Skip to content
Puterea Știrilor Video

Situație absurdă în R. Moldova. Andrei Năstase, lider al Platformei DA, acuză: În comisia care gestiona pandemia nu existau specialiști!

PS News

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Andrei Năstase, fost viceprim-ministru al Republicii Moldova, fost ministru de interne și candidat la alegerile prezidențiale din 2020, a precizat că situația în Republica Moldova „este destul de gravă” din punct de vedere al numărului de infectări cu noul coronavirus. „Medicii au ajuns în topurile internaționale ca număr de infestați. Avem foarte multe decese în rândul cadrelor medicale”, a detaliat acesta.

Președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” a precizat că a venit cu ideea unui consens politic național, „astfel încât problematica pandemiei să nu fie doar problema Guvernului, a unei instituții sau a alteia”. „Am insistat ca în Comisia pentru Situații de Urgență să fie aduși experți, medici, specialiști în epidemie (…) Însă, din păcate, în această comisie nu au fost incluși experți, așa cum noi am solicitat”, a precizat acesta.

„Situația din Republica Moldova este destul de gravă. Despre asta vorbesc cifrele, medicii care au ajuns în topurile internaționale ca număr de infestați. Avem și foarte multe decese în rândul cadrelor medicale. Despre asta vorbesc cetățenii R. Moldova, care au avut în această perioadă repere diferite.

Pe de o parte, premierul Moldovei vorbea într-un sens, președintele, care este și un factor electoral – cel care va candida la următoarele alegeri, avea cu totul alt demers. Noi am văzut un model de responsabilitate aici în România, o atitudine corectă din partea președintelui Klaus Iohannis și a celor care au fost desemnați să gestioneze această criză sanitară. De aceea sunt și eu la București, să preiau bunele practici de aici (…).

Noi am venit cu ideea unui consens politic național, astfel încât problematica pandemiei să nu fie doar problema Guvernului, a unei instituții sau a alteia, să fie o problemă a tuturor. Să nu existe discordie pe tot ceea ce înseamnă profesionalism, expertiză, experți. Am insistat ca în Comisia pentru Situații de Urgență să fie aduși experți, medici, specialiști în epidemie (…) Din păcate în această comisie nu au fost incluși experți, așa cum noi am solicitat. Noi am solicitat și includerea unor reprezentanți ai opoziției, astfel încât disputele să se producă acolo, iar mesajele care vin la populație să fie coerente, unanim acceptate astfel încât să avem astăzi o altă situație.

Din păcate, nu s-a lucrat în acest sens și astăzi avem o situație, statistic vorbind, exact ca în România, doar că populația României este mult mai mare”, a declarat Andrei Năstase, la Puterea Știrilor.

Numele lui Andrei Năstase a apărut în spaţiul public din Republica Moldova în anul 2013, fiind unul dintre membrii constituenţi ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (DA) şi liderul acesteia. Mai târziu, Platforma s-a transformat în partid politic de centru-dreapta de opoziţie. Este cunoscut pentru organizarea şi desfăşurarea a mai multe proteste antiguvernamentale în perioada 2015-2018. Din noiembrie 2015 până în februarie 2016, a fost preşedinte al Grupului de iniţiativă pentru iniţierea referendumului republican de modificare a Constituţiei pentru alegerea şi demiterea preşedintelui direct, de către popor, limitarea imunităţii parlamentare şi a numărului de deputaţi.

În februarie 2019 a candidat la funcţia de deputat în Parlament în circumscripţia nr. 33 şi pe lista Blocului ACUM. Acesta a câştigat alegerile în circumscripţie şi a devenit unul dintre cei 26 de deputaţi care au acces în Parlament. Însă, la scurt timp, a renunţat la mandat în favoarea funcţiei de ministru de interne.

16357 cazuri de infecție cu noul Coronavirus în R. Moldova

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 16357 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1217 în stânga Nistrului. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 483 persoane infectate se află în stare gravă, 30 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, iar 1115 sunt internați în stare de gravitate medie.

Până la data de 30 iunie, au fost confirmate 2408 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici – 606, farmaciști – 28, asistenţi medicali – 966, felceri – 123, personal auxiliar – 685 persoane.

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *