Sistemul românesc de sănătate are nevoie de schimbări, afirmă un medic care a profesat în Germania

Sursa foto: Pexels

După mai bine de 12 ani în care a profesat în străinătate, medicul afirmă că sistemul românesc de sănătate are nevoie de schimbări, în special în ceea ce priveşte unităţile sanitare publice.

Theodor Lutz este medic specialist în radiologie intervenţională. El s-a întors în România după 12 ani în care a profesat în străinătate, în Germania și a intrat în contact cu sistemul românesc de sănătate, despre care afirmă că are nevoie de schimbări, în special în ceea ce priveşte unităţile sanitare publice, dar şi modul în care un pacient poate beneficia de banii pe care îi plăteşte pentru asigurările de sănătate.

”În Germania, poţi merge cu asigurarea fie la privat, fie la stat, doar firma spitalului e diferită, pacientul nu simte lucrurile astea”, povesteşte medicul.

”Mi-ar plăcea să văd schimbări în bine la stat, să se îmbunătăţească relaţia medic-pacient, să nu conteze că mergi la privat sau la stat, să fie acelaşi tratament pese tot. Să fie asigurările medicale care să acopere tot, asta ar fi de bază. În Germania poţi merge cu asigurarea fie la privat, fie la stat, nu contează, toată lumea te tratează la fel, pur şi simplu firma spitalului e diferită, pacientul nu simte lucrurile astea. Asta mi-ar plăcea şi ar fi un plus foarte mare, asta ar stimula, probabil şi spitalele de stat să se ridice”, a declarat Theodor Lutz, miercuri seară, într-o emisiune la Medika TV, potrivit news.ro.

Medicul precizează că ar fi nevoie de asemenea ca unele proceduri, considerate relevante pentru sănătatea populaţiei, să fie decontate aşa cum ar trebui.
Pe de altă parte, cred că ar fi foarte important să se plătească aşa cum trebuie anumite proceduri relevante, de bază, cum este cea de accident vascular.

Theodor Lutz, care în România profesează în unităţi medicale private, mai arată că, din punctul de vedere al materialelor sanitare şi al echipamentelor folosite sistemul medical privat din România a avansat mult faţă de stadiul în care se afla în urmă cu peste un deceniu, materialele şi echipamentele folosite acum fiind la nivelul celor folosite în spitale din vestul Europei.

 

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: