentru PS News. Adrian Zăbavă a precizat că, în cazul în care intenția PSD-PNL de a înlătura UDMR de la guvernare este reală, aceasta poate fi determinată de o tentativă a acestor două mari partide de a câștiga din electoratul AUR, „care are anumite viziuni sau idei împotriva maghiarilor”.
„Cred că scandalul funcțiilor din ANRE n-ar fi hotărâtor privind ieșirea UDMR de la guvernare, dar cred că e un prim semnal. Am văzut că au apărut pe surse alte informații cu privire la intenția posibilă a PSD și a PNL de a face o reechilibrare a portofoliilor și a funcțiilor la rotativă, care ar duce la pierderi importante pentru UDMR, inclusiv de portofolii ministeriale. În cazul în care aceste lucruri devin realitate, după părerea mea, UDMR va părăsi guvernarea, nu va accepta așa ceva.
Cred că ce s-a întâmplat în cazul ANRE e doar un preview a ceea ce ar putea să se întâmple și spun că UDMR ar ieși de la guvernare în cazul în care ar avea pierderi în urma rotativei, uitându-mă și la modul în care a acționat cu privire la ANRE și anume lipsa de la vot și exprimarea clară că nu sunt de acord cu așa ceva”, a declarat Adrian Zăbavă.
Consultatul politica adăugat că UDMR își dorește să fie la guvernare, dar „nu va accepta prezența la guvernare în orice situație”.
„Dacă toate aceste lucruri se vor confirma, și anume intențiile PSD-PNL privind renegocieri care să ducă la pierderi pentru UDMR, atunci e clar că intenția e de partea PSD-PNL privind lipsirea UDMR de la guvernare și nu neapărat dorința acestora din urmă. Cred că nu există un interes pentru PSD și PNL să excludă UDMR de la guvernare.
După părerea mea, UDMR nu va accepta această renegociere (la rotativa guvernamentală – n.r.), nu va accepta să aibă pierderi și cred că a spus de la bun început, anticipând pericolul acesta. Au spus public de la bun început că rotativa nu a fost un acord al lor și UDMR nu e prins în acordul rotativei, în consecință nu vrea să intre în discuția renegocierii posturilor. Este ceea ce previzionez , este un scenariu pe care îl văd. Așa cum joacă UDMR în general, nu acceptă să fie călcat în picioare, chiar dacă ar putea să aibă de pierdut pe termen scurt”, a mai precizat Adrian Zăbavă.
Pe de altă parte, consultantul politic a susținut că în 2024 „nu se întrevăd situații în care PSD și PNL să aibă nevoie de votul UDMR”, iar aceste clinciuri cu maghiarii ar putea fi o încercare de a atrage din electoratul AUR.
„În 2024 nu se întrevăd lucruri care să aibă nevoie de o majoritate atât de largă în care să fie nevoie și de votul UDMR. Deocamdată, PSD și PSD au o majoritate semnificativă în Parlament împreună și nu se întrevăd situații în care să aibă nevoie de votul UDMR. Cred mai degrabă că posibila intenție a PSD-PNL de a scoate UDMR de la guvernare sau de a împinge UDMR în afara guvernării ar avea mai degrabă legătură cu creșterea AUR și ar încerca să fie ca un semnal pentru acest electoral naționalist din ce în ce mai consistent și din ce în ce mai vogă printre politicieni, dovadă și mesajele acestora. Ar încerca așa, o atenuare sau cel puțin un mesaj transmis acestui electorat care are anumite viziuni sau idei împotriva maghiarilor, poate nu în totalitatea lor, dar cel puțin parte din acest electorat”, a declarat pentru PS News, consultantul politic Adrian Zăbavă.
