Skip to content
Politică

SIPA, pârghie la Justiție. Doi ex-miniștri se pierd în explicații

evz.ro

Arhiva SIPA se poate să fi fost o mină de aur pentru politicienii care au râvnit la o pârghie care să le permită exercitarea unei presiuni asupra Justiției, până acum doi dintre deținătorii portofoliului de la Justiție din perioada 2006-2013 pierzându-se în declarații contradictorii.

Monica Macovei, inițiatoarea acțiunii de desființare a serviciului de informații din minister și cea care a deschis cutia Pandorei în cazul arhivei SIPA prin înființarea primelor două comisii de invetariere a documentelor, susține că nu a avut vreun contact direct cu documentele din arhivă și nu a cerut niciunui membru al comisiilor de inventariere să copieze, să sustragă au să distrugă vreun act.

Macovei: Nu eu, nu eu, nu eu!

„Nu am primit nicio informație din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat și distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk”, a declarat Macovei, conform ziarului România Liberă.

Prima comisie înființată de Macovei și-a început activitatea pe 20 martie 2006 și avea un termen de 180 zile pentru inventarierea documentelor din arhivă.

În mod bizar, cele cinci persoane desemnate să ducă la îndeplinire ordinul ministrului justiției – Claudiu Octavian Secașiu, Marius Oprea, Cristian Danileț, Doru Dobocan și Florian Ungur – par să se fi plimbat în largul lor prin sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, unde se află arhiva SIPA, fără ca cineva să noteze în registrul de intrări/ieșiri din arhivă numărul vizitelor și cel al membrilor comisioei care au efectuat aceste vizite.

„Din documentele pe care le deținem nu rezultă activitățile desfășurate în 2006”, menționează foarte clar ministrul Justiției, Tudorel Toader, în primul comunicat de presă pe tema arhivei serviciului secret.

Cei 5 nu reușesc să prezinte ministrului  un raport complet asupra arhivei SIPA în termenul stabilit, iar Monica Macovei decide în luna ianuarie  să reia operațiunea de răsfoire a dosarelor și în trimite pe același traseu pe judecătorul Cristian Danileț, de această dată însoțit de un singur alt personaj desemnat de ministrul Justiției, procurorul Paul Dumitriu.

Danileț, omul-cheie?

Atât prima, cât și a doua comisie trimisă în arhivă de Macovei par să fi desfășurat o activitate de-a dreptul haotică, în cele din urmă, câteva comisii înființate de următorii ocupanți ai fotoliului de ministru al Justiției Teodor Chiuariu și Cătălin Predoiu, înaintând un raport în care menționează, conform documentului prezentat în exclusivitate de evz.ro: „S-a constatat ca numărul redus de membri (2 persoane), desemnați de ministrul justiției în cea de-a doua comisie, făcea imposibilă îndeplinirea în termen a obligației de stabilire a destinției arhivei. aceștia neputând procesa și analiza volumul mare de documente existente în depozitul sediului central al ANP”.

O a treia comisie, înființată pe 31 mai 2007 efectuează 17 vizite în arhiva SIPA ( comunicatul Ministerului Justiției din 25.05.2017 face referire la doar 22 de vizite efectuate în intervalul 2007-2013 -n.r) pentru a relata că: „nu a identificat, în spațiul aferent arhivei, procesele verbale privind activitatea comisiei anterioare”.

Lucrul acesta este în măsură să ridice serioase semne de întrebare asupra modului în care Cristian Danileț și ceilalți colegi de comisii au înțeles să își desfășoarea activitatea într-o arhivă în care se presupune existența unor documente clasificate cu titlul de secret de stat.

De altfel, același raport Predoiu menționează: „au fost evidențiate și erori materiale cu privire la opisarea unităților arhivistice; unitățile arhivistice de la nivelul Serviciului de Analiză, Sinteză și Secretariat sunt create prin opisare dezordonată, fără a se putea stabili nici cea mai mică legătură între documntele dintr-o unitate arhivistică”.

Cu alte cuvinte, cele două etape de vizite în arhivă, girate prin ordin de ministrul Monica Macovei, par să se fi desfășurat în deplină bătaie de joc față de activitatea de inventariere, acțiunea lăsând mai degrabă impresia unei scotociri disperate printr-un morman de documente secretizate în căutarea anumitor informații.

Predoiu, bâlbe pe bandă rulantă

Pe de altă parte, ministrul care a vizat acest raport, Cătălin Predoiu, susține că l-a înaintat în CSAT, dar în ciuda gravității faptelor relatate în raport, membri Consiliului Suprem de Apărare a Țării nu a pus în discuție acest caz.

Însă, nici Predoiu nu se dovedește întru totul sincer, după cum arată un recent interviu acordat pentru ziare.com. „ (Arhiva SIPA era.. ) la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). A rămas sigilată pe tot parcursul mandatului meu. Primeam informări scrise de la ANP că totul e în regulă, nu verificam eu personal sigiliul și camerele. În timpul mandatului meu nu a existat niciun incident și nu am dat nimănui aprobarea să intre acolo”, a afirmat Predoiu.

Însă, potrivit comunicatului Ministerului Justiției, registrul de intrare/ieșire al vizitatorilor depozitului central al ANP demonstrează că, cel puțin de două ori, în 10 aprilie 2008 și 24 aprilie, membrii comisiei desemnate de Predoiu au vizitat arhiva.

Practic, în aceste condiții, de la Macovei până la Robert Cazanciuc, trecând prin mandatele lui Chiuariu și Predoiu, mai toți miniștrii de Justiție par  să fi avut la îndemână cel puțin o comisie pe care să trimită la scotocit prin secretele magistrațilotr, desigur vânătoarea cea mai mare de informații despre judecători și procurori desfășurându-se în primele luni ale operațiunii de „inventariere” a arhivei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *