Skip to content
Sănătate

Situaţia DSP-urilor, tranşată de Ministerul Sănătății: Direcțiile de Sănătate Publică au fost cele mai puțin pregătite de o criză sanitară

facebook
" "

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) au fost cele mai puțin pregătite pentru gestionarea crizei sanitare pe care a provocat-o pandemia de coronavirus. Oficialul guvernamental s-a referit, în acest context, mai ales la deficitul de personal din aceste instituții, precizând că specialiștii nu pot fi pregătiți ”peste noapte”.

Andrei Baciu susține DSP-urile au fost cele mai puțin pregătite pentru gestionarea crizei sanitare care a fost provocată de pandemia de coronavirus, scrie b1.ro.

" "
" "

Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) au fost cele mai puțin pregătite pentru un astfel de rol central pe care îl au într-o astfel de situație, o criză de sănătate publică. Sunt chestiuni pe care nu le poți suplini, e nevoie de ani de zile. De exemplu, partea de medici specialiști în epidemiologie, sănătate publică, igienă – nu ai de unde să-i formezi peste noapte. A anunțat domnul ministru că la examenul de rezidențiat de anul acesta, aceste categorii au fost introduse în lista specialităților deficitare, se vor suplini locuri și vor apărea începând cu anul viitor. Aceasta este una dintre măsuri.

Referitor la interacțiunea cu toți cei care sună la Direcțiile de Sănătate Publică, (…) s-a realizat un sistem de call center care a fost implementat, pe de o parte, la nivelul tuturor DSP-urilor și acesta va fi perfecționat în zilele următoare, astfel încât să se poată eficientiza și să se poată avea o evidență mult mai clară a tuturor problemelor, a tuturor solicitărilor și să se poată răspunde cât mai repede”, a explicat Andrei Baciu.

În ceea ce privește situația de la DSP București, secretarul de stat din Ministerul Sănătății a declarat că e vorba despre un caz special. Asta pentru că Direcția de Sănătate Publică din Capitală „are de gestionat sănătatea unei populații foarte mari, vorbim de tot arealul București-Ilfov, în plus, o bună parte din pacienți vin și din alte zone ale țării”.

remierul Ludovic Orban a făcut o vizită la DSP București: Ce măsuri a anunțat

De altfel, premierul Ludovic Orban a făcut, sâmbătă, o vizită la DSP București, la finalul căreia a anunțat o serie de măsuri care au ca scop eficientizarea activității instituției în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. Una dintre măsuri se referă la înființarea unui nou sistem de call center care poate fi apelat de pacienți.

De astăzi a fost introdus un nou sistem de call center în care persoana care sună, dacă este pozitivă trebuie să apese pe tasta 1, unde i se pun la dispoziție informații, dacă este persoană de contact, dacă are nevoie de decizia DSP pentru obținerea concediului medical, iar la punctul 6 – dacă dorește alte informații și nu este mulțumită de informațiile pe care le-a obținut în cele cinci opțiuni anterioare, ajunge în contact cu operatorii de la call center. Mai e necesară o creștere a personalului, nu foarte mare. E clar că a crescut numărul de cazuri și este nevoie de o îmbunătățire, o fluidizare a tuturor procedurilor. Obiectivul cel mai important este ca imediat ce o persoană a fost diagnosticată pozitiv, să se realizeze ancheta epidemiologică într-un timp cât mai scurt, maxim 24 de ore, astfel încât să fie identificate persoanele cu care a intrat în contact și să se poată dispune carantinarea”, a explicat Ludovic Orban.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *