Sistemul Garanţie-Returnare. Ce se schimbă pentru români de la 30 noiembrie

Supermarket. INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
Supermarket. INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Invitat în studioul Puterea Știrilor, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că sistemul de garanție-returnare („SGR”) va deveni funcțional, conform prevederilor legale, începând cu data de 30 noiembrie 2023. Potrivit ministrului, de la această dată, consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate urmând ca, după golirea ambalajului, să îl ducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți pentru a primi valoarea garanției plătite inițial.

„Așa cum am anunțat, sistemul garanție-returnare începe peste 38 de zile, respectiv pe data de 30 noiembrie a acestui an, și peste 7 miliarde, 8 miliarde după unele estimări, de recipiente și mă refer aici la PET-uri, la doze de aluminiu și la recipiente din sticlă nu vor mai ajunge prin natură pe albiile cursurilor de apă, în pădure, aruncate pe jos, pe stradă, nu vor mai ajunge nici în gropile de gunoi, ci vor ajunge acolo unde le e locul, respectiv în fabricile de reciclare unde vor genera investiții, vor genera locuri de muncă și vor genera un mediu mai puțin poluat pentru fiecare cetățean al României. Vor duce sistemul de management al deșeurilor din România de la 10-11-12%, cifrele rușinoase pe care le tot prezentăm atunci când vedem ce procent colectăm selectiv și reciclăm, va ajunge să atingă performanța, zic eu, sistemelor garanție-returnare care funcționează deja în vestul Europei și nu numai, respectiv indicatori de peste 95% de colectare separată, ceea ce va însemna o diferență formidabilă între punctul de la care plecăm și punctul la care vrem să ajungem.

Sistemul va funcționa exact cum funcționează de foarte mulți ani în toate țările bine puse la punct din acest punct de vedere, respectiv, atunci când cumpărăm o doză de bere sau un PET cu apă minerală, o să plătim o garanție de 0,50 RON pentru fiecare recipient și după ce folosim, după ce consumăm acele băuturi, înapoiem respectivul recipient la orice magazin din România, fie că e în mediul rural, fie că e în mijlocul Bucureștiului, fie că e un magazin foarte mic sau un magazin foarte mare, un hipermarket. Înapoiem acel recipient, fie manual, îl predăm direct la casier, fie îl introducem în acele mașinării care se numesc RVM-uri, adică reverse vending machines, în care introducem PET-urile și la sfârșit primim un bon cu care putem să facem cumpărături în magazinul respectiv sau putem merge la orice casă de marcat să-l decontăm, să ne luăm banii dacă avem nevoie de bani și nu de bonul respectiv”, a declarat ministrul Mediului, la Puterea Știrilor.

Nu se iau în considerare sticlele vechi

„În sistemul garanție-returnare vor participa exclusiv ambalaje noi, adică ambalaje cu logo-ul SGR. Nu ne puteam duce cu sticlele vechi, în niciun caz. Există în continuare campanii ale unor lanțuri de magazine care primesc astfel de ambalaje vechi, însă ceea ce e bine să știm încă de acum este că cei 0,50 RON vor fi plătiți doar pentru acele recipiente pentru care ni s-a oprit deja garanție atunci când le-am achiziționat, și nu pentru celelalte. Va fi exact ca atunci când mergi la cumpărături și iei un cărucior bagi 0,50 RON, îți faci treaba cu el, îți faci cumpărăturile și la sfârșitul cumpărăturilor te duci și-l pui la loc de unde l-ai luat și-ți recuperezi cei 0,50 RON.

Exact așa se va întâmpla și atunci când vei cumpăra o sticlă cu apă minerală, cu apă plată, sucuri, pere sau altă băutură. Vei plăti o garanție pe care o vei recupera când duci înapoi la magazin recipientul”, a mai explicat ministrul, la Puterea Știrilor.

 

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: