Skip to content
Politică

Situație controversată la Senat: cine sunt cei 5 liberali care au votat cot la cot cu PSD controlul politic asupra ANCOM

PS News

Situație controversată, marți, în Senatul României. Propunerea legislativă care permite partidelor politice să-și consolideze controlul politic asupra Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM – arbitrul pieței telecom) pentru următorii șase ani a trecut chiar și cu ajutorul Partidului Național Liberal (PNL).

Deși PNL s-a disociat de acest demers, 5 senatori liberali au ales să voteze în favoarea inițiativei, alături de PSD, au declarat surse politice pentru PS News. Este vorba de senatorii Cornel Popa, Ion Popa, Eugen Pîrvulescu, George Stângă și Ioan Talpoș, de la care PS News nu a reușit să obțină până la momentul publicării acestei știri nicio reacție.

Amintim că legea care subordonează politic ANCOM a înregistrat marți 88 de voturi ”pentru” (PSD și UDMR), 38 de voturi ”contra” (USR și parțial PNL) și 4 abțineri. În acest caz, Senatul este forul decizional, iar inițiativa urmând a fi transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Astfel că, șeful statului poate retrimite legea în Parlament la reexaminare sau o poate contesta la Curtea Constituțională.

Ce schimbări au votat senatorii

Vezi aici proiectul de lege și parcursul său prin Camera Deputaților

Vezi aici forma în care a fost adoptat de Senat

Potrivit unui amendament adus la proiectul de lege, “funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ANCOM sunt funcţii de demnitate publică asimilate funcţiei de ministru, respectiv secretar de stat, care conferă dreptul la organizarea cabinetului demnitarului, în conformitate cu dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare”.

Salariul preşedintelui ANCOM se stabileşte la nivelul a 5 salarii medii la nivelul instituţiei aferente lunii ianuarie a fiecărui an, salariul vicepreşedinţilor se stabileşte la nivelul 4,5 salarii medii la nivelul instituţiei, iar remunerarea membrilor Comitetului de reglementare se stabileşte la nivelul a 4 salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an, prevede un alt amendament.

Conform unui alt amendament, adus de senatori, “hotărârile sunt adoptate cu majoritate simplă. În caz de paritate a voturilor, votul preşedintelui este decisiv”.

“Hotărârile adoptate sunt obligatorii pentru toţii membrii; membrii care au votat împotrivă pot solicita consemnarea opiniei separate în procesul – verbal al şedinţei respective. Preşedintele este obligat să emită decizia prevăzută la art 12, alin 3, chiar dacă a votat împotrivă sau nu a fost prezent la şedinţă”, prevede un alt amendament.

Sfera reglementărilor care intră în competenţa Comitetului de reglementare şi modalitatea de adoptare a acestora de stabilesc prin regulament propriu al ANCOM.

Membrii Comitetului de reglementare, inclusiv preşedintele şi vicepreşedinţii, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru numire: să fie cetăţeni români, cu o experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul comunicaţiilor, în domeniul ştiinţelor inginereşti, în domeniul economic, juridic sau în alte domenii ale ştiinţelor sociale.

Membrii Comitetului de reglementare care în momentul numirii sau pe durata exercitării mandatului se află în una dintre situaţiile de incompatibilitate au la dispoziţie un termen de 3 luni pentru ieşirea din starea de incompatibilitate. Persoana în cauză are obligaţia de a notifica de îndată, în scris, Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din cadrul Camerei Deputaţilor şi Comisiei pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din cadrul Senatului şi Comisiei economice, industrii şi servicii din cadrul Senatului despre existenţa stării de incompatibilitate, mai prevede proiectul.

Bugetul anual de venituri şi cheltuieli se aprobă prin hotărâre a Parlamentului, cu avizul Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din cadrul Camerei Deputaţilor, al Comisiei pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din cadrul Senatului şi al Comisiei economice, industrii şi servicii din cadrul Senatului, la propunerea preşedintelui ANCOM.

Potrivit unui alt amendament, activitatea ANCOM este analizată de Parlament, prin dezbaterea raportului anual, care se prezintă pentru anul anterior, precum şi a rapoartelor specifice întocmite la solicitarea Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din cadrul Camerei Deputaţilor, a Comisiei pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din cadrul Senatului şi a Comisiei economice, industrii şi servicii din cadrul Senatului.

Raportul anual de activitate se depune la cele trei comisii şi la MCSI până la data de 30 aprilie şi se dezbate în prezenţa preşedintelui şi a vicepreşedinţilor ANCOM. Pe marginea raportului anual, comisiile întocmesc şi adoptă un raport care va fi ulterior dezbătut şi votat de plenul Parlamentului în prezenţa preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM.

Durata mandatului membrilor Comitetului de reglementare al ANCOM, inclusiv preşedintele şi vicepreşedinţii, este de 6 ani, mandatul putând fi reînnoit o singură dată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *