Skip to content
Economie

Situație alarmantă pentru creditorii Astra Asigurări: nu văd nici un ban, deși compania are venituri de 148 milioane de lei

Profit.ro

ASTRA Asigurări a intrat în mod oficial în faliment în aprilie 2016, iar la aproape 5 ani compania a rămas cu mai puțin de  50 de angajați, din aproximativ o mie și se îndreaptă cu pași repezi spre finalul procedurii de faliment.

Însă, în ciuda faptului că, din lichidarea de active, compania a produs în ultimii patru ani în jur de 140 de milioane de lei, suma s-a dus integral pe cheltuieli. Interesant este că, din aceste cheltuieli, suma de 42,8 milioane de lei se plătește doar pe salarii, iar suma de 9,6 milioane de lei este plătită firmei KPMG Restructuring.

Spre deosebire de alte falimente celebre, statul nu va fi păgubit. Amintim că în acest moment, ANAF mai are de recuperat doar 1,5 milioane de lei din peste 25 de milioane de lei, cât era creanța statului în 2015. Șansele ca și această sumă să fie recuperată de Fisc sunt destul de mari.

De la creanțe de 3,999 miliarde la 3,994 miliarde

Potrivit unui număr din iulie 2019 al Buletinului Procedurilor de Insolvență (BPI), suma totală a creanțelor de încasat de la Astra Asigurări era de 3,999 miliarde de lei. În noiembrie 2019, tabelul creditorilor a fost actualizat (https://www.astrasig.ro/files/1575406292_ASTRA_Tabel_preliminar_rectificat_nr._2_actualizat_1 5_.11_.2019_.pdf), astfel că suma a ajuns la 3,994 miliarde de lei.

Este adevărat, totuși, că 3,182 miliarde de lei din totalul creanțelor sunt înregistrate în tabelul creditorilor drept creanțe sub condiție suspensivă, care, în anumite condiții, pot fi eliminate din tabelul creanțelor.

Așadar, în jumătate de an, creditorii au recuperat de la Astra cinci milioane de lei, puțin mai mult de un milion de lei lunar. În acest ritm, datoriile Astra Asigurări s-ar stinge în 300 – 400 de ani.

Chiar și în aceste condiții, în ultimii ani, compania a avut încasări. Astfel, potrivit aceluiași BPI, în perioada decembrie 2015 – mai 2019 s-a încasat în jur de 100 de milioane de lei, iar anul acesta este previzionată încasarea a peste 40 de milioane de lei. Până la finalul lunii decembrie a.c., suma totală de încasat ar fi, în total, de peste 148 de milioane de lei.

Activitățile de lichidare a companiei au produs peste 107 milioane de lei iar, din această sumă, aproximativ jumătate (peste 53 de milioane de lei) a provenit din vânzarea de imobile (terenuri și construcții). Vânzarea activelor financiare a produs peste 23 de milioane de lei. Din încasări de prime, dar și din litigii, Astra a mai încasat peste 28 de milioane de lei. Restul de peste 40 de milioane de lei, până la peste 148 de milioane a provenit din alte lichidări și operațiuni ale companiei.

29% din venituri s-au dus pe salarii

În aceeași perioadă în care Astra Asigurări încasa peste 148 de milioane de lei, compania cheltuia (și va cheltui, e vorba aici inclusiv despre anul în curs, previzionat) peste 149 de milioane de lei, deci cu aproape un milion mai mult. Din total, aproape 43 de milioane de lei s-au plătit pe “costuri salariale inclusiv taxe și impozite”. După cum arată lichidatorul (conform Buletinului Procedurilor de Insolvență), “Costurile salariale inclusiv contribuțiile aferente reprezintă una dintre cele mai semnificative categorii de cheltuieli, având o pondere de 29% în total cheltuieli pentru perioada 01 decembrie 2015-31 decembrie 2020. Astfel în anul 2017 comparativ cu anul precedent costurile au fost diminuate cu 70%, în timp ce în anul 2018 reducerea de costuri a fost de 39% fata de anul 2017. Pentru anul 2019 previzionăm o reducere a acestor tipuri de costuri cu 15% față de anul 2018, iar pentru anul financiar 2019 presupunem ca o sa se mențină aproximativ același nivel al cheltuielilor ca si în anul 2018. La data de 30 aprilie 2019 societatea are un număr de 46 de angajați.”

Cu toate astea, cifrele avansate de KPMG Restructuring arată costuri foarte mari cu salariile. Pentru anul 2020, KPMG preconizează cheltuieli de nu mai putin de 3,76 milioane de lei, o creștere de 3% față de 2019 și cu doar cu 12% sub nivelul cheltuielilor cu salariile din anul 2018. KPMG nu explică motivul nivelului ridicat al salariilor.

Chiriile, arhiva și sucursalele au topit încasările: 5 milioane de lei, doar pentru chirie

Și costurile cu chiriile, arhivele și sucursalele au fost consistente, arată KPMG:
Cheltuielile cu chirie sediu si utilități se referă la chiriile plătite de societate în anul 2016 cu sediile închiriate în teritoriu, inclusiv în Clădirea din Nerva Traian pana la lichidarea/restrângerea spațiului si renegocierea contractului de închiriere locația din str. Nerva Traian nr.3, contract de unde își desfășoară activitatea, si plata cu utilitățile (electricitate, încălzire, apa, gaze etc) pentru spatiile care se afla în proprietatea Astra, inclusiv costurile cu asociațiile de proprietari pentru imobilele aflate în proprietatea Astra.”
Așadar, 5 milioane de lei sunt cheltuite doar pentru chirii în perioada prezentată de lichidator. KPMG nu precizează de ce nu a putut găsi un alt sediu la costuri mai mici.

Cheltuielile cu arhivarea sunt într-o pondere importanta alături de cele de mai sus. Aceasta activitate în procedura de faliment prevăzută de Legea 16/1996 astfel cu a fost modificata si completata, a presupus selectarea unui prestator de servicii, procedura efectuata conform art. 62 alin 6, din Legea nr. 85/2014”, mai arată KPMG.

Costul total cu arhivarea se ridică la puțin peste 8 milioane de lei. KPMG nu oferă detalii despre procesul de selecție a furnizorului acestui serviciu și nici nu pomenește vreo încercare de reducere sau optimizare a acestor costuri.Și sucursalele generează costuri mari în continuare, fără ca KPMG să explice nevoia existenței lor după aproape 4 ani de faliment. Costul estimat cu sucursalele în 2020 este de 3,2 milioane de lei, o sumă de neînțeles având în vedere că Astra nu a mai vândut nicio poliță noua din septembrie 2015, momentul retragerii licenței.

Cheltuielile mari cu onorariile KPMG

KPMG Restructuring estimează că va încasa 5,98 milioane de lei din onorariile fixe și încă 3,6 milioane de lei din onorarii de succes din falimentul Astra. Această sumă este surprinzător de mare, având în vedere rata infimă de recuperare ale creanțelor pentru creditori. Creditorii societății Astra nu par a fi deranjați că se plătesc onorarii de succes, cu toate că nu văd nici un ban. Înlocuirea companiei KPMG a fost cerută de către administratorul special al Astra, reprezentantul acționarilor, în 2016, dar a fost respinsă de instanță ca inadmisibilă. Creditorii nu au cerut până acum înlocuirea lichidatorului.
KPMG încearcă recuperarea de fonduri de la acționari și de la Alexander Adamescu

Conform unor surse din piață, KPMG le promite creditorilor că ar putea recupera pasivul de la acționarii companiei Astra și de la Alexander Adamescu care, după decesul fondatorului Astra, Dan Adamescu, a devenit principala țintă a falimentului. KPMG pretinde acum, în lipsa tatălui, că Alexander Adamescu ar fi principalul vinovat pentru falimentul Astra. Totuși, KPMG Advisory a administrat societatea Astra timp de 18 luni înainte ca ASF să retragă licența de asigurator. Acest fapt, însă, nu-i face pe administratorii KPMG Restructuring să ceară trimiterea în judecată a firmei din același grup.

Background

Tribunalul Bucuresti a hotărât în data de 3 decembrie 2015 deschiderea procedurii falimentului împotriva Astra Asigurări, acționarii Astra au atacat aceasta decizie și după mai multe amânări, joi, 28 aprilie, Curtea de Apel București a respins apelul acestora, falimentul rămânând practic definitiv.

Din acel moment, Fondul de Garantare a Asiguratilor poate face plăți, însă numai către păgubiții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *