Situație delicată pentru 1,8 milioane de șoferi români. De ce nu mai pot ieși din țară din decembrie

trafic bucuresti masini
Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat că asigurările emise de Euroins rămân valabile, potrivit legii, până la data de 7 decembrie 2023.

Polițele de asigurări emise anterior procedurii de faliment în care se află Euroins continuă să rămână valabile, dar pentru mai puțin de trei luni.

Termenul de valabilitate a fost prelungit cu 90 de zile, astfel că până pe 7 decembrie ele sunt valabile inclusiv la ieșirea din țară. Șoferii care se află în străinătate sunt sfătuiți să-și facă din timp altă poliță, astfel încât la revenirea în țară după 7 decembrie să nu riște amenzi drastice, notează adevarul.ro.

Aproape 1,8 milioane de șoferi care dețin o astfel de poliță vor trebui așadar să o schimbe cu cel mult două luni înainte de termenul limită.

Pentru eventualitatea unui control în afara granițelor, important este ca polița RCA să fie valabilă, nefiind relevant pentru organul străin că asiguratorul a intrat într-o procedură de faliment, atâta timp cât polițele sunt încă valabile. Dincolo de 7 decembrie însă, șoferii ar trebui să poată prezenta o altă poliță de asigurare”, potrivit avocatnet.ro.

La controlul de frontieră, șoferii trebuie să prezinte obligatoriu următoarele acte: permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice (la trecerea frontierei trebuie să fie încă valabilă), potrivit informațiilor oferite de Poliția de Frontieră.

La controlul de frontieră, alături de un document de călătorie valabil (cartea de identitatea/pașaport), potrivit normelor legale prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, ratificată de România prin Decretul 318/1980, conducătorul unui mijloc de transport trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice[1].

Totodată, precizăm faptul că personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire etc.).

[1] Care trebuie să fie valabilă în momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei, confirmată prin documente corespunzătoare, normă prevăzută de art. 10 alin. (1) din O.U.G. 195/2002″, informează politiadefrontiera.ro.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: