Skip to content
Iași Știri locale

Sistem de securitate în valoare de 10 milioane de lei la Aeroportul din Iaşi

Consilierii judeţeni ieşeni au aprobat, marţi, proiectul privind asigurarea securităţii Aeroportului din Iaşi, în valoare de 10 milioane de lei, care presupune, între altele, montarea de camere cu radar şi instalarea de fibră optică senzitivă de-a lungul gardului aerogării.

Directorul interimar al Aeroportului ieşean, Romeo Vatră, a scris, marţi seară, pe Facebook că proiectul trena de doi ani şi că „a fost prins ultimul tren de finanţare europeană”. „Proiectul de asigurare a securităţii perimetrale a aeroportului a fost astăzi (marţi – n.r.) aprobat în Consiliul Judeţean. Valoarea proiectului este de 10 milioane lei, include sistem de televiziune cu circuit inchis, camere cu radar, cu laser, PTZ (Pan-Tilt-Zoom) şi fibră optică senzitivă pentru asigurarea integrităţii gardului perimetral, lung de 9,2 km, precum şi detectarea intruziunilor în zona aeroportuară”, a afirmat directorul Romeo Vatră.

Potrivit acestuia, cofinanţarea aeroportului va fi de 168.000 de lei. Romeo Vatră a precizat că „este al doilea proiect reînviat, după cel de creştere a gradului de siguranţă şi securitate la aeroport”. „Ne dorim să achiziţionăm o nouă autospecială de pompieri, o ambulanţă, două scanere RX şi două ETD (Explosive Trace Detection), în valoare de 9,7 milioane lei. Mă bucur că împreună cu echipa de la aeroport am reuşit să reactualizăm documentaţiile şi să le depunem pentru finanţare nerambursabilă în timp util, deoarece cât de curând nu se vor mai putea depune cereri de finanţare pe POIM”, a mai declarat directorul interimar al Aeroportului din Iaşi, Romeo Vatră.

Săptămâna trecută, Romeo Vatră a anunţat că EximBank a aprobat un credit de 80 de milioane de lei, sumă care reprezintă contribuţia aerogării ieşene pentru a primi finanţarea europeană necesară construirii unui nou terminal.

În urmă cu două săptămâni a fost aprobată şi finanţarea europeană pentru construirea unui nou terminal al Aeroportului Iaşi, valoarea totală a investiţiei fiind de aproximativ 447 de milioane de lei. Potrivit sursei citate de News.ro, noul terminal T4 al aeroportului din Iaşi va avea trei niveluri, respectiv subsol, parter şi etaj, suprafaţa totată desfăşurată fiind de 31.210 metri pătraţi. Toate zborurile externe vor fi procesate aici, iar terminalul actual T3 va fi reconfigurat pentru zboruri interne. Potrivit reprezentanţilor aeroportului, noul terminal va fi de aproape 10 ori mai mare decât cel existent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *