Skip to content
Politică

SIPA și mișcările pentru subordonarea justiției

pressone.ro
" "

Marius Oprea, poet brașovean și istoric a declarat ieri pentru Academia Cațavencu faptul că ”arhivă SIPA e plină de mizerii, de chestiuni care privesc viața intimă a magistraților. Cel mai bine ar fi ca ea să aibă regimul documentelor de la CNSAS și ca aceia care au dosar la SIPA să și-l poată consulta, să vadă cine i-a turnat.”.

Vânătorul de securiști, cum i se spunea înainte, consideră că magistrații și-ar face singuri curat în ogradă, mai ales că ”SIPA a fost constituit sub comanda fostului securist Marian Ureche, care a devenit general SRI după ce a fost adjunct al Direcției I din Securitate și a participat la coordonarea armatei de 136.000 de informatori activi ai Securității, cîți avea aceasta în 1989.”

" "
" "

Marius Oprea aduce ca argument faptul că după ce a afirmat acest lucru în instanță în noiembrie 2003 și am cerut ca probă dosarul ei, Rodicăi Stănoiu, aflat pe atunci la SRI, a fost achitat imediat. Oprea consideră că Rodica Stănoiu l-a pus șef pe Marian Ureche pentru că ea însăși a fost șantajată de el, după ce acesta o racolase în anii ’70 ca informatoare, cu numele de cod Paula. Marius Oprea continuă dezvăluirile spunând că Ureche și-a dat demisia din fruntea SIPA și a ajuns în Guvernul Tăriceanu.

”În colaborare cu un consilier al ministrului Monica Macovei, ar redactat textul Hotărîrii de Guvern 127 din 8 februarie 2006, care a dus la desființarea acestui serviciu secret autonom, care făcea ceea ce nu putea SRI-ul: asculta după voie telefoane fără mandat (le asculta chiar pe ale procurorilor și judecătorilor care ar fi trebuit să facă acest lucru), organiza acțiuni de filaj și culegea tot felul de delațiuni cu privire la magistrați”– susține Oprea.

Mai mult, isoricul brașovean afirmă că Adrian Năstase urmărea să-și subordoneze Justiția utilizând informații din arhiva SIPA dar că beneficiarul de drept a fost în fapt, Traian Băsescu, în construirea celebrului ”binom”, căruia i-a căzut el însuși victimă.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *