Skip to content
Politică

UPDATE Reacţia Ministerului de Externe/ Situaţia a doi alpinişti români nu e cunoscută, după cutremurul din Nepal

Singurele informatii sigure privind situatia de pe Everest provin de la alpinistul roman Alex Gavan, aflat la ora producerii seismelor in Tabara de Baza Sudica a Everestului, arata un comunicat de presa al Asociatia Romana pentru Alpinism si Explorare.

Acesta a postat pe contul sau de Twitter: „Cutremur puternic in Tabara de Baza Everest apoi avalansa puternica dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viata. Sunt bine. Multi oameni pe munte.”

Daniel Mazur, aflat in Tabara 1 de pe fata sudica a Everestului a transmis ca Tabara de Baza a fost sever afectata, iar echipa lor se afla izolata in Tabara 1, informeaza Asociatia.

Nu avem informatii sigure despre ceilalti trei romani aflati in expeditii pe muntele Everest: Teofil Vlad – pe fata Nordica, Zsolt Torok si Justin Ionescu – pe fata Sudica, explica sursa citata.

„Din ultimele informatii primite de la ei, putem PRESUPUNE urmatoarele: Zsolt Torok si Justin Ionescu ar putea fi alaturi de Daniel Mazur in C1 (informatie neconfirmata). Teofil Vlad s-ar afla in Tabara de Baza Avansata de pe fata Nordica a Everestului (informatie neconfirmata), unde conditiile de producere a avalanselor sunt reduse”, se mai scrie in comunicat, conform  hotnews.ro.

UPDATE 17:55
Alpinistul roman Teo Vlad a confirmat ca se afla in Tabara Avansata de pe fata Nordica a muntelui, in cadrul expeditiei Everest 2015 Expedition – Teo Vlad, arata un al doilea comunicat de presa al Asociatiei Romana pentru Alpinism si Explorare.

Potrivit Asociatiei, la ora Romaniei 14:40 el a transmis telefonic: ‘S-a simtit cutremurul, dar sunt bine. S-a format o mare crevasa in zona North Col. Chinezii vor cobori cateva zile de pe munte. Eu voi cobori maine in Tabara de Baza.’

UPDATE 18:38

„În urma producerii cutremurului cu magnitudinea de de 7,9 pe scara Richter din apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, în dimineaţa zilei de 25 aprilie 2015, Ambasada României la New Delhi continuă demersurile legale pe lângă autorităţile competente nepaleze, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare privind posibila existenţă printre victime, a unor persoane de cetăţenie română, respectiv pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români potenţial afectaţi.

Ambasada României la New Delhi a contactat telefonic doi cetăţeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic şi care îşi anunţaseră prezenţa în regiune, situaţia acestora nefiind afectată de cutremur. Precizăm că, în cursul după-amiezii, în continuarea demersurilor iniţiate de MAE, au mai fost identificaţi în Nepal alţi doi cetăţeni români care sunt de asemenea în afara oricărui pericol. Totodată, MAE a reuşit să stabilească, prin intermediul familiilor din România, legătura cu cei doi români aflaţi în zona afectată de cutremur şi care erau căutaţi încă de dimineaţă. Şi cei doi sunt în afara oricărui pericol. Misiunea diplomatică din India are în continuare în atenţie situaţia unui grup de patru alpinişti români aflaţi într-o expediţie în regiune, urmărindu-se cu prioritate contactarea acestora şi stabilirea situaţiei lor după producerea cutremurului. Din informaţiile disponibile de la Ambasada României la New Delhi, doi dintre cei patru alpinişti sunt în siguranţă, acest lucru fiind confirmat şi de reprezentantul Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă, cu care structura specializată din MAE ţine legătura în permanenţă.

Precizăm că toate aceste informaţii au fost actualizate la ora 18.00.

Până la acest moment misiunea diplomatică nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime.

MAE face apel la cetăţenii români care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur să informeze asupra acestui lucru la numărul de telefon 0728.557.116 sau pe email la adresa [email protected]

Atât Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României din Nepal menţin legătura permanentă cu autorităţile locale şi monitorizeaza evoluţia situaţiei din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate. Pe baza raportărilor acestora şi a demersurilor Departamentului Consular din Centrala MAE, vom reveni cu detalii şi informaţii actualizate privind evoluţia cazului.” , se arată în comunicatul MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *