Skip to content
Puterea Știrilor Video

Situația nu arată bine din punct de vedere economic, se anunță de la vârful PNL: „Vom avea două situații!”

Dreamstime

”Situația nu arată bine, pe termen scurt și mediu, din punct de vedere economic și cred că Guvernul trebuie să aibă câteva simulări foarte atente cu privire la ceea ce se va întâmpla în următoarea perioadă”, atrage atenția Robert Sighiartău, vicepreședinte PNL. Invitat în studioul Puterea Știrilor, Robert Sighiartău a vorbit despre efectele pe care le vor vedea românii în perioada următoare, după 2 ani de pandemie și războiul din Ucraina.

„Anumite efecte deja s-au văzut și ele au început și după finalizarea acestei pandemii. Mă refer la inflație, creșterea galopantă de prețuri cauzată de prețurile energiei, gazelor, a combustibilului. Toate aceste efecte nu au venit doar în România, au venit la nivel european și chiar global, unele, pentru că guvernele au aruncat foarte mulți bani pe piață și era normal să fie un răspuns inflația. În acest moment, situația nu arată bine, pe termen scurt și mediu, din punct de vedere economic și cred că Guvernul trebuie să aibă câteva simulări foarte atente cu privire la ceea ce se va întâmpla în următoarea perioadă. Vom avea două situații.

Situația de criză globală, europeană, unde trebuie să găsească răspuns Comisia Europeană împreună cu țările componente. De exemplu, criza la combustibil nu este doar în România, este la nivel european, iar până când nu există o discuție între președintele Comisiei Europene și membrii OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol – n.r.) problema nu se va rezolva. Acum clar că vom închide toate canalele economice cu Rusia și va trebui să aducem petrol și să discutăm cu cei din țările exportatoare de petrol să crească capacitatea de producție. Acum ea e ținută la un anumit nivel și normal că prețurile au crescut. Dacă ei vor crește capacitatea de producție, atunci prețul va scădea, iar aceste discuții trebuie să aibă loc la un nivel mult mai înalt. Acesta este un aspect”, a declarat vicepreședintele PNL.

„Apoi, vorbim de problema energetică. La fel, trebuie avută o discuție la nivel european. Eu am criticat de la bun început acel proiect privind Green Deal. Acest proiect a ajutat indirect Rusia. Erau niște aberații și condiții care nu erau, din punctul meu de vedere, corecte pentru situația actuală în care se află Europa. Nu puteai să vii să închizi toate centralele pe cărbune, în condițiile în care tu nu aveai alte posibilități de a produce energie. Nu puteai să vii și să impui certificate de carbon care au fost la un moment dat speculate și utilizate ca active financiare. La început, un certificat de carbon era 15 euro și apoi a ajuns să se vândă cu 90 de euro.

Sunt multe gafe care s-au făcut, însă lucrul îmbucurător este că Comisia Europeană și-a dat seama în final că Green Deal-ul nu este sustenabil, mai ales în condițiile actuale și au renunțat”, a conchis acesta.

FMI: Invadarea Ucrainei de către Rusia va afecta în mod fundamental economia mondială

Invadarea Ucrainei de către Rusia va afecta întreaga economie mondială, prin încetinirea creşterii economice şi majorarea inflaţiei, şi ar putea reconfigura în mod fundamental ordinea economică mondială pe termen mai lung, a avertizat marţi Fondul Monetar Internaţional.

Dincolo de suferinţa umană şi fluxul istoric de refugiaţi, războiul majorează preţurile la alimente şi energie, alimentează inflaţia şi erodează valoarea veniturilor, perturbând comerţul, lanţul de aprovizionare şi remitenţele în ţările vecine Ucrainei. De asemenea, erodează încrederea şi produce incertitudini în rândul investitorilor, ceea ce scade valoarea activelor, înăspreşte condiţiile financiare şi ar putea duce la ieşiri de capital de pe pieţele emergente, se arată într-o postare pe site-ul FMI.

“Conflictul este o lovitură majoră la adresa economiei globale, care va afecta creşterea şi va majora preţurile”, avertizează FMI.

Deja instituţia cu sediul la Washington anunţase că se aşteaptă să revizuiască în scădere precedenta prognoză privind o creştere de 4,4% a economiei mondiale în 2022. În postarea de marţi, FMI sugerează că ar putea înrăutăţi şi previziunile privind creşterea regională.

Estimările actualizate ale FMI vor fi publicate pe 19 aprilie.

Ţările care au expunere directă din punct de vedere al comerţului, al turismului şi al finanţelor vor simţi presiunea în creştere, existând şi un risc mai ridicat de instabilitate în anumite regiuni, cum ar fi Africa Subsahariană, America Latină, Caucaz şi Asia Centrală. În acelaşi timp, insecuritatea alimentară va spori probabil în zone din Africa şi Orientul Mijlociu, unde ţări ca Egipt importă 80% din grâul lor din Rusia şi Ucraina, avertizează FMI.

Pe termen mai lung, “războiul ar putea afecta în mod fundamental ordinea economică globală şi geopolitică prin reconfigurarea lanţului de aprovizionare, a livrărilor de energie, a reţelelor de plăţi şi a modului în care statele vor regândi deţinerile valutare”, apreciază FMI.

Instituţia se aşteaptă la recesiuni profunde în Rusia şi Ucraina şi estimează că Europa s-ar putea confrunta cu perturbări ale importurilor de gaze naturale şi ale lanţului de aprovizionare.

Europa de Est, care a absorbit cea mai mare parte din cele trei milioane de refugiaţi ucraineni, se va confrunta, ca rezultat, cu costuri de finanţare mai ridicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *