Skip to content
Externe

Siria: Erdogan şi Trump au convenit asupra unor măsuri pentru a evita o „tragedie umanitară“ la Idlib

Maramedia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cel american Donald Trump au convenit vineri să ia măsuri „imediat” pentru a evita „o mare tragedie umanitară” în regiunea IdlIb din Siria, pradă a unei ofensive a regimului de la Damasc sprijinit de Rusia, potrivit preşedinţiei turce, informează AFP, citată de adevarul.ro.

Într-o convorbire telefonică a doua zi după moarte celor 33 de soldaţi turci în atacuri la Idlib, cei doi preşedinţi „au fost de acord să ia imediat măsuri suplimentare pentru a evita o mare tragedie umanitară” în această provincie rebelă, a indicat preşedinţia într-un comunicat.

Angela Merkel a condamnat vineri „atacurile brutale” contra forţelor turce în Siria şi a făcut apel ca ofensiva regimului sirian să se încheie la Idlib, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului german.

Cancelarul şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au fost de acord, în timpul unei convorbiri telefonice, că „este urgent să decidă o nouă încetare a focului şi să înceapă cât mai curând discuţii politice necesare, a precizat într-un comunicat Steffen Seibert.

În timpul conversaţiei, Merkel a „condamnat atacurile brutale contra unităţilor turce şi a solicitat încetarea ofensivei regimului sirian şi a partizanilor săi”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

De asemenea, cancelarul a promis „solidaritatea” guvernului său în „furnizarea de ajutor umanitar persoanelor strămutate” la Idleb.

Joi, cel puţin 33 de militari au murit în atacurile aeriene atribuite de Ankara regimului sirian din regiunea idleb (nord-vest-ul Siriei).

Ankara a ripostat, ucigând 20 de combatanţi sirieni, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile Omului (OSDH).

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin şi Erdogan au avut o convorbire telefonică în cursul căreia şi-au exprimat „îngrijorarea” cu privire la situaţia din Idlib şi au decis să analizeze „posibilitatea de a organiza un summit”, potrivit Kremlinului.   

Tot vineri, Rusia a spus că va trimite două nave de război echipate cu rachete de croazieră în apele coastei siriene şi a învinuit Ankara pentru uciderea celor 33 de soldaţi turci.   În total, luna aceasta, în regiunea Idlib au murit 54 de soldaţi turci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *