Skip to content
Politică

Situaţie alarmantă în UE. Cum vrea un eurodeputat PSD să schimbe condiţia femeii

Situaţie alarmantă în Uniunea Europeană (UE). Cum vrea un eurodeputat al Partidului Social Democrat (PSD) să schimbe condiţia femeii.

Într-un comunicat trimis, miercuri, PSnews.ro, europarlamentarul Viorica Dăncilă (liderul delegaţiei PSD din Legislativul de la Bruxelles) susţine că femeile care vor să-şi deschidă o afacere trebuie să fie încurajate prin acces mai simplu la finanţare, prin acordarea de asistenţă şi reducerea birocraţiei.

Dăncilă a făcut aceste afirmaţii în contextul dezbaterii şi votului din plenul Parlamentului European pe tema factorilor externi care reprezintă obstacole în calea antreprenoriatului femeilor europene.

Eurodeputatul PSD, membru în Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen, a subliniat că mecanismele de obţinere a finanţării şi a altor forme de suport trebuie facilitate şi simplificate pentru femeile antreprenor din Europa.

“Abordarea egalităţii de gen nu presupune doar eforturi pentru promovarea egalităţii  ca principiu, ci necesită punerea în aplicare a unor măsuri specifice, promovarea de către statele membre a unor acţiuni multiple pentru acordarea de asistență și consiliere pentru femeile care decid să devină antreprenoare. Pentru aceasta, femeile au nevoie de facilităţi şi acces simplificat la finanțare și la alte tipuri de sprijin, de reducerea birocrației şi eliminarea altor obstacole din calea societăţilor recent înfiinţate”, a punctat europarlamentarul.

Viorica Dăncilă a arătat că este nevoie de o astfel de acţiune susţinută pentru femeile întreprinzătoare din Europa, în contextul în care, potrivit statisticilor, femeile îşi încep afacerile cu capitaluri mult mai scăzute decât bărbaţii şi recurg la finanţări mai costisitoare, care adesea exclud împrumuturile bancare.

“Statele membre trebuie să iniţieze sistematic măsuri şi politici privind promovarea unei culturi antreprenoriale în programele de educaţie şi de formare, să sensibilizeze femeile cu privire la oportunităţile de formare antreprenorială şi să le asigure acestora şanse egale cu cele ale bărbaţilor în domeniu, pentru a avea cariere reuşite”, a adăugat Viorica Dăncilă, preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD.

Raportul referitor la factorii externi care reprezintă obstacole în calea antreprenoriatului femeilor europene a fost adoptat marţi, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, cu  532 voturi pentru.

Potrivit rapoartelor Comisiei, femeile reprezentau, în 2012, doar 31% din totalul antreprenorilor din UE-28, iar veniturile femeilor erau cu 6% mai mici decât ale bărbaţilor antreprenori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *