Situație critică în spitale din cauza lipsei banilor. Medic: Ne trezim că nu avem perfuzoare, că nu avem medicamente

Sursa foto: zf.ro

Mari spitale din România sunt o bombă cu ceas. Pot rămâne oricând fără medicamente, gaz și lumină, pentru că nu mai au bani să achite furnizorii. Cu facturi restante din 2023, spitalele au primit și mai puțini bani la începutul anului. Unele au deja conturile blocate, iar medicii avertizează că dacă nu vor fi luate urgent măsuri de finanțare, situația va exploda în faţa pacienţilor şi a guvernanţilor, care se fac că nu văd problema, deşi sunt informaţi oficial. Azi, la „Pacient în România”, vedeți situaţia a trei spitale mari din ţara noastră, situaţie care poate fi replicată de sute de ori.

Pacienți:
– Au intrat în perioada de alegeri și cred că asta e cauza. Îi interesează alegerile și sunt dispersați de viața de zi cu zi.
– E viața omului, dar dacă nu sunt medicamente, bani nu sunt…

Prof. dr. Dorel Săndesc: Acești oameni sunt oamenii cei mai vulnerabili dintre concetățenii noștri. Oamenii care suferă, oamenii care au dureri, oamenii care au sănătatea sau viața în pericol. Dacă lor nu le dăm atenție, înseamnă că totul este ipocrizie.

În timp ce alte state europene își tratează bolnavii cu terapii de ultimă generație, România taie din fondurile și așa insuficiente. În acest moment, situația în multe spitale este critică. Și nu vorbim doar de cele mici. Unități medicale de prestigiu sunt la limita supravieţuirii, iar cei care decontează neputința statului sunt pacienții.

Conf. dr. Irina Strambu, medic pneumolog: Am redus perfuziile din secție, am zis ce se poate trata, pe cale orală… ținem pacienții internați mai mult timp pe un pat, până reușim să facem tot ce trebuie. Ne trezim că nu avem perfuzoare, că nu avem anumite medicamente.

Beatrice Mahler, manager Institutul „Marius Nasta”: A fost situație în care am încercat să discutăm cu furnizorii să ne trimită totuși medicamente, pentru că vom face plățile, mergem pe buna credință și pe înțelegere. Primim periodic telefon, dacă nu plătim „până în data de” ne opresc lumina. Dacă nu plătim „până în data de” opresc gazul… Este o luptă pentru supraviețuire în fiecare zi în spital.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL